ono sto sam ja do sada istrazio i dosao do saznanja, hrskavica recimo , ima neki svoj proces obnavljanja, koji je miniminalistiski u odnosu na to koliko se trosi, e sada normalno da mentoli ne znaju ili nece da zadju u istrazivanja te prirode, ali proces regeneracije je slican po nekim saznanjima kao proces kod recimo gmizavaca kada oni celi ud imogu da regenerisu. poenta je u tome da se ta istrazivanja plate da se urade , da se nabave potrebni papiri, odobrenja etickih i moralnih organizacija zaduzenih za tako nesto (vrsenje takvih eksperimenata na pacovima) itd... to su Tantalove muk ei Sizifov posao zajedno. umesto toga industrija proteza cveta i ugradjuje se godinsnje ne znam koliko vestackih kukova, ramena, i kolena offcourse. Hrskavica moze da propada i ako imas neko zariste u organizmu, kao sto su recimo krajnici , to je onda proces infektivnog artritisa i moze zahvatiti i zglobove i tetive i ligamente itd... tako da ako neko ima ceste upale tetiva recimo, ne mora da znaci da je samo problem nadjen u pretreniranosti ili visokim repeticijama. Znam licno jednog momka koji je za koleno odradio gomilu fizikalnih terapija i nije se situacija smirila dok nije otkirveno da mu je bris iz nos ai grla jako los, i da je morao da operise i devijaciju grla i krajnike... no da ne skrecem sa teme , studija je defitivno sto si okacio interesantna, ali bez gh i maticnih celija pravilno apliciranih na ostecenja, za sada trenutno nema ni priblizno leka... Jedan hirirg , japanac iz HIrosime , gde i vrsi operacije ima vrlo zanimljivu metodu aplikacije maticnih celija na ostecena mesta a to je preko magneta , korisenjem sadrzaja gvozda u serumu u kome se namnozi velika kolicina m.c. uzetih iz kostane srzi (obicno kuka), rezultati su dobri a zahvat je skoro uvek artoskopski , sto je veliki napredak i olaksanje u oporavku....