@ pajabre
Pazi sad da ne davim mnogo, ali u sustini u teretani se radi eksplozivna snaga (ne mogu bas da se setim neke vezbe kojom bi radio brzinu sa tegovima). Kao prvo exp snaga oznacava da za odredjeno vreme (sto krace) delujes sto vecom silom, i pri treningu explozivne snage, gledas da sto vise zadrzis brzinu datog pokreta, a da se pri istoj brzini povecava sila kojom misic deluju. Primera radi, ako si kik bokser, uzmes u ruku lagane bucice, I radis shado ili dzak sa njima, pri tome je bitno da udarce radis MAXIMALNO BRZO, kako bi to zaista bila explozivna snaga. Pri ovakvom treningu ti neces povecati brzinu udarca, vec ako budes lepo radio brzina ce ostati ista, ali ce sila (jacina) koju razvijas prilikom udarca biti veca. Sto se tice treninga brzine za tebe kao borca, brzina se radi iskljucivo u olaksanim uslovima, (kod sprintera bi to na primer bio sprint nizbrdo), a kod boraca se radi shado ili dzak u kratkim rundama npr. runda 10-30sec I sa velikim odmorima 2-3min, kada je telo potpuno odmorno, sa sto brzim udarcima, I bez dodatnog opterecenja. Inace I trening exp snage I brzine se ISKLJUCIVO rade kada si odmoran. A sto se tice klasicnog rada sa tegovima, ako uz njega ubacis I trening brzine I exp snage, nece te usporiti vec ces imati jos bolje rezultate.
@ Jkano
Mislim da si zastoko lupio gore, ne mislim nego znam, sto se tice uloge brzih I sporih vlakana. Naima osnovna funkcija brzih vlakana je i snaga i brzina, dok je osnovna funkcija sporih vlakana izdrzljivost tj. ekonomicnost.
@ pajabre
Pazi sad, otprilike sam ti gore odgovorio kako raditi brzinu I exp snagu. Inace Jkano je u pravu sto se tice genetske uslovljenosti, tebi sad to izgleda malo cudno, ali zaista jeste tako, primera radi vrhunski sprinteri imaju oko 80% brzih misicnih vlakana. Transformacija sporih vlakana u brza je takoreci nemoguca (bar po trenutnim saznanjima), dolazi tokom treninga do odredjenih transformacija ali su one oko 2-3 procenta, I takoreci zanemarljive za sportski uspeh. Medjutim, ima jedno veliko ali, I za to postoji lek, inace bi bilo suludo trenirati neke sportove. Kod kontrakcije misica nekog pokreta, primera radi prednji direkt, ako izostavimo neke manje misice I trbusni misic, najvise ucestvuju triceps brachii i pectoralis major (grudni misic), pri njihovoj maksimalnoj kontrakciji pali se tek 30-40% misicnih vlakana (znaci ceo misic NIKADA ne radi), e sad kod kod koji preovladjuju spora vlakna treningom se tezi postici efekat da se istovremeno pali sto veci broj misicnih vlakana. Ali da te sad ne davim, ti se drzi treniga teretane, I uz to exp snaga I brzina, I videces rezultate. Ako ti je potrebna pomoc, javi se na pvt, pa cu ti rado pomoci. Pozzzzz