Bodibilding je umetnost ratovanja u svakom pogledu.To je stav koji sam morao zauzeti kao naucnik medju brojnim profesionalcima.U tertani se nisam smio predavati,a na pozornici sam morao dominirati.Uvek moram smisljati nove tehnike kojima cu pobediti superiorne sile.A nikad mi te strategije nisu bile vaznije nego kao kad sam se kao pocetnik trebao pojaviti na Mr Olimpije 2004 godine.No,sudbina je zeljela nesto drugo.
Deset nedelja pre Olimpije posetio sam Havaje gde sam slucajno pao sa stene I slomio nozni zglob.Pokusao sam trenirati,ali trening za noge nije moga biti onaj pravi pa sam izgubio na masi butinaZatim,dve nedelje pre takmicenja,povredio sam hrskavicu kolena.S obzirom na disbalans na telu,osvojio sam 12. mesto.
Grudni kos mi je uvek bio jedna od najboljih misicnih partija,super definisana I puna.Ramena,s druge strane,nisu bila toliko ni definisana ni puna.To ne bi predstavljalo problem ,ali za ramena su potrebne stroge tehnike koje su konfliktne-velike tezine I izolacija.Inovacije mi nisu strane.Promena treninga je moje pravilo.Nijedan moj trening nije isti,I poznat sam po serijama sap o 70 ponavljanja.Ali,takav nacin treninga sa konfliktnim tehnikama predstavlja izazov.Vezbe sa bucicama u sedecem polozaju su bile odgovor.Tako sam imao I kontrolu I moc izolacije.ustvari,ta tehnika je bila toliko dobra da sam pobedio Richarda Jonesa,Troyja Alvesa I Johnniea Jacksona.Treninzi za ramena sad se sastoje od pet vezbi I svaki put menjam redosled kojim ih izvodim.Prve cetiri vezbe uvek radim sa bucicama.Ponekad stojim,ali najcesce ih izvodim sedeci naslonjen kako bi izolacija bila bolja.S bucicama imam slobodu modifikacije vezbi,a same pokrete mogu usmeravati prema odredjenoj glavi misica.Dvorucni teg nije inferioran prema bucicama-apsolutno je potreban za opsti razvoj ramena.Ali,nista se ne moze uporediti sa bucicama kad je rec o punoci deltoida.Cetiri serije posvecujem svakoj od ovih vezbi.Prva vezba pocinje sa zagrijavanjem-15 ponavljanja ali teskih.Zatim kod vezbi piramidalno povecavam tezinu,a broj ponavljanja smanjujem od 12 do 8.
VEZBA 1
Naizmenicno prednje dizanje bucica u sedecem polozaju
Pocinjem sa polozajem u kojem su mi bucice uz telo.Dizem ih prema unutra I nesto iznad visine ramena.Tako izoliram prednje deltoide I produbljujem separaciju misica.Trapeziusi I lopatice ostaju nisko kako ne bi pomagali deltoidima.Drugim recima,negativni I pozitivni deo ponavljanja izvodim kontrolisano I polako.U svakoj seriji zelim osetiti jako zarenje I rad prednjih glava deltoida.Ponekad ovu vezbu radim s jednom bucicom,ali drzim je sa obe ruke I I dizem do nivoa ociju.
VEZBA 2
Lateralno dizanje bucica u sedecem polozaju
Kod svakog treninga menjam polozaj laktova,od polozaja u kojem su istureni prema van do polozaja u kojem su neznatno ispred trupa.Tako mogu izolirati razlicite delove misica.U toku vezbe fokusiran sam na ramena koja su spustena I na maksimalnu snagu u lateralnim glavama deltoidnih misica.
VEZBA 3
Lateralno dizanje bucica na kosoj klupi
Ovo je izvrsna vezba za straznje deltoide.Ako je pravilno izvodite,sve ce biti u redu.Glava je dolje,a nivo bucica je na visini malog prsta.Ruke su pod uglom od 180 stepeni sa strane tela.Delomicno ponavljanje je beskorisno:bucice morate dizati vise od zapazene biomehanicke granice kako biste posve kontrahovali zadnje deltoide.A onda ih dignite jos malo vise.Nemojte slegati ramenima ili kontrahovati lat misice,a nemojte ni ljuljati ruke.
VEZBA 4
Vojnicki potisak na Smith masini u sjedecem polozaju
Do ove su vezbe vec sve glave deltoida umorne.Sad mogu raditi na masi ostatka ramenog pojasa.Ova poslednja vezba sa dvorucnim tegom deblja celi rameni pojas.Radim od dvanaest do osam ponavljanja I dva ili tri od njih su forsirana.Kao I sa bucicama,laktove spustam do ramena tako das u mi nadlaktice paralelne sa podom.
VEZBA 5
Potisak sa bucicama u sedecem polozajuLedja su mi ravna,ali buduci da radim sa velikim tezinama takodje vodim racuna I polozaju laktova.Ne spustam ih nize od visine ramena tako das u mi u donjem polozaju nadlaktice paralelne sa podom.Sto nize spustate teg,to je veci rizik od ozlede.Kod ove vezbe radim forsirana ponavljanja.Kad god ciljate na nemoguce,misicna vlakna se moraju rastegnuti preko granica vaseg potencijala.Jedino tako cete rasti.
EGO OZLJEDA
Nista vise ne moze povrediti ego od pravog treninga za deltoide,jer tezina koju biste trebali dizati uvek je tek deo one za koju verujete da vam je dorasla.Ili,drugim recima,tezina sa kojom radite uvek je ona sa kojom ne zelite da vas iko vidi da radite.Zaboravite na ponos I radite sa tezinom koja vam omogucava da osetite misic,a ne ona sa kojom osetite da vam je potrebna pomoc u dizanju.
Casopis “fitness” broj 53/2005
ONLINE PRODAJA SUPLEMENATA I DODATAKA ISHRANI http://www.ogistra-nutrition-shop.com/index.phpPlaćanje pouzećem, po prijemu pošilke. Pošiljka se šalje brzom poštom.Vreme dostave 2-3 radna dana . CENA paketa (ispod 6.000 RSD) će biti uvećana po ceni tarifiranja brze pošte.
Ako kupujete proizvode čija ukupna vrednost prelazi 6.000 RSD dostava je BESPLATNA. Troškove brze pošte snosimo Mi.
Za kupovinu preko 10.000 RSD uz besplatnu dostavu ostvarujete i popust od 10%