Novembar 16, 2024, 02:17:33 posle podne
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte. Da niste izgubili svoj aktivacioni mejl?
419.360 poruka u 18.766 tema - 20.972 članova - Poslednji član: BrandnSmerb
X3MShop banner

Autor Tema: [Pomoć] - Kako početi sa treniranjem?  (Pročitano 2541 puta)

Van mreže Mailinator

• Član
  • *
[Pomoć] - Kako početi sa treniranjem?
« poslato: April 29, 2012, 10:49:08 posle podne »
Zdravo svima!
Ukratko da kažem nešto o sebi. Imam 27 godina, 95kg (sve je u stomaku :D), ne bavim se sportom i nikada nisam išao u teretanu. Zbog prirode svog posla, čitavo radno vreme sedim i blenem u računar. O ishrani nemam ništa da kažem, sem što se hranim extra nezdravo (pljeskavice, bureci, sendvići i slatkiši svaki dan). Pored svega toga, već 15god. imam i krivu kičmu (kažu da sam brzo izrastao). Za moje sveukupno stanje ne mogu nikoga da krivim sem sebe naravno. Hteo bih da zastanem (prekinem) sa dosadašnjim načinom života i da povedem računa o sebi.

Moji ciljevi bi bili:
•   Da koliko-toliko popravim stanje kičme. Jasno mi je da ne mogu da je ispravim, ali bih voleo da je bar malo korigujem/zamaskiram ili kako se već kaže
•   Izgubim stomak (ja ga zovem debilski :D)
•   Da fizički izgledam malo bolje.
Ono što mi je u planu da uradim:
•   Da krenem na plivanje (1 ili 2x nedeljno)
•   Vožnja biciklom, ~16km svaki drugi/treći dan.

Pored toga trebao bih početi da radim i neke vežbe, a tu ne znam odakle da krenem.
Da li da zakažem pregled na VMA recimo kod nekog fizioterapeuta koji će mi dati spisak odgovarajućih vežbi ili da nađem neku teretanu gde postoji instruktor koji će mi objasniti šta i kako. U blizini (blok 62, Novi Beograd) mi se nalaze teretane: Fitline, Ethnogym, Arena no1, Koloseum, i još neka kod crkve.
Isto me zanima i šta sa ishranom. Da li otići na one preglede gde se uzima krv, i na osnovu toga se dobija spisak hrane koja bi bila najbolja za mene? Ili nešto drugo..

Krenuo sam da čitam i ovaj forum, pa ću valjda nešto i naučiti :)

Hvala unapred!

Van mreže mrak

• Član
  • *
Odg: [Pomoć] - Kako početi sa treniranjem?
« Odgovor #1 poslato: April 30, 2012, 03:08:08 posle podne »
Pozdrav i dobrodosao na forum.

U vezi tvojih ciljeva i planova:

Kicmu ne mozes ispraviti , za to si trebao jedno 15 godina ranije da se setis:) , ali je mozes zamaskirati kao sto si ti rekao , ojacati ledjne misice i samim tim  ce je misici drzati koliko toliko pravijom ...

Kreni da ides u teretanu , i plivanje kao sto si rekao , to je idealan spoj .

ovakva je skala 3 najbitnije stvari
1. ishrana 70%
2.trening 20%
3.Odmor 10%
to je od prilike ( ali je priblizno tome , i ako to ne mozes da prilagodis neces imati nikakvog napredka na bolje)

prelistaj malo forum , pogledaj tudje planove rada treninga i ishrane ako te nesto zanima jos pitaj...
pozdrav
train hard or go home

Van mreže bingo

• Bantamweight Member
Odg: [Pomoć] - Kako početi sa treniranjem?
« Odgovor #2 poslato: April 30, 2012, 05:29:30 posle podne »

ovakva je skala 3 najbitnije stvari
1. ishrana 70%
2.trening 20%
3.Odmor 10%

preko kojeg algoritma izracunate ove procente :D znaci ako ne odmaram uopste ja cu idalje 90% da napredujem, ili ako nemam trening idalje napredujem 80% :/ Ishrana 100% odmor 100% trening 100%, sve mora biti uklopljeno

No.. Sto se kicme tice, moze se popraviti situacija jako, verovatno skroz
Moras poceti trenirati nesto, ne trebas imati kompleks od teretane, 90% ljudi koji idu tamo, idu jer imaju problema sa tezinom itd.. znaci nisu svi zivoitnje

Ishranu koriguj na 5 obroka
jedi makar 150grama belancevina
izvori belancevina, mesa, ribe, jaja, posni sir, whey.. bitno
izvore energije

ugljeni hidrati, sa njima ne  preterujes, samo pre treninga i direktno posle ako je u pitanju jak trening
Pirinac, ovsene pahuljice, krompir, integralna testenina

masti, najbolje da kupis omega 3, koja kasicica maslinovog u toku dana

Znaci treba bi da imas 5 obroka, u svakom da imas 30gr belancevina
2 do 3 obroka sa ugljenim hidratima
I masti ubacujes po malo
treniraj jako, jedi cisto, citaj forum, i rezultati ce biti izuzetni, samo ostani uporan.. nekoliko meseci