milan0507 je rekao pravu stvar....samo sto u kikboksu nemoze bez jake cevanice i jake butine , npr nerv ishijatikus ide od kicmene mozdine do malo iznad kolena, dobar sut (fudbaler ili sprinter) u butinu ce te oboriti na zemlju. znam dosta kikboksera koji su prevlacili (kuckali se) staklenim flasama kokakole(onim rapavim,rebrastim) po cevanicama na pocetku treniranja...sad je to malo humanije,tj kulturnije, krece se postupno....mada ja i dalje ne vidim sustinu kjokushina, ashihara ima dobra saplitanja protivnika sto je Ok, ali da te neko bije u telo a nogom u glavu...to je meni nekako ne znam , na ulici ne znam kolko to radi , po meni kjokusin je 'rekreacija' i sport a prave tuce su boks i kikboks...jedino normalno celicenje (npr Uechi,npr rukopashniy,npr systema) jeste da ojacas cukljeve po pesnicama i same pesnice , mada moze i bez toga...tvrda pesnica je na ulici korisna koliko i funkcionalna snaga...ja znam zhenu koja je 15ak godina trenirala udarce na kungfu drvenoj lutki godinama , koja bez preterivanja ima toliko tvrde shake da moze da mi za par sekundi paralise ruku kad me svom snagom udari (kao kad te neko udari metalnom shipkom po bicepsu ili nadlaktici, ne 'povredi' te ali 2-3 sekunde ne mozes da koristis tu ruku....milan je u pravu , moze se i bez toga....