Pozdrav svima!
Nadam se da imam pravo da otvorim novu temu, ako ne neka me urednik/urednica prebace gde treba
Ovde sam jer već par godina kuburim sa kilažom a i ne hranim se, niti vežbam kako smatram da dugujem svom telu. Priznajem da osećam malu tremu na bodibilderskom forumu ali nadam se da ćete me primiti
Na netu postoji gomila foruma i tema o mršavljenju, ali budući da me kupus, citrus, UN i ostala s*anja (khm, htedoh reći dijete) ne zanimaju, evo me kod vas . Uostalom, vi ste svoja tela naštelovali do maksimuma, tako da, iako nemamo iste ciljeve, mislim da je ovo pravo okruženje i za motivaciju i za dobijanje pravog saveta.
Dosta toga znam, ali verovatno još mnogo više ne znam. Osim toga, na netu postoji toliko kontradiktornih informacija (all in na početku pa polako popuštati vs postepeno sve više stezati kaiš; vegetarijanska vs proteinska dijeta; kardio je glavni za mršavljenje vs kardio je nepotreban stres za organizam, itd), da sam postala prilično zbunjena koji je pravi put i zbog toga ono 'pogubljena' u naslovu
Moj problem u brojkama: 20god, 175cm, 81.5kg. Mere su - grudi 104.5, struk 80.5, stomak preko pupka 96.5, kukovi 111, butina na sredini 54,5, list 37.5, biceps 30cm.
U slici:
Htela bih za početak da dođem do 65kg (pa kad budem tamo videću da li i kolika korekcija je još potrebna), da izgradim zdrave navike kao i solidnu snagu i kondiciju. Ako se pitate kako sam uopšte došla do ove težine - u pitanju je problem sa prejedanjem koji sam razvila u jednom depresivnom periodu - nabacila sam 20ak kg i došla na max 85kg, za samo par meseci i dugo mi je trebalo da se iščupam iz tog začaranog kola prejedanja i kobajagi-dijeta, ali to je sada iza mene...
Bitno mi je da promena bude trajna, a ne brza - ako bude išlo pola kg nedeljno ja prezadovoljna
Ne bih da pristupim ovome ekstremno (znači ne ketogena dijeta, makar ne odmah u startu). Još jedna začkoljica je to što studiram na fakultetu koji je vremenski izuzetno zahtevan, a i ne stanujem u Beogradu pa sam radnim danima van kuće u proseku po 11h, što znači da kod kuće praktično mogu da doručkujem i da večeram, a sve ostale obroke moram da nosim sa sobom. Da ne spominjem da posle faksa treba ugurati vežbanje, učenje i ostatak života...
Evo šta sam smislila kao plan, a volela bih da čujem šta vi mislite:
D 45g ovsenih u koje ubacim po kašičicu samlevenog lanenog semena (omega 3), pšeničnih klica i ovsenih mekinja. Skuvam to u 100g mleka i koliko još treba vode, dodam 60g smrznutog bobičastog voća, i zasladim kašičicom meda (planiram da kupim Steviu čim pre) (
345kCal, 16g P, 54g UH, 7.5g M, kad zamenim med steviom biće manje kCal i UH)
Na faksu:
0.5l jogurta 1.5%mm (
230kCal, 16.5g P, 24g UH, 7.5gM)
30g mešavine badema, oraha, lešnika i 20g crne čokolade - to je jedna kocka moje omiljene (
290kCal, 7g P, 15g UH, 24g M...ups) ili ova varijanta sa mandarinom/pomorandžom umesto čokolade ili 45g Indijskog oraha (
260kCal, 7g P, 15g UH, 21g M) ili jabuka sa kikiriki puterom (
220kCal, 5gP, 27g UH,12g M)....
sendvič: 60g Tonus hleba, belo meso pečeno na grill-u, trouglić sira (užas, znam ali moram nečim da podmažem hleb - preživeću valjda tih 35kCal), tutnuti par maslina i listova zelene salate - ovom još nisam zbrojala kCal jer ne znam koju masu mesa ću staviti ali nije ni ovo više od 250, max 300kCal, iz hleba dobijam 26g UH, biće verovatno 20+g P, ne više od 6-7g M
V - mami naručujem meso i povrće (salata ili neko varivo tipa slatki kupus) - tu zavisim od njene dobre volje, ali u našoj kući se generalno ne kuva masno i teško, znači nema šanse da me dočekaju pljeskavica, pomfrit i sl
Nije idealno, ali je za mene znatno poboljšanje. Ipak čini mi se da još nešto fali, bez večere oko 1100kCal, a taj obrok od mesa i povrća nije mnogo kaloričan.... moj BMR je oko 1600kCal a čula sam da nikada ne treba ići ispod toga? Osim toga, ako je zdravstveni minimum 1200kCal, on sigurno ne može isto važiti za mene od 20god,1.75m i 80kg i za neku tetku od 50g, 50kg visoku 1.6m...? Jel malo? Šta mi predlažete?
Što se treninga tiče, najbliža teretana mi je 20min peške u jednom pravcu i ja stvarno nemam vremena niti živaca da idem tamo nakon faksa (i po ko zna kakvom vremenu), pa sam se opredelila za kućno vežbanje - skinula sam Jillian Michaels Body Revolution, to je 90odnevni program koji ima 15 različitih workout videa, a program se zasniva na 6 dana vežbanja nedeljno, svaki video je 30-35min, jedan dan kardio, drugi ''front of the body'' ( kvadricepsi, grudni, tricepsi, malo stomaka i kardio intervala - sklekovi, iskoraci, letenje,čučnjevi... ), treći ''back of the body'' (gluteusi, leđa, bicepsi, opet malo stomaka i kardia - veslanje, opet čučnjevi, donkey kickbacks, mrtvo dizanje,... ), i to se ponavlja 2x nedeljno. I nakon tih 30min sa njom sam mislila da vozim sobni bajs još 30min, za ukupno 1h vežbanja, 6x nedeljno.
E da, što se vikenda tiče, iskoristila bih to što nisam na faksu da ubacim što više povrća, mesa, i da umesto jogurta i sendviča jedem smeđi pirinač, kinou i sl... I naravno da manje sedim na dupetu nego radnim danima a više se krećem!
Izvinjavam se na ovako dugačkom postu. Volela bih da čujem šta mislite o mom planu?
I evo za kraj jedne savršene ribe, odnosno kako bih ja volela da izgledam na kraju
sa možda malkice tanjim nogama.