pa mg se obicno uzima u kombinaciji zbog probave, hoce Dvit da zatvori...
Pa dobro
ovisno koje doze D vit, a Mg bi trebalo da je u obliku citrata. Ostali bi bas mogli da problem zatvora, ucine problemom nezaustavljvog otvora hahahahahah
Ma to je sada neka pomama, u vezi s K vit i D tj apsropcijom.Da K vitamin ubraza, ili stabilizuje abos D.
Fora je u tome sto se ubacivanjem jefitnog K vitamina u mix, umanjuje doza D vitamina, i na trzistu imas preparat koji kosta skuplje samo zbog tog K vit. razlog ubacivanja K vit je Vitamin K2-MK7 je neophodan za sintezu Matriksnog Gla Proteina (MGP), koja se odvija u glatkim misicnim, celijama krvnih sudova i hrskavici. Smatra se da je ovaj protein snazan inhibitor kalcifikacije krvnih sudova.
Deficit vitamina K2-MK7, povećava nivo nekarboksiliranog MGP, koji nije funkcionalan, so dovodi do povecanog talozenja kalcijuma u krvnim sudovima.
vitamin K2, jer pored osteokalcina on aktivira i vaskularni GMP, protein koji sprecava talozenje kalcijuma u mekim tkivima. E sad..
D vitamin spada u grupu liposolubilnih vitamina iako je zapravo hormon po mnogim karakteristikama kao sto su hemijska struktura, sinteza u organizmu, regulacija sinteze, postojanje receptora, plejotponi efekti...... Spada u grupu kao i polni hormoni, mineralokortikoidi i glikokortikoidi. Poput drugih hormona sintetise se iz ovog prekursora provitamina D3, prolazi kroz jetru i bubreg gde se metabolise do aktivnog oblika.
Vezuje se za svoje specificne receptore i na taj nacin ispoljava dejstvo u organizmu......
istrazvanja usmeravaju i u odnosu na povezanost siroko rasprostranjenog hronicnim muskuloskeletnim bolom i deficijencijom D vitamina, i to sa velikim interesovanjem za razjacnjenje nastanka deficijencije D vitamina, kao i kakve su mogucnosti terapijskog upliva na smanjenje hronicnog muskuloskeletnog bola....ja mislim da je tu nedje nastao bag oko toga.
Retko mozes da nadjes da imas npr vit d od 2000 iu i vise + K vit.
Generalno, i moze i ne mora- po meni. Kalcifikacija krvnih sudova je po meni...ono....ajde da kazem. uslovljena sa mnogo drugih stvari, da bi se postavljalo u dirketnu kolteraciju sa Vit D.
Moje misljenje. Licno svaki dan uzimam 5000 iu D vit.Bez K