1.Pre neki dan mi je bila majka jednog sedamnaestogodisnjaka koja je u prodavnicu usla na nagovor sina,cisto da mu ispuni zelju.Njen stav o proteinima je jos pre ulaska u radnju bio negativan jer je ona razgovarala sa drugaricom koja je medicinski radnik,konkretno lekar opste prakse.Dakle,ta njena drugarica savetovala je majku da svome decaku nikako ne dozvoli da kupi protein zbog toga sto je to opasno i utice na rad bubrega...Moram da vam kazem da decak inace trenira kosarku(treninge ima 5 puta nedeljno),a pre podne ili trci,ili je u teretani(znaci dva treninga dnevno) i naravno ide u srednju skolu.Sta mislite ,koliko se to dete trosi,da li on stvarno uopste ima vremena da kroz hranu unese sve sto je njegovom organizmu potrebno,i da li on uopste moze da ispostuje 4-5 obroka?
2.Isto tako,usla su mi dva momka u radnju i trazila proteine u tableticama u malenoj prozirnoj kesici,koju su neki njihovi drugari kupili u nekoj radnji, i naravno u teretani su preporucili,bas te proteine,njima,jer ovi sto su u prahu i na policama u prodavnici nisu tako dobri i kako oni kazu to je smece od kog se ne raste.
U oba slucaja provela sam oko pola sata u razgovoru i pokusaju da razuverim moje kupce u stavri koje su ih neki drugi strucnjaci ubedili.Malo mi je bilo teze sa majkom,ali posto se radilo o normalnoj,obrazovanoj osobi uspela sam je navesti da razmislja,procita deklaraciju i uputila je na neke forume i na nas blog.Prijatno sam se iznenadila kada se zena posle dva dana vratila i kupila sinu ne samo protein vec i glutamin.Sto se tice ova dva momka,razgovor je tekao veoma glatko,ali efekat je bio nula,jer su momci vise verovali svojim drugarima iz teretane...njima sam takodje dala adresu foruma,ali mislim da se nazalost oni nece uskoro vratiti ...a moram priznati da mi je zbog njih mnogo teze,jer se radi o deci......
Znam da je jedan deo ljudi veoma informisan o tome sto su sportski suplementi i prirodni dodaci ishrani,nazalost,puno je veci broj onih koji o ovoj kategoriji ne znaju nista.Neki od njih zele da nauce,ali se srame da pitaju ili ako pitaju obracaju se krivim osobama,a neki smatraju da su rodjeni pametni,bogom dani..Ustvari i jedni i drugi treba da budu svesni da je ova kategorija jos uvek tabu tema u celoj drzavi i da se do sada odrzalo 3 kongresa na ovu temu u Srbiji,na kojima je donesen zakljucak da se jos uvek jako malo zna,i da je potrebno raditi na edukaciji kako stanovnistava tako i sportskih i MEDICINSKIH radnika kada je rec o dijetetskih proizvodima,
Pa,da krenemo...
DIJETETSKI SUPLEMENTI-Prirodni dodaci ishrani
-Dijetetski suplementi su namirnice koje dopunjuju normalnu ishranu i predstavljuju koncentrovane izvore vitamina,minerala i drugih supstanci sa hranjivim ili fizioloskim efektom,pojedinacno ili u kombinaciji,ali u prometu su u doziranim oblicima dizajnirane da se uzimaju u odmerenim ili pojedinacnim kolicinama(kapsule,pastile,tablete,kesice praska,ampule tecnosti,bocice za doziranje i sl.)koji su prosli kontrolu sanitarnih i zdravstvenih inspekcija,a mogu da se pronadju u specijalizovanim prodavnicama za prodaju istih.(zvanicna definicija za R.Srbiju)
Pravilna i racionalna upotreba dijetetskih suplemenata može imati značajnu ulogu u procesu samomedikacije, prevencije i dijetoterapije.
