TEXT je malo stariji,ali mi je veoma zanimljiv pa sam odlucio da ga objavim
Lee Priest dosao je na parking restorana sa osmehom na licu velikim kao sto su njegovi bicepsi.Pocetak marta 2001.godine.Od sredine decembra 2000.godine ovo je bio zabranjen prostor za Leeja i njegovu suprugu.Pre cetiri dana Cathy je bila cetvrta na Mr.Internacionalu,sada je doslo vreme na napad na socne nareske i deserte po kojima je ovaj restoran poznat.Lee ce krenuti u ohio na Arnold Classic.Kao i u San Franciscu nedelju dan ranije na Grand Prixu.NA Ironmanu,nakon razocaravajuceg sedmog mesta,odlucio je da odustane od oba takmicenja.Pre dve godine odustao je od Arnold Classica,jer su ga njemu bliski ljudi neodgovorno nagovorili kako su ga sudije precesto znale nasamariti.To je rezultiralo suspenzijom i kaznom od 5000 dolara.Sa druge strane njegovo odustajanje bilo je opravdano.Mesec dana pre Ironmana,Leeja su u sred noci odvezli u bolnicu.Rezultati testiranja dali su dovoljno razloga za brigu,doktor mu je prepisao lek za srce objasnivsi mu da zaboravi Ironman i da je uopsteno kraj njegove karijere.
Naravno,nakon ovog slucaja krenuo je citav niz spletaka.Jedino pitanje koje je Lee-a zanimalo jeste kad moze da se vrati u teretanu,a jedina stvar o kojoj nije moglo biti govora jeste odustajanje od takmicenja.Medjutim,dan nakon takmicenja razmisljao jeda ce biti bolje,ako se malo odmori.
Ok,da cujemo sta se ustvari desilo.Ispricaj nam o toj bolnickoj nevolji.
Bio sam bolestan prvih nekoliko nedelja pocetkom godine.Uhvatila me nekakva gripa. Oko ponoci 18.januara dospeo sam u krevet.Imao sam visoku temperaturu i osetio pritisak u grudima,tesko sam disao,jednom recju osetio sam se mnogo lose.Cathy je nazvala moju mamu u australiji i ona joj je rekla da pozove hitnu pomoc.Za pet minuta stigla su kola hitne pomocei.Odjurila su sa mnom u San Monicu u Medicinski centar UCLA gde su me podvrgli raznom testiranju.Rezultati su ukazivali na virusnu infekciju koja je napala levu srcanu komoru.Jedan od testova je pokazao 45%-tni kapacitet te komore i 37%-tni desne komore.Doktori su mi rekli da ne mogu trenirati,mozda samo lagane kardio vezbe,ali vise od toga ne.Jedan doktor mi je cak rekao da mogu da umrem ako nastavim sa treninzima.Medjutim rekli su mi i to da je 50%-tni kapacitet jos normalan i da mi je prvi test,koji je pokazao 45%-tni kapacitet-tacniji.Ostali testovi bili su normalni.Nisam zeleo da odustanem od takmicenja zato sam zeleo da probam izvuci maksimum iz sebe,najvise sto se uopste moze uraditi uz lekove za srce.Izasavsi iz bolnice napravio sam jednu glupost-otisao sm u teretanu i natovario 550kg na spravi za nozni potisak.Uradio sam 20 ponavljanja razmisljajuci,ako me ovo ne ubije,onda sam u redu.
Nisi se boja vratiti u teretanu nakon sto si saznao kakva je situacija sa tvojim zdravljem?
I te kako sam se bojao.Mislio sam na to da mogu da nastradam ali sebe sam zamislio kao Supermena i rizikovao sam.Zato sam krenuo na Ironman,jer se takmicenje odrzavalo tamo gde sam stanovao.Intenzivno sam trenirao i vrlo dugo bio na dijeti.Mislio sam da cu to moci da uradim,smanjio sam intenzitet treninga.Deda i baka su doputovali iz Australije da bi gledali ovo takmicenje i u teretani su mi mnogi rekli da ce doci da me gledaju na takmicenju..Ali nisam bio stopostotan ni mentalno ni fizicki.
