Pozdrav svima,
Naletoh preko googla pre koji dan na ovaj forum, malo sam citao po temama, uvdeo sam da ima jako iskusnih ljudi sa dosta saveta a i vidim da su ljudi voljni da podele svoje znanje, te sam odlucio da se registrujem i priupitam za pomoc, konretno oko kardija i ishrane.
Nego da pocnem oko svoje gradje, 195cm 133 kg, dosta imam u grudima i ramenima, tj gornjem delu tela, na rukama i nogama po samoproceni nemam veliku kolicinu sala ali zato stomak i ledja razbijaju.
Posle duze pauze od godinu dana kreno sam pre oko 3 meseca opet sa treninzima i pravilnom ishranom (barem ja tako mislim a molio bih da me ispravite ako gresim). Tokom te pauze ne treniranja i lose ishrane nabacio sam nekih 20 -25 kila, ne znam sta mi bi, posao, i nedisciplina. Pre pauze sam iso nekih god - god i po dana u teretanu, i u tom periodu sam sa 120 kg spustio masu na nekih 100tinak. Iskreno da vam kazem mislim da sam u tom periodu vecinu stvari radio pogresno, u velikoj meri sam sprzio koliko toliku malu misicnu masu, naravno i salo al sve je to izgledalo ruzno (male ruke, slauf oko stomaka) a i osecao sam se slabasno.
Dosta sam citao po netu razne forume i clankove i mislim da sam sada korigovao ishranu u pravcu da smanjim intenzitet gubljenja misica u odnosu na salo, svakako mi je potrebno jos usmerenja, zato i pisem ovde.
Kad vec pricam o ishrani na brzinu cu da nabrojim sta i kada jedem u toku dana, znam da je kardio sekcija foruma al ako mogu da dobijem savet i za kardio i ishranu bilo bi super.
1. Protein, ovsene pahuljice i neka vocka (blender style)
2. Voce (u maloj meri 1 komad jabuka pomorandza i sl.)
3. Piletina i povrce (paradayz/brokuli/neka mesavna i sl)
4. Vocka, ponekad protein (cesto preskacem ovaj obrok nemam mesta u stomaku i ako je poprilicno prostran)
5. Protein (after trejning)
6. Tunjevina/jaja/mladi sir, ponekad uz neko povrce
(Whey uvek mutim sa vodom)
E sad da se vratimo na trening i kardio u teretani radim split 3x Nedeljno, broj ponavljanja 10, 8 i 6 (piramida od manjih tezina ka vecim). Sto se tice kardia u teretani ubacio sam 15m trake posle trening sa tezinama (brzo hodanje uzbrdo ili dzog). Zanima me da li je ovo pametno i dal mi je bolje da hodam ili da trcim da li treba da ubacim jos nesto . Cist kardio trening radim 1x do 2x nedelno (cilj mi je 3x samo treba pojacati volju zelju i disciplini, idem ka tome nadam se). Obicno radim nesto izmedju kombinacije HIITa i dzogiranja.
Krenem sa dzogiranjem pa istrcim nekoliko sprinteva u intervalima sa dzogiranjem, ubacivanje tih sprinteva mi drasticno smanji duzinu koju mogu da pretrcim (samo dzog oko 5 km, minut hladjenja na oko 2.5 km dok ako ubacim tih 10-15 sprinteva jedva izdrzim 2,5 km. Zanima me sta je tu pametnije da izbacim dzog i da radim cist HIIT (naravno podrazumeva se nekih 1km zagrevanja) ili da batalim to i samo da radim lagano. Velike ne doumice imam oko vremena kardio treninga dal ujutru na prazan stomak pre posla ili uvece (dosta podeljenih misljinja sam na internetu procitao oko jutarnjeg kardia), svakako mi vise odgovara uvece zbog posla, al ako mora ujutru moze i to) i da u teretanu idem samo uvece oko 20h (ne stizem pre zbog posla) ponekad odem vikendom ujutru al obicno sam u teretani izmedju ponedelka i petka.
Znaci cilj mi je da korigujem odnos gubljenja sala i misica (sto je moguce manje misica a vise sala), svaki savet bi mi znacio.
Unapred zahvalan,
Debeli