Pošto je preduslov za održavanje dobrog zdravlja pravilna i raznovrsna ishrana, ustanovljeno je da se unošenjem odgovarajućih nutritivnih sastojaka može sprečiti nastanak mnogih oboljenja. Npr.dovoljnim unosom kalcijuma, vitamina D i fizičkom aktivnošću u detinjstvu izgrađuju se jake kosti i smanjuje mogućnost nastanka osteoporoze i lomova kostiju u starosti.
Pravilnom ishranom mogu se zadovoljiti sve potrebe organizma za vitaminima, mineralima i drugim nutrijentima. Međutim, ubrazan tempo života u savremenom svetu naterao je većinu ljudi da se nepravilno hrane (preskakanje obroka, brza hrana, nedovoljan unos voća i povrća, previše zastupljena masna i pržena proteinska hrana...). Na ovaj način organizam ostaje bez važnih vitamina i minerala, koji su neophodni za očuvanje zdravlja.
Dodaci ishrani se dele prema sastavu i aktivnim komponentama na:
1. Dijetetske suplemente koji sadrže vitamine, minerale i druge nutrijente (pojedinačno ili u kombinacijama)
2. Dijetetske suplemente koji sadrže supstance botaničkog (biljni dijetetski suplementi),zivotinjskog porekla (enzimi, probiotici,proteini... ).
POTENCIJALNI KORISNICI DIJETETSKIH PROIZVODA:
-Osobe sa povecanim nutritivnim potrebama(sportisti...)
-Osobe sa smanjenim unosom pojedinih sastojaka hrane
-Osobe kod kojih se zeli postici odredjeno fiziolosko delovanje
-Posebne kategorije stanovnistva
RAZLIKA IZMEDJU DIJETETSKIH PROIZVODA I LEKOVA
DIJETETSKI PROIZVODI LEKOVI ZAKONODAVSTVO HRANA LEKOVIKORISNICI ZDRAVI LJUDI,SVI BOLESNI ,LJUDI SA SIMPTOMIMA
PRODAJA SLOBODNA U APOTEKAMA
ZAHTEV POMAZU U ISHRANI LECE,UBLAZAVAJU SIMPTOME
Ovo su generalije o dijetetskim suplementima,a ja sada zelim da vam ukazem na to sta sve mozete da kupite(a da je legalno u prodaji i podvrgnuto svim sanitarnim i zdravstvenim inspekcijama ) u bilo kojoj prodavnici specijalizovanoj za prodaju dijetetskih-a naravno i sportskih- suplemenata,a da prilikom toga ne treba da strahujete da ste kupili nesto sto je stetno za vase zdravlje,zdravlje vaseg sina,unuka,momka,devojke....
PODELA SUPLEMENATA:
1.PROTEINI 2.AMINO KISELINE
-70% proteina - BCAA(izoleucin,valin i leucin)
-80% Proteina - Glutamin
-90% Proteina -Tečne amino kiseline
-Blendovi -Amino kiseline u tabletama
-Casein -Mešavine amino kiselina
-Biljni proteini -Arginin
-Gaineri -Leucin
-Beta alanin
3.KREATINI 4.NO-REAKTORI(AZOTNI REAKTORI)
-Kreatin monohidrat
-Kreatin nove genereacije(krealkalin,beta-alanin,ethyl esteri,razne mesavine istih..)
5.STIMULATORI HORMONA 6.SAGOREVACI MASTI
-Tribulusi,ZMA -sagorevaci u tabletama
-Kompleksni preparati za prirodno -l-canitini
lucenje GH(hormona rasta)
-cofeini i ostali preparati
6.UGLJENI HIDRATI I PROSTI SECERI 7.SREDSTVA ZA HIDRIRANJE
-Dekstroza,maltodekstrin... ORGANIZMA:
8.VITAMINI I MINERALI 9.OSTALI PREPARATI
-multivitaminski kompleksi -omega-3(riblje ulje)
-vitamini(pojedinacni) -preparati za zglobove
-antioksidansi -preparati za digestivni trakt
Naravno,da ja sada necu da objasnjavam svaku kategoriju pojedinacno,pre svega sto smo vecinu preparata pojedinacno vec obradili na nasem blogu.Razlog zbog kog sam vam napravila ovu kategorizaciju proizvoda je upravo zbog toga da biste uocili,ako ste procitali prvi deo teksta o zivotnim namirnicama na neke pojmove koje ste vec culi, a ja sam vas tamo i zamolila da neke pojmove pokusate da zapamtite.
