VELICANSTVENI MELVIN ANTHONY, OTKRIVA KAKO JE IZGRADIO VELICANSTVENA LEDJA
Znajuci da je Mr Univerzum John Brown bio ucitelj takvim sampionima kao sto su Shawn Ray I Vince Taylor,sa paznjom sam slusao kako hvali svog novog pulena,koji ce po njegovim recima,prikazati neverovatan oblik kakav godinama nije vidjen.Bilo je to 1993. na takmicenju Musclemania,koje je upravo te godine ustanovljeno kao natural takmicenje,sto znaci da se podrazumeva prilicno stroga anti-doping kontrola.Usled toga,na natural takmicenjima se u principu ne vidja narocito inpresivan kvalitet,bar ne po aktuelnim standardima.
Zaista te godine je Melvin Anthony prikazao formu I kvalitet daleko iznad ocekivanog na natural takmicenjima,Sada,10 godina kasnije,Melvin je jedan od najaktuelnijih IFBB profesionalaca.Bilo da se plasira na drugo ili deseto mesto,Melvin ostaje jedinstven po dve stvari.Prvo po najatraktivnijem pozingu,a drugo po najludjim V-oblik ledja I X-oblik njegove strukture sa sirokim ledjima I strukom kao u devojcice.
MELVINOVA TOP 3 SAVETA ZA VELICANSTVENA LEDJA
1. Uvek radite neko veslanje u pretklonu
Najveca greska mnogih bodibildera u treningu ledja je sto izbegavaju teske vezbe koje se rade u pretklonu:veslanje u pretklonu dvorucnim ili jednorucnim tegom I veslanje sa T-sipkom.Prava krupnoca I punoca ledjnih misica ne moze se nikad postici pomocu masina,vec iskljucivo pomocu vezbi veslanja sa slobodnim tegovima.One su neuporedivo teze I pogadjaju ledja mnogo intenzivnije.A ko neko recimo radi dvorucno veslanje u pretklonu sa 130 kg u striktnoj formi,garantovano ce njegova ledja biti krupnija I impresivnija nego ledja nekoga ko radi veslanje na donjem koturu sa celim stackom tegova.
2.Radite najmanje tri vezbe za ledja
Ledjna muskulatura je je toliko kompleksna da je ne mozete efikasno pokriti iz jednog ili dva ugla.Ja radim 4 ili 5 vezbi za ledja,ramena.Takodje,ima toliko razlicitih uglova vucenja I svi oni razlicito pogadjaju latisimuse I misice gornjeg dela ledja.Zato za ledja koristim raznovrstan spektar vezbi I cesto ih menjam.Druge misicne partije kao npr. biceps lako je pogoditi,ali ledja su potpuno komplikovanija I zahtevaju puno vise napora.
3.Radite 8 -12 ponavljanja,ali sa sto vecom tezinom
Raspon ponavljanja je bitan za ledja.Premali broj ponavljanja nece pogoditi I iscrpiti misic,te nece biti ni misicfnog rasta.S a druge strane,prevelik broj ponavljanja znaci da je opterecenje suvise malo da bi stimulisalo rast.Raspon od 8-12 ponavljanja se pokazao najbolji za mene I za vecinu bodibildera.Sa ovim rasponom tezine su dovoljno velike da izazovu hipertrofiju tj.rast misica,ali ipak nisu toliko velike da bi izgradjivale samo snagu.
LAT VUCENJE
Melvin je tokom godina koristio razlicite rucke odnosno sipke za vucenje.U poslednje vreme opredelio se za tzv.neutralni hvat,sto podrazumeva da su sake okrenute jedna prema drugoj umesto pravo napred.”Kad su sake polu-supinirane,mozete postici bolju kontrakciju a I koristiti vecu tezinu,”objasnjava Melvin.Vucite sipku do vrha glave I zadrzite par sekundi.Ipak je najbitnije da koristite cistu,pravilnu formu pokreta,bez cimanja tezina I ljuljanja tela.Melvin obicno radi 3 serije od po 8-12 ponavljanja,a tezine ide I do 120-130 kg.
JEDNORUCNO VESLANJE U PRETKLONU
Ovo je jos jedna osnovna vezba za krupnocu I punocu ledja.Melvin je radi na dva nacina:prva verzija je klasicna,gde radi samo jednom rukom(sa jednorucnim tegom od 90 kg);druga verzija je sa dve ruke istovremeno(sa parom jednorucnih tegova od 70 kg)ali stojeci(bez oslanjanja na klupu).”Verziju sa dve ruke naucio sam odCharles Glassa pre par godina I svidja mi se.Sa ovom varijantom ne mozes koristiti oslonac da ti daje snagu,tako misici rade “cistije”.Ispocetka mi je bilo trapavo,ali je ubrzo postala jedna od mojih omiljenih vezbi za ledja”,objasnjava Melvin.
HAMMER SRENGHT IZO-VESLANJE
U Melvinovom treningu za ledja,tek kad se odradi teska bazicna vezba veslanja sa slobodnim tegovima,na red moze doci masina.Dopadaju mu se par hamerovih masina za ledja,a posebno izo-veslanje.Melvin voli da uhvati ruckus skroz nisko,kako bi bolje pogodio donje latisimuse.Obicno stavlja I do tri ploce na svaku stranu.
ZGIBOVI SIROKIM HVATOM
Melvin je apsolutni pobornik dokazanog verovanja da nema sirokih latisimusa bez zgibova.U zgibovima je neophodan pun radijus pokreta,sa grudima isturenima napred I uz sto vecu kontrakciju I osecaj rada latisimusa.Melvin je oduvek tako radio.Poslednjih godina njegova tezina u vansezoni iznosi oko 120 kg(pri visini 173 cm),tako da ne moze klasicno da izvodi zgibove na vratilu,I zato ih radi na Gravitron masini koja “oduzima”deo njegove telesne tezine.Da,za Melvina je pravilna forma toliko vazna da ce radi nje ponekad progutati I malo ponosa.Ovo je sjajan primer za sve one koji se na vratilu cimaju I ljuljaju pa to zovu zgibovima.
LAT VUCENJE USKIM HVATOM
Melvin ovde ima jednu neobicnu varijantu:vezbu izvodi ledjima okrenutim masini.Ovaj obrnuti polozaj menja liniju vucenja tako da se pogadja vise misicnih vlakana gornjeg dela ledja,posebno romboidi,trapeze,teres major,teres minor.Zasto su oni vazni?Zato sto su to kriticni misici za detalje,koji izazivaju uzdahe divljenja kad iscepani bodibilder zategne zadnju duplu biceps pozu.Kad ih svesno pogodite ovom vezbom,mozete ovu pozu uciniti jos impresivnijom I dramaticnijom.
Casopis FLEX broj 1/04
www.ogistra-nutrition-shop.com Plaćanje pouzećem, po prijemu pošilke. Pošiljka se šalje brzom poštom.Vreme dostave 2-3 radna dana . CENA paketa (ispod 6.000 RSD) će biti uvećana po ceni tarifiranja brze pošte.
Ako kupujete proizvode čija ukupna vrednost prelazi 6.000 RSD dostava je BESPLATNA. Troškove brze pošte snosimo Mi.
Za kupovinu preko 10.000 RSD uz besplatnu dostavu ostvarujete i popust od 10%