Drugi dan takmicenja dogodilo se nesto,sto je celu stvar obasjalo iz drugog ugla,zar ne?
Da.Prvobitno sam planirao da krenem u San Francisko na Grand Prix i na Arnold.Ali video sam da je prvak NASCAR-a Dale Earnhardt zaglio svoju zenu i sina pre nego sto je seo u auto,da bih sledeceg jutra saznao kako je poginuo na takmicenju.To me je ustvari spustilo na zemlju,ne vredi rizikovati,moram malo da se odmorim kako su mi doktori savetovali.Dosao sam do zakljucka da se nista ne desava bez razloga tako da sad cekam takmicenje Mr. Olympia.
Upravo si bio kod interniste koji te lecio u bolnici.Kakve su najnovije vesti?
Rekao je da su mi nalazi odlicni: puls u mirovanju mi je 57.Savetova mi je da ne treniram ali kada sam bio na odlasku namignuo mi je i pozeleo mi dobar trening.Cini mi se da je on morao da pokriva sebe.Rekao mi je da je kod mnogih ljudi kapacitet srcanih komora 45%-tni i da ne veruje kako bi imao bilo kakvih problema.
Ti si poznat po tome sto po misicnim grupama radis 20-25 serija.Zar ne mislis da pretreniranost moze da ima veze sa tvojom bolescu?
Tesko je reci.Mozda je ima uticaj na to tokom dijete.Pored ogranicenog unosa energije,dva treninga sa tegovima i dva kardio treninga dnevno,veliko opterecenje...Mozda je imalo ulogu u tome ali ja sam uvek tako trenirao.
Cuo sam da je Craig Titus,kom je godina dobro prosla,utuvio sebi u glavu kako ce on biti najbolji belac na postolju.Sta mislis o tome?
Dok sam ja ziv to se ne moze dogoditi.Craig bi se treba nadati da ce me ubiti moje srce.Dok sam ziv,ja cu biti najbolji.Ne kazem da imam najbolju simetriju,ali je sigurno da sam u takmicenju simetrije bolji od mnogih koji se obicno plasiraju ispred mene.
Ti si najbolji primer kako neko ne mora pobedjivati na velikim takmicenjima da bi postao velika zvezda u bodibildingu.NA Arnold Expu niko nije bio toliko trazen kao ti.Tvoji obozavaoci su ceo dan stajali u redu da bi te videli.Prica se da si u subotu zaradio 10 somova.
Pst,cuti,mozda slusa neko iz poreske.Recimo da su neke price istina.Dok si iskren prema obozavaocima i ophodis se sa njim s postovanjem i ljubaznoscu,volece te.Od bodibildera koji pobedjuju na takmicenjima samo ih se nekoliko pravi vaznim.Dosta kasno se pojavljuju,neljubazni su i arogantni-misle da njihovo govno ne smrdi.Ja sebe ne smatram drugacijim od ostalih ljudi.Ne ocekujem da se prema meni ophode drugacije samo zato sto sam ja Lee Priest.
Dennis Rodman i ti,sem po visini,poznati ste jos po necemu:obojica ste se prosle godine vencali u Las Vegasu u Little Chapel of the Flowers.Znamo koliko je minuta trajala veza Rodmana i Carmen Electre.Ti si dosta iznanadio svet bodibildera svojim uraganskom veridbom i sklapanjem braka sa kanadskom profesionalnom zvezdom Cathy LeFrancois.Delujete srecni.
Da,puno vise nego nekad.Cathy mi se uvek svidjala ali bio sam jako stidljiv da bih joj se obratio.Pokazalo se da je ona slicno osecala prema meni.Vise puta smo se sreli na takmicenjima i na drugim dogadjajima,samo smo se smeskali i prolazili jedno pored drugog.