CITIRAM: „ Volela bih da neke od ovih esecijalnih i amino-kiselina zapamtite npr.Valin,Leucin,Arginin,Glutamin,Tirozin „
Kao sto mozete da primetite sve su ovo nazivi amino kiselina koje mozete da nadjete u hrani koju svi mi svakodnevno konzumirate...A ,da li bas konzumiramo sve te namirnice? Ako svaki dan u svojoj ishrani imate,jaja,meso,zdrave masnoce,mleko, jogurt ,dosta barenog povrca i zelenu svezu salatu, onda je ishrana u redu,ali sta ako ste u kategoriji onih ljudi koji nemaju vremena da se ovako hrane,vec vam se ishrana svodi na pljeskavice,pice,razne rolnice i peciva?Da li ste i onda u vase telo uneli bas sve ono sto vam je potrebno?
Nazalost,morat cete se sloziti samnom da je puno vise onih ljudi koji pripadaju ovoj drugoj grupi.
Moguce je da ste neko ko sve obroke ispostuje bas na pravi nacin kao sto smo gore naveli,ali je vasa fizicka aktivnost mnogo veca,ili se prosto receno mnogo trosite.
A moguce je da i zbog nekih zdravstevenih problema ne smete da bas sve od gore navedenih stvari koristite u ishrani.
E,pa u tim slucajevima na snagu stupaju dodaci ishrani,a kako im ime samo i kaze oni ne mogu da zamene nutrienete,ali itekako moze da nadopuni neke koje su vam ovisno od organizma potrebni i mogu da sprece trosenje organizma,da ga oporave,da sprece povrede,anabolizam,da vas vrate u sedlo..
Kada govorimo o dodacima ne mogu da ne spomenem kategoriju proteina na koju pljuju i neki ljudi sa diplomom(kako sam vec gore navela),a koji se upotrebljavaju vec pri izlasku bebe iz majcine utrobe u vidu bebi hrane-kao najbolje zamene za majcino mleko(nemojte mi reci da niste znali da je to protein..),a naravno cini mi se da danas i ne postoji bas puno mladih mama koje doje dete pa je ovakva hrana,na prvom mestu u prvih nekoliko meseci bebinog zivota.
Isto tako moram da spomenem i whey protein kao dokazano najefikasniji dodatak ishrani sportista-na prvom mestu,a onda i razlicitih kategorija ljudi koji iz raznih razloga imaju zdravstvene probleme raznih manifesta tipa atrofija misica..
Proteini se dobijaju(uglavnom) iz mlecne surutke propustanjem kroz dugacke cevi od nerdjajuceg celika, iznutra oblozenih spiralno izradjenim filtrima.
Konacno prociscavanje filtrovane mesavine vrsi se pomoću jonskih izmenjivaca.Prirodne belancevine su najteze za varenje; hidrolizati di- i tripeptida su najfizioloskiji oblik, jer su bioloski odmah raspolozivi zakoriscenje. Di- i tripeptidi se apsorbuju brze cak i od aminokiselina, jer za njih u crevima postoje specificni transportni sistemi, nastali tokom evolucije, zbog vrlo specifičnih razloga.
Ovi, preparati napravljeni su najfinijim procesima mikrofiltracije mlecne surutke,dakle iz mleka i po stepenu mikrofiltracije dele se u ralicite kategorije(gejneri,koncentrati,izolati,hidrolizati,kazein,ili se prave mesavine istih-blendovi).
Od ovih postojecih sirovina,naucnici su u laboratoriji izdvojili pojedinacne izolovane aminokiseline koja svaka po na osob ima odredjenu funkciju(l-arginin,leucin,vali,izoleucin,l-glutamin),a posto su izolovane iz molekula proteina koji je po satavu kompleks aminokiselina i same uglavnom uticu na oporavak i rast misica.
