Ok ovo nema direktno veze sa steroidima ali mi se ucinilo kao najbolje mesto za postavljanje teme posto ima veze sa hormonima.
Naime, dobio sam ginekomastiju u 20toj godini iz cista mira, bf% mi je nizak i nisam koristio AAS. To se meni ucinilo malo sumnjivo pa sam odlucio da uradim analize hormona (inace doktorima to nije bilo sumnjivo uopste
, jedino su mi dali da proverim AST i ALT koji su mi u granicama). Osim toga vec neko vreme slabo napredujem u teretani uz, ja bi rekao, vrlo dobru ishranu, trening i odmor, pa sam posumnjao na eventualni niski nivo testosterona. Ovo su rezultati:
Test 5.2 ng/ml ref 3.5-8.6 ng/ml
Free test 59.9 pmol/l (sto dodje 17.27 pg/ml) ref 14.7-105.4 pmol/l
Estradiol 17.0 pg/ml ref 15-60 pg/ml
E sad 2 stvari.
Prvo ovo sa estrogenom mi je skroz nejasno. Vrednost mi je na donjoj granici a imam ginekomastiju? Inace, prvo su mi se pojavile grudvice ispod bradavica i krenulo je da me boli na dodir. Sada su i bol i grudvice nestali, ali bradavice su mi postale osetljive do tacke da me nekad iritira odeca kad setam, takodje me cesto svrbe. Inace sama ginekomastija nije toliko izrazena, verovatno i jer imam nizak bf%, ali opet meni smeta.
Drugo, u vezi testosterona. Istina je da su mi vrednosti u granicama, ali ja sam malo trazio po internetu i slika je malo drugacija. Jeste da razlicite laboratorije imaju razlicite referentne vrednosti, ali koliko sam ja cito u inostranstvu se recimo sve vrednosti testosterona ispod 4 smatraju poprilicno niskim, kako opada prema 3 se vec preporucuje hormonska terapija. Osim toga, zar ne bi trebao neko sa 20 godina, ko ide u teretanu 4 godine, pravilno se hrani , odmara i inace zivi zdravo da ima vrednosti malo vise od u najbolju ruku "prosecnih"?
Kod lekara ne vredi da idem, cim vidi da su mi vrednosti u granicama ce me isterati napolje a mogu misliti reakciju na "slabo napredujem u teretani"
Ali iskreno je pocelo dosta da me izludjuje, nisam toliko daleko od svog cilja ali se jednostavno osecam kao da bacam vreme u teretani vec neko vreme...