Zdravo svima, nadam se da ćete kroz moj prvi post steći sliku o meni i uspeti da mi savetima pomognete.
Potrudila sam se uz pomoć decka da pročitam sto više tema ovde na forumu i steknem neku sliku o tome kakva bi ishrana trebala da bude.
Imam skoro
28 godina, kao mala sam se bavila gimnastikom i nisam bila velika buca
, kada sam prestala u osnovnoj školi sa treningom, metabolizam je pretpostavljam odradio svoje i od tad su se kilogrami gomilali.Neću da kazem da mi je to preterano smetalo ali želela sam da mi se ishrana normalizuje a i metabolizam.
Trenutno imam i previše kg za svoju visinu,
visoka sam 158cm a težine 67kg. Pre godinu dana sam imala 59kg ali usled raznih medicinskih problema i nervoze kilaža se vratila.E sad iako sam čitala dosta po forumu i imam neku predstavu kako bi trebala da korigujem ishranu, nisam mogla da nađem neke informacije pa mi je lakše da ih postavim ovde, ako ne zamerate
Odstranjena mi je žučna kesa i nisam sigurna koja ishrana bi mi pomogla da smršam uz vežbanje naravno.Ustvari da li je rotacija uopšte preporučljiva za nekog ko nema žučnu kesu?
Moj cilj je da dođem do neke kilaže koja je normalna za moju visinu, znači oko 55kg, što je skoro 12kg manje, pa me zanima da li bi rotacija UH bila dobra za početak.Takođe vidim da u dosta jelovnika se pojavljuju jaja, što ja ne bi mogla da jedem u tim količinama pošto nemam žučnu kesu.
Moj BMR je 1460kCal.
Ako uzmemo da će mi koeficijent aktivnosti biti 1.4 (trčanje 3 puta nedeljno za početak) TDEE je 2044.
Pošto želim da smršam da li je smanjenje od 20% kalorija dovoljno?Ako smanjimo 20% dobijam 1650kCal dnevno.
E sad kakav odnos B, UH, M treba da bude u ''umerenim'' danima?
Da li je B 50% , UH 30%, M 20% dobar ili loš? Bilo bi dobro da me neko koriguje kako bi mogla da krenem sa pravljenjem jelovnika ukoliko je rotacija uopšte za mene. Slobodno ako ima neko neki bolji predlog bilo bi super