Činjenica: postoji 10 esencijalnih aminokiselina koje vaše tijelo treba jer ih ne može samo stvoriti. I možete ih dobiti iz proteina. Dakle, ne samo da treba konzumirati ponešto proteina, već ako sagorjevate tone kalorija radeći kardio trening, trebate onda puno više proteina(ili amino kiselina) nego što mislite.
Jedna studija koja je objavljena u žurnalu sportske medicine je ocijenila povezanost izmedju unosa proteina i sportskih performansi. Studija sugerira da u sportovima izdrživosti treba 50-100 posto proteina više nego što treba fizički neaktivnoj osobi.Ali kao sto rekoh ovu smo temu vec obradili na nasem ogistra blogu.
Ali,u kakvom obliku proteine i amino kiseline mozete naci u prodavnici?Da li se stvarno mogu kupiti u malim prozirnim kesicama u obliku tabletica?
Na rafovima maloprodajnih objekata koje se bave specijalizovanom prodajom proteine mozete naci iskljucivo u dva oblika:Prvi,najzastupljeniji je u prahu koji svojim izgledom podseca na brasno,ili secer u prahu,a kao takvi mogu da se kupe iskljucivo u hermeticki zatvorenoj ambalazi,koja moze biti-plasticna(manje ili vece kante ili posude sa poklopcem)ili ambalaza od alu-folije(ukrasne kese koje su obavezno hermeticki zatvorene).Drugi oblik je u vidu tecnosti(vec gotovi zamuceni drinkovi) koji su upakovani u staklene ili plasticne flasice od 200,300,500ml(najcesce)
Sto se tice amino kiselina njih mozete da kupite u :tecnom stanju(staklena ili plasticna ambalaza),u prahu(plasticna ili aluminijska ambalaza)i u kapletama(uglavnom plasticna ili staklena kutija ili alu kese..)
Zajednicko im je svima da na svima postoji deklaracija sa generalijama kao i,ime firme,rok trajanja,lot broj.,obicno i neko marketinsko ime...
Ovo je ono najprostije sto se moze napisati,a da bi se neko ko zeli da prvi put u zivotu dodje u kontakt sa dijetetskim suplementima mogao bar malo informisati..A moj savet je da pre svega odaberu prodavca koji je spreman da za vas odvoji vreme,da vas nesto nauci,koji se trudi da Vi vas novac pametno utrosite,a ne da taj novac samo uzme bez zelje da vas posavetuje,a pre svega slusajte sta vam taj prodavac prica,razmisljajte i ukljucite svoj mozak u odabir preparata jer ako ne cenite sebe i svoj novac postat cete zrtva ,a za to vam nece biti kriv niko drugi do vas samih..
Za kraj,zamolit cu vas samo jedno:Ucite! Citajte! Obrazujte se!I skoristite ono sto nam majka priroda dala i sto nas cini superiornim nad drugim zivim bicima,a to je nas mozak,i pre svega budite ljudska bica,a ne zivotinje koje drugi pametniji vode na povodcu(kao psa) ili na klanje ( kao kokosku).
A SVE STO ZELITE DA NAUCITE OGISTRA TEAM CE SE POTRUDITI DA VAM OBEZBEDI KROZ RAZNE TEKSTOVE NA BLOGU...
Zeljka Petrovic
ONLINE PRODAJA SUPLEMENTACIJE i PRIRODNIH DODATAKA ISHRANI (klik na link ispod) http://www.ogistra-nutrition-shop.com/index.php
Plaćanje pouzećem, po prijemu pošilke. Pošiljka se šalje brzom poštom.Vreme dostave 2-3 radna dana . CENA paketa (ispod 6.000 RSD) će biti uvećana po ceni tarifiranja brze pošte.
Ako kupujete proizvode čija ukupna vrednost prelazi 6.000 RSD dostava je BESPLATNA. Troškove brze pošte snosimo Mi.
Za kupovinu preko 10.000 RSD uz besplatnu dostavu ostvarujete i popust od 10%