Pedja,
Hvala na lepim recima
Nazalost sve sto si rekao o DIF-u je istinito...
ja licno ne bi dao svoje dete u ruke većine svojih kolega! Znam da riskiram da me kolege zamrze, ali istina boli --- ne znaju nista, niti teorijski, a sto je jos gore niti prakticno. Naravno ne govorim o svima, jer "u svakom zitu ima kukolja".... mene jednostavno iznenadjuje kolicina ljudi koji studiraju, a to ih ne interesuje... nesto kao srednja skola --- ja sam dosao da studiram, i svaku knjigu do koje sam dosao sam procitao, u pocetku mi je engleski predstavljao prepreku, ali sa vremenom i recnikom u ruci i to sam resio...
Sto je jos tuznije jeste da na DIF-u nema KO DA PREDAJE... pogotovo na mom smeru: kondicija!
Da, u pravu si da ne volim previse BB (
, ali to je moj izbor, ali zato tudji poštujem! Nisam BB niti sam ikada trenirao BB-era, iako znam dosta o treningu BB (od Poliquina, Thibaudeauea...) ne zelim da se pravim pametan i delim savete ljudima koji su u potrazi za takvim ciljevima... Moje podrucje jeste kondicioni trening sportista. BB je sport za sebe i ja poštujem sportiste bodibildinga, a ocekujem slicno poštovanje prema mom treningu i ciljevima mojih sportista od istih. Ono što nam je zajedničko jeste teretana i tegovi, sve ostalo je vrlo različito od ciljeva a samim time i metoda.
Pod "budalastinama" sam mislio na kompleksnost treninga naprednijih, planiranom ciklicnom smenjivanju metoda, opterećenja i sredstava (neki to nazivaju
periodizacijom ). Kompleksnost je nepotrebna kod treninga pocetnika --- bas o tome sam pisao u novom X-Fitnessu. Uglavnom procitaces, nadam se
Moj lični stav o treningu BB jeste da početnici u BB treba da krenu sa opštim treningom sličnim powerliftingu (ili kako ga Tsatsouline naziva Power Bodibuilding, ili nesto slično što preporucuje Stuart McRobert), to znači "učenje" korišćenja slobodnih tegova, bez izolacije i specijalizovanih rutina jer nisu potrebne. Praviti trening kompleksnijim nego sto je potrebno je budalasto. Meni je smesno da gledam klince u teretani koji rade Scott Curl a ne mogu ni jedan zgib!!! Cucnjevi, zgibovi, propadanja, veslanje, mrtvo dizanje, potisak, benc su stvari koje su DOVOLJNE u pocetku. Sto se tice koristenja 5 ponavljanja, ja to koristim iz navedenog razloga --- UCENJA i lakse progresije (lakse je dodati 5kg na sipku kod 5 pon, nego kod 10). Ne vidim svrhu u korisćenju linearnog sistema (3x15, 4x10, 4x8, 5x5, 5x3...) kod nekog ko ne moze da napravi ni jedan cucanj... moje iskutvo je da ljudi NEZNAJU da rade cucnjeve, i da je limitiranje broja ponavljanja po seriji do 5 dobro resenje, jer meni kao treneru omogucuje da vise puta zaustavim sportistu i korigujem ga... da bi se ispunio obim radi se vise serija, sa kracom pauzom. Kod vežbi koje su jednostavnije, može da se krene sa 12-10-8 ponavljanja. Svaki put na treningu treba pokusati dizati vise.
Mozda se neces sloziti samnom, ali umesto 3x10 (sa 10RM) u mrtvom dizanju za izgradnju mase, mislim da je mnogo bolji i sigurniji izbor uraditi vise serija sa manje ponavljanja po seriji sa kracom pauzom --- time je obim isti, a gustina je malo manja, ali je zato sigurnost izvodjenja daleko veća. npr. 6x5pon (sa 8-10RM). Naravno ovo vazi samo za kompleksnije vezbe...
Tek kada sportista napakuje ozbiljnu masu tokom ovog "pocetnickog" treninga, tek onda moze da koristi klasicne BB trikove i specijalizovane rutine, protiv kojih nemam ama bas nista protiv ukoliko je cilj BB i detalji i estetici. Kada umetnik gradi kip, prvo napravi grubu obradu, a tek kasnije se brine o detaljima.... brinuti se o detaljima od pocetka ("ja bi malo da napunim gornje grudi, i "donji" biceps") je nepotrebno....
Dakle pocetak je gotovo isti kod powerliftera i BB, ali se posle "razilaze" svako na svoju stranu... pocetnici treba da krenu sa pocetnickim programima i sa "fundamentom", a to su cucnjevi, zgibovi, benc, pres, mrtvo dizanje, iskorak, veslanje i sl. Naravno, nemoj me shvatiti da BB trebaju to stalno da rade... definitivno ne... ali u pocetku mislim da je to odlican izbor. To je otprilike moja "filozofija" treinga BB...
Sa druge strane, BB nije vazno odakle dolazi hipertropfija, nije im vazna funkcija, vec izgled, simetrija, estetika... meni kao kondicionom treneru je vazna funkcija. Međutim prema Poliquinu, BB bi trebali sa vremena na vreme da rade 1-5RM težine jer takav trening (maksimalne snage/jacine)
1. Direktno hipertrofira brza vlakna
2. Indirektno povecava tezinu koju BB moze da podigne 6-12puta i time povećava efikasnost treninga hipertrofije u sledecim blokovima/periodima
3. Direktno, facilitacijom, omogućuje da BB podigne više u narednim serijama tipa hipertrofije
4. Povećava tonus u miru (el. aktivnost misica u miru) i time daje bolji izgled misicima
Naravno, jos jednom ponavljam da nisam BB niti sam BB trener, tako da dalje necu komentarisati...
Sada sam izneo svoju "filozofiju" treninga pocetnika, bilo BB ili powerliftera...