Podigao novac na bankomatu uz pomoć nepersonalizovane Bus Plus kartice
by Uroš Bogdanović na radio Index-u on Wednesday, February 1, 2012 at 1:19pm
BEOGRAD, 1. februar 2012 - Beograđanin J.M. (63) podigao je 13.500 dinara na bankomatu poštanske štedionice uz pomoć nepersonalizovane Bus Plus kartice.
Vraćajući se kući, greškom je umesto Dina kartice u bankomat ubacio nepersonalizovanu Bus Plus karticu za prevoz koju je kupio dva dana ranije.
- Nisam ni gledao šta ubacujem u bankomat, budući da sam do pre dva dana u novčaniku držao samo Dina karticu - priča Beograđanin zahvaljujući kom je uočena greška u sistemu - pa sam po navici izvukao karticu i ubacio je u bankomat sa željom da podignem drugi deo januarske penzije. Procedura je bila potpuno identična, izbor jezika, unošenje PIN koda i podizanje novca. Čak sam i izveštaj uzeo, što obično ne radim.
Međutim, na izveštaju je pisalo da se za željeni iznos tereti račun gradskog saobraćajnog preduzeća, koji ima otvoren račun u poštanskoj štedionici, što J.M. nije primetio. Taj propust nije promakao i knjigovođi GSP-a.
- Račun preduzeća se umanjio za 13.500 dinara, a na izvodu koji stiže svakog dana, stajalo je da je na ATM uređaju u Zemunu, ulica Zmaj Jovina, podignut taj iznos uz pomoć nepersonalizovane Bus Plus kartice - rekao je knjigovođa Jovanović.
Da je novac podignut uz pomoć personalizovane kartice, znalo bi se i ime osobe koja je oštetila račun javnog preduzeća za nepunih 135 evra.
- Srećom, kamere na ATM uređaju su zabeležile lik osobe koja je podizala novac iz uređaja, pa smo nakon upoređivanja sa bazom MUP-a došli do J.M.
J.M. se neće teretiti ni za šta, pošto je reč o slučajnom aktu visokotehnološke prevare. On je i bez reči pristao da vrati podignut novac, izvinivši se zbog nenamerne greške GSP-u i poštanskoj štedionici. GSP Beograd mu je tim povodom poklonio skuplju, personalizovanu Bus Plus karticu za prevoz sa doživotnim kreditom za vožnju.