Dok je postizao vrhunske rezultate u bodibildingu,nijedan mu sportista nije bio raven u povezivanju uma I tela.
Cetvrt veka nakon osvajanja najvaznijeg bodibilderskog takmicenja,Mr Olimpia tri puta za redom(1977-1979),Frank Zane je osoba koju je tesko povezati s ovim sportom.Danas u 62. godini zivota,ostaje poznat kao najveci ekscentrik bodibildinga,svirajuci blues harmoniku u klubovima posle Arnold Classic takmicenja,pazeci na znamenja I pripovjedajuci detalje svog rada slikovito u pesmama…
Ironicno,Zane je jednom predstavljao bodibilderski uzor,prototip fizickog ideala koji je pedesetih godina predstavio Steve Reeves,izgleda koji su stari Grci oziveli u mramoru.Taj izgled bio je uzor jos sedamdesetih,cak I nakon sto ga je u istom desetlecu”misicnom agresijom”porazio Arnold Shwarzenegger.Danas prezime Zane s nostalgijom prizivaju svi oni koji pokusavaju objasniti sto im se ne svidja u bodibildingu danas,ili ga koriste kao standard za simetriju I proporciju tela.Dodatna objasnjenja nisu potrebna.
Kao neko ko je takodjer bio”David prema Golijatima”svoga doba Ray postuje Zanea,mrsavca sa 70 kg koji je odrastao sredinom 50-ih godina,nije postojalo pravih uzora –samoslike Steve Reevsa,Rega Parka I Billa Pearla s upecatljivim izgledom divova koji su ga gledali sa stranica casopisa Muscle Builder Joe Weidera.To nije sprecavalo Zanea da se zamislja kao priadnika Sveta misicavih,no stanovnici malog gradica Edwardsville u Pensilvaniji,SAD,rugali su se tom snu.Zane je cesto govorio:”Svi su bili protiv tog.Cak je I moj ucitelj strojopisa govorio da nikada necu nauciti tipkati jer su mi prsti misicavi.Ja sam u sebi pomislio hvala pedercino!”
Ako je Zane tako psovao na casovima strojopisa,zamislite kakav su mu motiv davali razliciti beskrupulozni kriticari toga vremena.Znao je da “naplata”zahteva strpljenje,uzimajuci u obzir I sve svoje nedostatke genetski prouzrokovane,tako da je strpljivo radio I vezbao.Njegov put do uspeha nije bio silovit vec dapace spor-od 1961 kada je bio 17 na Mr Pensilvanije do 1968 kad je na pozornici Brooklyn Academy of Music bio okrunjen kao Mr America.
Nedelju dana kasnije u Majamiju,gde je Zane otisao na takmicenje Mr U niverse,Joe Weider je stajao pokraj njega I gestikulirao prema impresivnom pridoslici s cudnim,tesko pamtljivim prezimenom(Shwarzeneger),a Zane ga je pitao”A sta je samnom Joe?’
OD PROTIVNIKA DO CIMERA
Taj dan je Swarzeenegger doziveo jedan od retkih poraza koji mu je pruzio Zane,no ljutnja nije postojala.Naprotiv,Zane je spavao u Swarzeneggerovom rezervnom krevetu kada mu je Weider ostvari decacki san I doveo ga na sever u Svet misicavih na dvonedeljno fotografisanje.Odlucan,vratio se kuci,dao otkaz,natrpao svoje stvari u automobile I u leto 1969.kranuo natrag u Kaliforniu,ali ovaj put da ostane.
“Bili smo mnogo bliski”kaze Zane o prijateljstvu vidljivom na snimljenim fotografijama izmedju njga I Arnolda.’Mislim da nismo ocekivali da cu pobediti Arnolda,ali to nije ni bilo vazno.Zeleli smo vezbati;suparnici su bili samo nesto zbog cega ulazes maksimum.Tada bodibilding nije bio profitabilan pa sam morao naci dodatni posao.Bio je to uciteljski posao,a u teretanu smo isli dva puta nedeljno.”
Do vremena kada je Zane bio spreman preuzeti najvecu sportsku nagradu,godine vizualizacije,pozitivnog samouveravanja I meditacije ucinile su njegov sredisnji nervni sistem efikasnom vezom izmedju uma I njegovim misica.”Da se izbor Mr Olipmija1977 odrzavao dve nedelje ranije,Robby Robinson bi pobedio bez napora,ali na sam dan takmicenja,pobedio sam jer sam bio spreman ,a on nije.Svi se mogu dovesti u formu I imati vrhunski nastup.Tajna kako zaista biti pobednik je dati najvise kad se to trazi-kad je najvise potrebno”.
Do krajnjih granica,tako intenzivna je bila veza um-misici da je vezbanje za Zanea postalo Zen.’Postanete jedno s aktivnoscu,a kad vezbe dodju do tog nivoa,postaju cudesne I pocnete da gubite pojam o vremenu dok ih izvoditekaze Zane.
Impresivno,ali tesko objasnjivo danasnjim mladicima cija se paznja krece izmedju spotova MTV-a I kompjuterskih igrica.
IMAS LI ISKUSTVA?
Stari Grci-oni bi cenili Zane-ovu profinjenu fizicku gradju I postovali bi radoznalost koja ga potice na istrazivanje uma kao sredstvo nadilazenja tela.Intelektualni interes je potaknuo Zanea da zavrsi napredni steepen kognitivne psihologije nakon sto se 1983 prestao takmiciti.Od tada je mnogo pisao o znanosti vezbanja I delovanju uma u brojnim knjigama,clancima u casopisima…
Zane takodje nudi fitness”intensive” na licu mesta pod nazivom”The Zane Experience”iz doma koji deli sa svojom suprugom Chriestinom blizu San Diega.Ako ga njegov zaborav od strane danasnje bodibilding scene smeta,on to ne pokazuje.’Ne moram gledati momke kako secu robnom kucom u smesnim pantalonama I jos smesnijim majicama robne marke Gold Gym,radije radim ono sto radim.Pisem svoj bilten,prisustvujem vecim takmicenjima,pisem poeziju I pesme,sviram harmoniku I gitaru…”
Casopis “ fitness “ broj 52/2005
ONLINE PRODAJA SUPLEMENATA I DODATAKA ISHRANI http://www.ogistra-nutrition-shop.com/index.php Plaćanje pouzećem, po prijemu pošilke. Pošiljka se šalje brzom poštom.Vreme dostave 2-3 radna dana . CENA paketa (ispod 6.000 RSD) će biti uvećana po ceni tarifiranja brze pošte.
Ako kupujete proizvode čija ukupna vrednost prelazi 6.000 RSD dostava je BESPLATNA. Troškove brze pošte snosimo Mi.
Za kupovinu preko 10.000 RSD uz besplatnu dostavu ostvarujete i popust od 10%