Pošto mi je ovo prvi post ajde da se malo predstavim, zovem se Ninoslav, 36 godina i prvi sa čovek sa dijabetesom u Srbiji koji rekreativno trči maratone i u zadnjih pet godina završio sam ih 21, samo u ovoj sezoni 11. O svemu tome i životu sa dijabetesom pišem na mom web sajtu
www.pobedidijabetes.rs.
Kada sam 2007 počinjao sa ozbiljnijim trčanjem imao sam 93kg, od tada svaki dan trčim, leti i zimi, vikendom preko 20km dužine, samo ponedeljkom je pauza. Pored trčanja svaki drugi dan i kad stignem radim zgibove, sklekove, trbušnjake a od pre mesec dana i suvo veslo. Te vežbe su samo podrška trčanju i nekom opštem dobrom stanju samom organizma.
Problem: konstantno se držim istih kilograma, sad trenutno imam i više-97 kg i dosta masnih naslaga oko struka. Otkrio sam da je problem u količinama insulina koje dajem sebi, naime ja imam insulinsku pumpu koja 24 sata ubrizgava insulin u telo.
E sad, pre nekog vremena sam probao LCHF ili ti low carb ishranu i osećao sam se odlično, čak sam i najbolji maraton istrčao na toj ishrani
http://pobedidijabetes.rs/dijabetes/lchf-ishrana-i-dijabetes/. Primetio sam da na tom tipu ishrane nisam izgubio izdržljivost ali snagu da. Ja recimo radim četiri serija po pet zgibova a kad sam bio na low carb ishrani nisam mogao toliko da uradim ali eto istrčao sam maraton bez problema
.
Ovih dana sam veoma povećao količinu UH u ishrani a samim tim i količinu insulina koju dajem, snaga se vratila kao i težina a sa njom i masne naslage.
Šta je meni želja-da skinem težinu ispod 90kg jer trčanje maratona i velika težina ne idu zajedno ali da zadržim snagu i mišićnu masu. Naime čim počnem da se hranim ozbiljnije i vežbam ja odem preko 100kg, meni to zbog dijabetesa i trčanja ne treba.
Treba mi savet, pre svega od tebe Peđa gde ja grešim sve ove godina i zašto ne napredujem u snazi a salo i pored tolikog trčanja ne ide dole?
Da napomenem još da sam uveo jednu mericu wheya posle svakog treninga i uključio veću količinu proteina u ishranu.
Koji bi to plan ishrane meni pomogao da ne dobijem previše kilograma a u isto vreme da smanjim masne naslage..
Hvala unapred na savetima