Onda si me nagovorio da preuzmem ulogu Cupida.Prosle godine na Arnold Classicu rekao sam joj da si njezin veliki obozavatelj.Njezine prelepe crne oci su se zacaklile i rekla mi je da je to odlicna stvar jer je ona tvoja obozavateljica.
Uspelo je zar ne?Nekoliko nedelja posle u jednom casopisu objavljena je njena e-mail adresa.Pisao sam joj i vec filozofirao o tome,gde ce me poslati...Ali,odgovorila mi je i ja sam je nazvao.Nekoliko nedelja nakon toga dosla je ovamo na snimanje i od tada smo zajedno.
Cuo sam da ce Cathy uskoro zameniti dres sa trudnickom haljinom.
Ah...mozda,mozda,pre ili posle sigurno hoce.Vreme je da imam dete koje ce da nasledi mju visinu.Ono sto je sigurno u vezi sa detetom je sledece:zvat ce se Lee Junior,imat ce plave oci i bit ce nizak.
Ti si vec u tinejdzerskim godinam uspevao da pobedis na body bilding takmicenjima.
Da,sa 13 godina prvi sam put otisao na takmicenje,i vec sam te godine pobedio na tri takmicenja:Sydney Bodybuildig Classic,Newcastle Classic i State Classic.Imao sam 67 kg i bio sam prilicno definisan(smejese).
S tom bi formom i danas mogao nekoga pobediti?
Mozda,struk mi je bio mnogo tanji.Gledajuci kako izgledaju neki takmicari u danasnje vreme,ponekad pomislim kako bih trebao da batalim strogu dijetu i otici sa kilazom na 125 kg i tako se takmiciti.Imao bih debeo struk kao i drugi.Ima nekoliko ogromnih stomaka u nasoj sportskoj disciplini,zar ne?Neki samo sto ne rode na bini.
Meni se cini da vecinu bodibildera vise zanima masa nego kvalitet i na taj nacin upropaste svoj fizicki izgled.
Stavljat cemo im cedulje na grudi,izgledaju kao frizideri.Sto se desilo sa SIMETRIJOM-skidaju li im sudije uopste bodove zbog nadutog stomaka kada stoje u bocnoj pozi?Neke sudija da,ali vecina bojim se da ne.Ne kazem da imam najbolju simetriju,ali sigurno sam bolji od dosta takmicara,koji se plasiraju obicno ispred mene u takmicenju simetrije.Kada govore o meni,obicno kazu da imam suvise dug torzo,ili da nemam dovoljno definisane noge,i da nema grudi kao ovaj ili onaj,nemam takve ruke,takve listove,ramena kao Priest.
Niko nije savrsen.Da,imam kratke noge.160 cm sam visok,kako da imam duge noge?Znam da je bodybilding individualan sport,ali u njemu je potrebno vise doslednosti.Dogadja se da pobedi neki ogroman covek,a da se na druga dva mesta plasiraju ljudi koji imaju bolju formu,simetriju..Neko moze pobediti s estetskim fizickim izgledom kao npr Flex Wheeler,iza njega dolazi npr.neko kao Naser El Sonbaty,treci je opet neko sa dobrim linijama kao npr.Chris Cormier.
Ove se godine pojavilo nekoliko novih lica medju profesionalcima.Jedan od njih je novajlija Shari King Kamali,koji je dosta uzbudio veterane i kojega je nemoguce usutkati.Sto mislis o njemu po onom sto si video?
Primetio sam da je Kamali svojim primedbama razljutio mnogo ljudi,ali je mnogo puta rec o tome da istina boli.Zapazio sam da su na Kamalija postali ljuti oni koji su slicne stvari govorili kada su postali profesionalci.Da se ne boje nikoga osim Doriana i Nassera.Kamali brblja samo zato da bi skrenuo paznju na sebe.
