hare znam, razumemo se ,ali koliko sam razumeo decko nije trenutno u mogucnosti da priusti whey.ali ti naravno znas da u siru pored caseina ima i odredjene kolicine surutke kao i u jogurtu,tako da je to ta kombinacija brzih i sporih proteina.a sto se onih jabuka tice da u kombinaciji sa suvim grozdjem,inace extra izvorom grozdjanog secera-----dexa.pozdrav kum
razumijemo se kume naravno sve to i naravno to sto kazes za whey,nema pa nema,vjeruj mi da sad i ja svega od kako treniram nekih malo vse od godinu dana samo jednu kantu wheya popio jer jebiga starci me izdrzavaju jer sam jos jako mlad pa mi nedaju pare za to,misle od jedne kante wheya ili slicno da cu postati ogroman,da ce mi bubrezi ,jetra otici,poceti rasti dlake iz usiju i sl.pa mi nedaju pare za to,smijesno....sto se tice mlijecnih proizvoda ,dakle ako iskljucimo whey koji je nezamjenjeiv poslije treninga kao prvi izvor proteina ja opet kazem da ne bi preferirao mlijecne proizvode kao prvi obrok,ta kolicina surutke je zanemariva,i trebao bi pojessti 500-600 g sira da bi moga reci da si unio 60-50 grama proteina i to ne toliko kvalitetnih i brzo asporbirajucih(ima tema o mljecnim proizvodima i mlijeku,laktozi,caseinu)dakle iskoristivos proteina mlijecnih proizvoda i mlijeka i nije ni priblizna onoj iz mesa,jaja i sl.
dakle krutom obroku treba dugo vremena da se svari,kazem ti po nekoiko sati,a sta ce do tada do tih nekoiko sati sprijeciti katablizam misica i ubrzati njihov oporavak,takodjer ne mlijecni proizvodi odma nakon treninga jer usporavaju apsorbciju proteina zbog caseina ,imaju nizak GI a tako nesto poslije treninga treba izbjegavati, jer sto unosimo proste secere poslije treninga koji imaju visok GI i brzo podizu insulin koji nosi sve hrajive materije pa tako i proteine u misice rapidnom brze nego bez njega(sto mlijecne proizvode,posni i sl jedemo uvece nego za bi se usporila njihova apsorbcija i da bi se tijelo snadbjevalo proteinima cijelu noc dok mi spavamo),i kvalitetnije ti je pojesti jaja , meso ,tuni i sl.poslije treninga kad vec moras nego posni,to ostavi za vecerenje sate,a i za mlijeko se pricalo dosta,ne u vecim kolicinama zbog laktoze....