Ćao!
Čitam vas već neko vreme, kradem forice i gledam da se dovedem u red. Imam 23 godine, student sam i vodila sam poprilično neaktivan način života. Imam i ozbiljan višak kg, nekih 33, i preti mi ozbiljna opasnost od lekova za hipertenziju. Da sad ne davim pričom zašto sam gojazna, opravdanje nemam, nisam ni bolesna, ni depresivna, ni išta slično, samo sam nepopravljivi gurman, uz to-nisam se kretala, i tu sam gde sam. Jela sam tešku hranu godinama, da stavim na stranu sad genetiku (u kući mi nema niko ko je lakši od 120 kg), aman, pa kod mene se jela slanina, pečenje i sarma za doručak. I sa 30 već svi zaglavimo na medikamentima, dijebetes i srce-standardno. Neću to.
Već duže vreme sam ajde da kažem na nekom izmenjenom režimu ishrane, pokupila sam dosta toga od vas, jedem uglavnom 5x dnevno(nekad i 6
).
Doručak-ovsene nekih 50, 60 gr, sa vodom, belanca, nekad tu uleti i ella, nekad pojedem voćku al u suštini to je to.
Užina 1: Ella i pečurke, nabacam malo origana i bude super (na ovo sam se totalno navukla)
Ručak: piletina mahom, nekad govedina, tu je i riba, uz to uzmem krompir, pirinač i sezonsku salatu.
Užina 2: Nekad tunjevina, nekad meso od ručka i obično salata
Večera: Neki sendvič od povrća i sira (ne hleb, nego mi hleb glume listovi zel. salate, il kriške krastavca i slično).
Uzmem ponekad parče hleba, al izuzetno retko. Bila sam pravi hlebomanijak.
Do sad sam skinula nekih 17 kg ( sa 115 na 98). Ne volim baš monotoniju, zato šaram po internetu, skupljam recepte, ukrašavam sebi tanjir i uspem da se samozavaram.
Izbegavam vagu jer me živcira, retko se merim, al se po meni poprilično poznaje, obimi su mi se rapidno smanjili i svu garderobu sam morala da menjam (ne bunim se). Korigovala sam spavanje, ranije sam umela da legnem u rano jutro i sva sam tunjava sutradan i naravno pojedem boga oca.
Nemam ambicija prema fitnessu kao sportu, prosto želim da izgledam lepo i da se osećam lepo, i naravno-da skinem kilograme. Pre jednom sam otišla na jedan forum sličan vašem, i tamo me izribaše redom kao da sam im pola familije pobila, i svojim izgledom ugrožavam njihovu životnu sredinu, nadam se da ovde to neće biti slučaj.
Što se tiče vežbanja, ne idem u teretanu (a volela bih). Iskreno, ne idem iz prostog razloga što me sramota. Kapiram ja da je to za moje dobro i da bih tako znatno brže napredovala, al' nikako da se oslobodim tog osećaja. Nisam ljubitelj kardio treninga u smislu trčanja, ne volim ni aerobik niti vidim svrhu njega. Pustiću muziku kući i skakutaću, a te pare što dam za aerobik, uložiću u zgodne tegove i ćao, vežbaću kući. Vežbam konstantno, svakodnevno, u kućnoj režiji, sklekovi, trbušnjaci, čučnjevi, tegovi, i čini mi se da ima efekta, jer iako imam 98 kg, izgledam kao da imam 90. Gledam da se što više krećem, šetam, mrdam tamo-vamo.
Ono zbog čega pišem ovaj post je to što mi trebaju smernice za vežbanje kući. Šta mogu da radim osim navedenog, koliko ponavljanja, da li redosled vežbi ima poseban značaj? Da li i šta radim pogrešno? Da li postoji nešto što bi povećalo efikasnost svega navedenog?
Šta mislite o p90x programu, da li da se, uz navedenu kilažu, oprobam u njemu?
Znam da pitam dosta, al' svaki savet i sugestija su dobrodošli.
Pozdrav