MOJE MONSTRUOZNE TEZINE by Paul Dillet Vi dizete neke monstruozne tezine,a jesu li one stvarno potrebne za bodibilding?Da,ali samo kao posledica nekih drugih cinilaca-one nisu cilj.Egoisticki dizaci zele verovati da je tezina najvazniji aspect bodibildinga.Ali nisu upravu.Tezina se povecava kako raste moja misicna masa.Velike tezine su cesto uzrok povreda I usporenog razvoja.To nije osuda velikih tezina nego je osuda nacina na koji im ljudi pristupaju.Vezbu izvodite pravilno I nijedna vam tezina nece biti prevelika.Velika tezina,savrsena tehnika izvodjenja vezbe I optimalno pumpanje su deo iste jednacine.Nijedan element nije vazniji od drugog,Mozda je samo bitno naglasiti rec optimalan.
Meni je obicno potrebno 12 ponavljanja da postignem optimalno pumpanje,ono koje misice maksimalno puni krvlju.Isto ponavljam u dvije do tri serija.Jeste li primetili da ne spominjem tezine?Tezine koje dizem kod odredjene vezbe me ne zanimaju.Teret se povecava jedino u funkciji pumpanja.Mozda otkrijem da nakon 12 dobrih ponavljanja mogu postici jos bolje pumpanje ako povecam tezinu u iducih 10 ponavljanja.Promenit cu seriju,ali samo ako mogu postici bolje pumpanje.Ako je osecam vise u zglobovima nego u misicima,vracam se manjoj tezini.
Odredjivanje prioriteta pumpanja je posebno vidljivo u treningu ledja.Kod mrtvog dizanja optimalno pumpanje mogu postici u toku prvih 12 ponavljanja,ali pumpanje se povecava ako u svakoj sledecoj seriji povecam tezinu,a broj ponavljanja se moze smanjivati.Mrtvo dizanje je tako slozeno da svako povecanje tezine aktivira novu razinu misica koje veca tezina moze samo da dodatno izmori.
Veslanje T-sipkom je izoliraniji pokret za lat misice I optimalno pumpanje se postize ispod 10 ponavljanja.Ako povecam teret I napravim manji broj ponavljanja,stress se prebacuje na donji deo ledja,gluteusei bicepse nogu I tako kompromitiram vezbu.
Trik nije da zrtvujem tezinu ili ponavljanje.Oba su elementa vazna za optimalno pumpanje.Morate testirati granice kako biste otkrili idealnu kombinaciju tezine I ponavljanja kod svake vezbe.Za prvu seriju,dizite maksimalnu tezinu I radite 12 ponavljanja.Usredsredite se na optimalno pumpanje misica.U sledecoj seriji povecajte tezinu I smanjite broj ponavljanja I otkrijte odgovara li vam to.Nastavite poveacavati tezinu smanjujuci broj ponavljanja kako biste dodatno poboljsali pumpanje.Sto je bolje pumpanje,to je bolji rast misica I zato nastavite.Tko zna gde cete se zaustaviti.
SKLONI PREGIBIMA by Lee Haney Nijedna vezba nije bolja od neke druge.Svaka deluje na misic na drkciji nacin I svaka moze biti dragocena.Razmisljajte o njima kao o dve vezbe.
To je pogotovo primenjivo u treninzima bicepsa.
Pregibi su jedina vezba koja ce razviti vase bicepse,ali u razlicitim varijanatama.Oni koji ih odluce ukljuciti u svoju rutinu treba da dobro razmisle o tome sta zele da postignu.Predpostavimo da je vas cilj povecati masu.Mozda cak razmisljate da se jednog dana takmicite u bodibildingu.U tom slucaju preporucujem vam da ukljucite obe varijante u trening za bicepse.
Pregibi sa bucicama u stojecem polozaju grade masu.Mozete dizati velike tezine.Premda je pravilne tehnika izvodjenja vezbi uvek najbitnija,mozete se malo opustiti kako bi podigli vecu tezinu(vodeci racuna da ne odstupate puno od pravilnog izvodjenja I vodeci racuna da se ne povredite).
Na vama je da odlucite hocete li raditi jednorucnu ili dvorucnu verziju.Nazivao sam ih jednostranom\jednorucnom vezbom,ali danas ih volim raditi s obe ruke istodobno-poput pregiba sa dvorucnim tegom,ali sa slobodom koju daju bucice.
Kosi pregib sa bucicama u sedecem polozaju vezba je za oblikovanje.Puni gornje delove bicepsa I izduzuje ih.To se dogadja jer se u donjem polozaju misici dobro istezu,a u gornjem mozete postici izvrsnu maximalnu kontrakciju.To je takodje striktnija vezba od varijante u stojecem polozaju tako da ne smijete raditi s tezinama koje koristite u vezbama u stojecem polozaju.
Ove vezbe isto tako mozete zameniti preacher curlovima.Oni se izvode pod slicnim uglom I izvrsni su za istezanje I razvoj bicepsa.Mozda biste mogli ove dve vezbe raditi naizmenicno.Kad smo vec kod tog,dat cu vam celu rutinu za bicepse.Pocnite sa pregibom s bucicama u stojecem polozaju.
I napravite cetiri serije sa sest do osam ponavljanja.Ja volim raditi manji broj ponavljanja kod vezbi za masu.Zatim radite kosi pregib sa bucicama u sedecem polozaju ili preacher curls.Napravite cetiri serije sa 10 do 12 ponavljanja.Izmedju serije se odmarajte najvise 30 sekundi.Zatim radite koncentricne pregibe.I tu radite cetiri serije sa 10 do 12 ponavljanja.Ovu vezbu radite tek svake druge nedelje.Verujem da je vrlo lako pretrenirati bicepse tako da je osam serija sa 12 ponavljanja ukupno puno. Nadam se da ce vam ovakav nacin vezbanja doneti rezultate kao I meni.
Casopis “fitness” broj 53/2005
ONLINE PRODAJA SUPLEMENATA I DODATAKA ISHRANI www.ogistra-nutrition-shop.comP
laćanje pouzećem, po prijemu pošilke. Pošiljka se šalje brzom poštom.Vreme dostave 2-3 radna dana . CENA paketa (ispod 6.000 RSD) će biti uvećana po ceni tarifiranja brze pošte.
Ako kupujete proizvode čija ukupna vrednost prelazi 6.000 RSD dostava je BESPLATNA. Troškove brze pošte snosimo Mi.
Za kupovinu preko 10.000 RSD uz besplatnu dostavu ostvarujete i popust od 10%