Ne, ovo nije josh jedna tema gde neko oce da postane vel'ki i misicav al da ne kroci u teretanu vec da uradim 10 skleka kuci kad mi se cefne.
Ovo je tema o dve stvari, koje me zanimaju ali ne mogu da ih "dokucim"
Koliko veze imaju bodyvejt i vejt liftiing vezbe. Naprimer koliko slichnosti imaju sklekovi sa bench presom?
Da li je benchpres dovoljna zamena za sklekove? Koliko se razlikuju misici koji ucestvuju?
Da li su sklekovi na kraju dobra kombinacija za razvoj grudi sa bench i kosi bench?
Citah negde da je sklek 30/40 posto telesne tezine? Da li recimo nekom to jednako kao da istu tezinu dize na benchpresu? Da li je efekat uopste isti, koliko se razlikuje i u na koji nacin?
Koja je razlika izmedju osobe koja moze da podigne na benchu 100 kg i osobe koja moze da uradi 50 sklekova u seriji? Koja jer azlika izmedju njih u gradji i istreniranosti misica?
Drugo pitanje koje me posebno zanima. ja mogu da uradim jedan ili dva zgiba. Ne znam gde mi je mana tachno t.j koji misic mi popusta. Da li lat pullom mogu da povecam potencijal za zgibove? I isto pitanje, lat pulldown vs zgibovi u ucestalosti misica i pogadjanju misica.
Ja asm lichno krenuo u teretanu bez nekih prevelikih ocekivanja od sebe. Svaka cast nekim momcima ovde ali ja ne zelim da budem ni upola koliko oni. Ali zelim da budem jaci nego sto jesam, misiciviji nego sto jesam i sa manje sala nego sto imam.
I ultimativno me u teretani zanima da ojacham i trosim energiju preko zime, kada ne mogu napolju a preko leta krecem po livadama zgibovi i skleci.
Pa me zanima kako da treniram to da dobijem sto zelim.