Sve što si rekao "stoji"
Vremenom i iskustvom, svaki sportista, a time i BB mora da pronadje način koji njemu odgovara i koji njemu donosi rezultate ---- mora da "sluša svoje telo" (engl. auto-regulatory training ili "mind-body" kako ti to nazivas). Ti sebe najbolje poznaješ! Međutim, ovo pravilo (da dodjes i odradis trening kako se osecas za taj dan) NE MOZE i NE SME da se primeni kod pocetnika, jer oni sebe JOS NEDOVOLJNO POZNAJU, te moraju da slede prost i jednostavan plan/program. KISS (engl. Keep It Simple Stupid). Iako je svako ekspert za sebe, to nije slucaj kod pocetnika... zamisli dodje ti klinac i kaze: "Ja bolje osecam "pump" dok radim ekstenziju, a cucnjevi mi se ne svidjaju... preteski su!" ---- Ono što hoću da kažem jeste da Napredniji sportisti znaju šta je najbolje za njih, dok pocetnici neznaju jer nemaju dovoljno potrosenog vremena, iskustva i prolivenog znoja..... Naravno, to neznaci da trener treba da forsira nekog na nesto, vec treba da mu OBJASNI zasto, kako, koliko, kada i time produdi u njemu razumevanje i zelju da to nesto radi (sto je najbolje za njega, a on to jos nezna)... meni se usta osuse na mojim treninzima od pricanja, pa mi klinci redovno daju svoju vodu
Jedino sa cime se ne slažem sa tobom jeste sledeće:
dakle...kako ja mogu nekome da tupim o broju ponavljnja i repeticijima i sta ja znam o cemu.... A DA IZLGEDAM KAO VRECA GOVANA..
Evo primera: Ukoliko vidis esktra zgodnog, razvijenog i mladog trenera koji radi sa debeljucom, on je zasigurno personalni trener
Ukoliko vidis debeljuci koji radi sa mladim i razvijenim sportistom, to je kondicioni trener....
Naravno ovo je samo uprosceni primer.... ali definitivno stoji, da pre nego sto krenes da delis savete (iako smatram da svako moye da ima ulogu "delioca saveta" cak i bez iskustva: npr. moja devojka je meni par puta predlozila nesto u vezi treninga bez ikakvog znanja uz pomoc zdravog razuma --- common sense) treba da imas nekakve rezultate, ako ne sa drugima, onda barem na sebi. Mislim da znam sta si mislio, ali se nisi najbolje izrazio
Kako je rekao Mark Rippetoe (autor Starting strength knjige):
"Coaching, at its most essential, is being able to tell someone the thing he needs to hear to get him to do with his body the thing he is trying to do." (p. 7)
"There are two key elements to coaching complicated physical movement: knowing what the movement looks like when it is done correctly, and understanding what the athlete experiences when the movement is done correctly". Ovo zadnje ne moze da se ostvari ako trener mena iskustva tj. nije osetio isto to! Tako trener znas sta sportista "oseca" datom trenutku i zna sta da mu kaze da bi to popravio...
Practice what you preach!Puno pozdrava...