Pozdrav svima,nova sam ovde,ali vec vise oko 2 nedelje iscitavam malo materijal po forumu,trebace mi jos bar par meseci da sve proucim kako treba,pa imajte razumevanja
Imam 32 godine,trenirala sam nekad davno u proslom zivotu rukomet 8 godina,ali poslednjih recimo 8-9 godina sam poprilicno neaktivna. Uzrok tome su pretezno lenjost (priznajem) i povrede koje sam zaradila trenirajuci. Elem,imam povredu kicme,ne znam strucan naziv,ali mi je jedan prsljen u dnu ledja izbaceniji od ostalih,te imam poprilicne bolove kad stojim duze vreme. Takodje tu su povrede zglobova,sto skocnih sto rucnih. Da ne duzim,lista falinki je dugacka,ne bih da kukam. Posto sam primetila da mi puno radnji postaje sve teze,odlucila sam da nesto uradim po tom pitanju. Pre 3 meseca sam pocela malo kod kuce da radim uglavnom kardio,okusala sam se i sa bodyrock-om koji mi je pruzio vise energije i nacela sam neku kondiciju. Pre oko nedelju dana sam krenula i u teretanu,s tim da za pocetak radim po malo,jer sam osetila bol u kolenima i da sam imala takvu upalu da nisam mogla da sednem (kad se zagrejem ne umem da stanem)
Pocela sam i da menjam ishranu polako i prilagodjeno gastritisu koji me s vremena na vreme sasece. Slatko nikad nisam posebno volela,te s tim nemam problema,izbacila sam sve sokove,hleb,secer,przeno,masno itd. Citajuci po forumu,odlucila sam da izbacim i voce. Ribu,na zalost,ne mogu da jedem jer mi je stomak ne vari,samo sve vrati nazad putem kojim je i doslo. Obozavam lagume,piletinu,pirinac tu i tamo,povrce,vodu u neogranicenim kolicinama,ovsene pahuljice. Problem mi je da jedem 5 puta dnevno,ali jedem koliko stignem,a to je otprilike 3-4 puta (bio bi veci broj da nemam samo jednu pauzu na poslu za jelo) sto je napredak sa 1-2 puta koliko sam pre jela. Visoka sam 171-172 cm a teska oko 64 kg. Ono sto me interesuje i oko cega mi treba savet je sledece:
1. Kako da povecam izdrzljivost?
2. Sta moze da zameni ribu u jelovniku? Znam za piletinu,ali me interesuje postoji li jos nesto.
3. Da li preporucujete rad sa tegovima uzimajuci u obzir povrede?
4. Posto generalno ne zelim da skinem vise od 3-4 kg kakav kardio (ili ne mora strogo kardio) trening bi mi preporucili? Naravno da malo "istopim" prvo ono sto ima viska,a zatim idem na jacanje i definiciju misica.
5.Sta mogu da ubacim izmedju obroka kao uzinu tj. neki medjuobrok?
6. Da li postoji neki nacin da ojacam same zglobove tj. da ih zastitim kako bih mogla bez bojazni da treniram?
P.S. Izvinjavam se unapred na romanu,ali sam se trudila da budem sto iscrpnija zbog stvari na koje moram da pazim kako ne bih nesto pogorsala. Pozdrav od falicne vam nove clanice