Sledeći materijal je prikupljen sa jednog hrvatskog sajta. Tamo se nalazio razbacan, a ja ga prenosim ovde pošto smatram da je jako kvalitetan. U najvećem delu autor je prof. Vedran Jakšić hrvatski body builder! (Bilo bi lepo kad bi neko od administratora mogao malo lepše da sredi ove slike koje mi se čini da su prevelike, pošto ja to nisam znao!)
Postoji ravni trbušni mišić: i kosi trbušni mišić:
Ravni je puno "popularniji", ima i svoj nadimak "six pack", te se obično, isključivo po njemu, procenjuje razvijenost trbušnih mišića (što se, neretko izjednačava s pojmom koliko neko ima sala).
Nije retkost videti body buildere koji ponosno pokazuju svoj ravni trbušni mišić, a da levo i desno od njega, prema rubu struka, nema niti naznake mišićavosti.
Očito je da treba vežbati i ravne i kose trbušne mišiće, s opterećenjem s kakvim se treniraju i ostali mišići (s odgovarajućim odnosom belih i crvenih vlakana).
Pri tome treba paziti da nam se niti 1 deo tela ne pomiče više od nekoliko centimetara, jer toliko iznosi maksimalno skraćenje trbušnih mišića pri kontrakciji.
Naravno, pri vežbanju treba doći do približavanja tačaka između kojih je spojen mišić.