Ok hvala na odgovorima. Naime, kao dijete sam bio uvijek mrsav I u pubertetu sam imao kao zadebljanje u predjelu bradavica kao vecina pubertetlija, vjerujem. To je u ptpunosti nestalo i nema nikavog zadebljanja. Mozda je to neki znak da sam osjetljiv na estrogen. Sad zanima me kako se I to malo moze ukloniti, nisam planirao nikakve cikluse u buducnosti ali nikad se nezna. I mozda postoji neka blaza varijanta estrogen blokera koji bi mi preporucili da uklonim bilo kakve sanse da ova blaga bol preraste u gineko, kad novladex nije potrebna. Zahvaljujem.
Nemora znaciti da to sto si imao zadebljanje u pubertetu znaci da si osjetljiv na estrogen.Jednostavno estrogen/prolaktin ti je bio dominantniji od testesterona tj testeteron ti je bio nizak u odnosu na ostale djecake koji nisu imali problema sa tim zadebljanjem.
To zadebljanje i nestane kada testesteron potvrdi svoje mjesto kao dominantni hormon.
Naravno ovo je jedan od najcescih razloga a inace etiologija moze biti razlicita...problemi sa bubrezima, jetrom, nadbubrezna i stitna zljezda etc...
Postoji i mogucnost da ti je inace estrogen prirodno povecan i da je sa aromatizacijom testestorona se ta kolicina jos vise povecala tako da mozda i nije kriva samo aromatizacija testosterona kojeg si uzeo!
Ako nisi planirao cikluse u buducnosti onda vjerovatno nisi trebao nikada ni pocinjati
Sto se tice blokera imas dvije mogucnosti...zaustaviti aromatizaciju (arimidex) ili uticati na vec formirani estrogen (nolvadex).
Najsigurniji nacin je da uradis nalaze i kao kod svake "bolesti" na osnovu toga utvrdis sta ces uzimati (sve ostalo je bubanje i nagadjanje) i da li ce to biti blaze nesto ili jace.Sve drugo je neodgovorno i glupo pogotovo za ova vremena u kojima ti nalazi i nisu tako nedostupni i skupi
Btw kad uzimas nolvadex to neznaci da moras uzeti 40mg to moze biti i 5 mg i tu smo vec kod blaze varijante