Po meni je ovo zabavno-cini bodibilding zanimljivim.Kamali ima dobar fizicki izgled,i na profesionalnim takmicenjima,na kojima je do sad ucestvovao,pokazao je odlicnu formu.Pobedio je sve momke sa zapadne obale(Craiga Titusa,Melvina Anthonyja),koji su na Ironmanu i Arnoldu govorili o njemu svakave lose stvari.Nekoliko momaka iz Venicea,za koje mnogi veruju da su prijatelji,sasvim se drugacije ponasalo kada je onaj drugi bio prisutan.
Na kojem polju profesionalnog bodybildinga su potrebne promene?
Na polju nagradjivanja i marketinga.Ovaj se sport medijski uopste ne prati.Problem je delimicno u tome sto kod IFBB-a niko nije odgovoran za odnose sa javnoscu.Ako ima dovoljno novca da za 80 hiljada dolara angazuju razne komicare za Mr Olympia svake godine,trebalo bi biti dovoljno novca i za vece fondove nagrada,kao i za tave strucnjake koji su sposobni da marketinski ovaj sport priblizi sirim masama.Svi znamo da Joe Weider ima novca za to,ali on bi radije zadrzao svoju monopolnu poziciju u ovom sportu.
Prosle godine vi ste bili drugi bracni par u istoriji bodybildinga koji se zajedno takmicio na Mr i Ms Olympia-Steve i Ellen Davis bili su prvi.Kako je trenirati zajedno sa Cathy uoci takmicenja?
Dosta lako.Dijeta je puno teza,jer oboje obozavamo jesti.Ako smo oboje na dijeti,a zazelimo se cokolade,onda cemo je pojesti.Ako je samo jedan na dijeti,drugi ce spreciti takve glupe postupke.Nismo ljuti jedno na drugo-ona je ponekad ljuta na mene,ja sam miroljubiviji.Ja samo kazem:da draga,volim te.
Zadnjih nekoliko godina jesi li sto menjao u svojim treninzima?
U globalu sve je po starom.Poslusao sam druge koji su mi savetovali sto i na koji nacin trebam raditi:imam nekoliko tzv.savetnika,koji bi zeleli da njihova imena budu povezana sa nekolicinom elitnih bildera.Ali,u osnovi treniram vec godinama na isti nacin.
Kako izgleda tvoj program treninga?
Kada se spremam za takmicenje,radim po sistemu tri dana treninga jedan dan odmora.Van sezone treniram pet dana,a zatim slede dan ili dva pauze.Ili jedan dan vezbanja,jedan dan odmora.Van sezone treniram jednu misicnu grupu jedan dan,a pred takmicenje dve.
Kardio treninge radim samo pred samo takmicenje,dva puta na dan.Van sezone moj kardio trenig sastoji se samo u setnji,..
Imas li sta da kazes svojim suparnicima?
Neka paze,kada se vratim na Mr Olympia,zelim da budem u svojoj najboljoj zivotnoj formi.A zelim da zahvalim obozavateljima na podrzci.Ne mogu da dovoljno naglasim,da se oni koji se ozbiljno bave bodybildingom moraju redovno kontrolisati.Ako osecas da nesto nije u redu idi lekaru...\
CASOPIS MUSCLE SPORT ,broj 15
ONLINE PRODAJA SUPLEMENTACIJE i PRIRODNIH DODATAKA ISHRANI (klik na link ispod)http://www.ogistra-nutrition-shop.com/index.php
Plaćanje pouzećem, po prijemu pošilke. Pošiljka se šalje brzom poštom.Vreme dostave 2-3 radna dana . CENA paketa (ispod 6.000 RSD) će biti uvećana po ceni tarifiranja brze pošte.
Ako kupujete proizvode čija ukupna vrednost prelazi 6.000 RSD dostava je BESPLATNA. Troškove brze pošte snosimo Mi.
Za kupovinu preko 10.000 RSD uz besplatnu dostavu ostvarujete i popust od 10%