Izvinjavam se sto cu ponoviti pola nekih stvari koje su vec recene, ali smatram da cu ti generalno napisati par korisnih stvari.
Stvar kod mrsavljenja tj. gubljenja masti je da ti generalno iz dana u dan budes u deficitu kalorija. Medjutim, kao sto si vec cula, metabolizam ti je tu jako bitan. Ako je tebi npr. metabolizam naviknut da ti se tezina odrzava pri 1800cal, ti ces ODREDJENO vreme da postizes rezultat i ako si krenes da unosis samo 1000cal ili 1500cal.
Medjutim, ako ODMA krenes sa vecim deficitom npr. 1800>1000 tebi ce se posle odredjenog vremena organizam navici da ne dobija vise hrane od toga, i sada ce svega 1000cal POSTATI ODRZAVANJE. Zato je jako bitno da VREMENOM SPUSTAS KALORIJE (tipa svake dve nedelje za po 150cal, pa da to ide 1800>1650>1500>1350 ...i tako ne udaras u stagnaciju, stalo si u progresu), ALI NE U BESKONACNOST. Ako i kada dodjes dovoljno nisko, onda povecavas aktivnost a kalorije ostaju na istom, i tako ulazis u deficit.
Ako ti trenutno unosis svaki dan 1300cal, mislim da je to vec prenisko u stadiumu u kome se nalazis i verovatno si ili ces jako brzo udariti u stagnaciju i stvari ce postati jako teske za napredak!
Ono sto bi ti preporucio je da povecas malo trenutnu aktivnost KAO I ISHRANU. Trening u teretani moze da ti bude i sa tegovima, uzmes neke male tezine koji ti odgovaraju. A par puta nedeljno setaj na steperu ili neki blaaagi dzoging na traci 20tak minuta ili koliko god. A kada mozes i kada je malo lepse vreme, setaj i napolju! Uglavnom povecaj svoju dnevnu aktivnost! Hranu malo podigni, mozes da probas malo rotaciju UH, ili da ubacis "punjenje UH". Ako si do sada iole naucila koja ti je hrana bogata UH, nece ti biti problem. Pa tako jedno 4-6 dana za redom drzi se na odredjenom broju kalorija, onda svaki svaki 5-6 dan digni kalorije za sta ga znam 300-400cal u vidu UH da malo "pokrenes metabolizam".
Trudi se da postizes deficit sa sto je brzim metabolizmom moguce. Postizi deficit sa aktivnoscu a ne preniskim unosom kalorija, tako udaras u stagnaciju!
Sorry na duzem post-u i sorry ako/sto sam neke vec recene stvari ponovio ...ali tako sam morao da bi zaokruzio post ..
P.S ne mozes ti da upoznas telo i metabolizam za samo 2 meseca ...meni je trebalo preko godinu dana i dva "rezanja" da iole ukapiram kako funkcionisem i da naucim kako sto bolje da prodjem kroz to ..i OPET cu i dalje da ucim i provaljujem sebe... Pored toga, metabolizam je dosta dimamicna stvar koja je podlozna manipulaciji i navici!