zasto razglabanja? pa ovo je forum... tu smo da razmenimo iskustva i znanja! ne mora sve ni da se prihvati, ali tu smo jedni za druge zar ne?
ok kapiram tvoju logiku, i ja licno nisam za neke crush dijete, ALI evo pitanje za tebe, bas me zanima kako razmisljas, kada pricamo u kontekstu adaptacije organizma, sta mislis , sta ce se desiti sa metabolizmom, ako mu drzis konstantan BLAGI deficit na toliko dug period? Da li ce on nastaviti istim tempom da trosi kalorije i razbija trigliceride iz masnih celija, ili ce u nekom trenutku prvo zakucati, i preci u mod prezivljavanja gde ce cuvati energetske rezerve pogotovo sa 39 godina (ne kazem da si matora, daleko bilo pogresno da ne shvatis) ali se u potpunosti slazem da sa 29 nije isto kao sa 39 i na dalje.
ja cu ti reci neko moje iskustvo, nagli gubici, takozvane crush dijete sa jakim deficitima, imaju poznatu manu jo jo efekata, slazem se, hormonski odziv na takve dijete je necu reci losiji, ali manje adaptivan i treba mu dosta vremena da se na dalje pazi, to i jeste sok za organizam, ali i predugi deficiti , koju su kalorijski pa i na 1000 kcal nedeljno rade do odredjene tacke prvo, zatim se telo adaptira i cik pogodi kako... to mozes da radis kada imas bf na nekih reicmo 12-13 % (zove se odrzavanje), ono kada se opustis pa vidis opa, poceo sam da gubim trbusni zid, i onda malo smanjis unos pojacas trening... ali na vecim bf ovima, prvo covek treba da bude svestan da nosi visak vode, ta voda nije zdrava da samo kruzi u sistemu, imas sam po sebi sporiji metabolizam, estrogen sky rocket i bla bla da realno ne zalazimo u te detalje, ali praviti deficit pa cak i neke krace pauze od njega( da li treningom ili isrhanom), da se telo oporavi, menjati brzine je daleko bolje resenje... ja razumem nama je u prirodi da nalazimo lakse i nama prijatnije resenje, ali videces i sama, kad tada ce morati makar periodicno ( na 3-4 nedelje) da se kasika probusi vise. Kombinacija takodje metabolickog treninga sa treningom snage, znaci isto neke alteracije, mogu da pomognu u procesu... dosta. eto toliko, malo poduzi post, vise neko i zapazanje, da ne shvatis ti i li neko drugi pogresno.