Novembar 17, 2024, 12:29:34 pre podne
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte. Da niste izgubili svoj aktivacioni mejl?
419.361 poruka u 18.766 tema - 20.973 članova - Poslednji član: aeroTus
X3MShop banner

Autor Tema: Studiranje u Americi/Kanadi  (Pročitano 37475 puta)

Van mreže vlado0550

• Light Heavyweight Member
Odg: Studiranje u Americi/Kanadi
« Odgovor #60 poslato: Avgust 01, 2011, 03:49:57 posle podne »
Oko tog guzenja od 15 godina... Svestan sam potpuno toga. Bas imam u familiji slicnu situaciju...
Gastarbajterski par je otisao 60-tih u Minhen i radio svakakve poslove. U Nemackoj su napravili 2 kcerke. One se vode kao Nemice, iako pricaju srpski i dolaze cesto u Srbiju. Upravo su morali 15-tak godina da se ubijaju od posla da njih 2 iskoluju. Al sad obe imaju fakultetske diplome i zive u Minhenu.
Moja je zelja da isto tako i obezbedim sutra svojoj deci, da ne moraju da zive u ovoj zemlji.
A sto se tice da je lepsa nego na filmu, verujem. :)

Ovako je bilo nekada prije kada su odlazili nasi, i najcesce se ipak sretno zavrsavalo, danas ko zna, ljudi su pretrpani strancima.

Van mreže Pirat

• Super-heavyweight Member
« Odgovor #61 poslato: Avgust 01, 2011, 05:10:51 posle podne »
Nije bas tako, ako odes u USA da studiras i zavrsis tamo fax imaces posao , sad sve zavisi od struke KOLIKO dobar posao ... glavni problem je izdejstvovati stipendiju , jer studiranje je skupo u tri lepe ali zato posle kad zavrsis imas maltene zagarantovan posao i mnogo bolji zivot nego ovde sto se tice materijalnog pitanja i zaposlenja... A ta prica da ameri dodju po tebe , to se desava jako malom procentu ljudi koju su extra inteligentni , prvi u klasi , sve da bude top ten i jos vise preko toga i naravno u oderedjenim oblastima, najvise informatici ...tako da Francuz dobra ti je ideja ako nadjes stipendiju i ako si dovoljno sposoban za tako nesto ...to ti je jako zajeban poduhvat ... ali se isplati , taj recimo menadzment , ekonoimija na tu temu se kod njih uvek trazi ako nisi nadaren za matematiku , racunarstvo itd...

Upravo o tome pricam Pirat. Ja u Srbiji ne znam dal cu posle fakulteta imati posao, a i ako ga budem imao, koje su to pare? Isto cu morati da ucim i tamo i ovde, samo sto mi se tamo garantuje posao. Kao sto sam napisao, nije mi problem ni odvojenost, ni samoca, nije mi tesko ni da radim... Pare i sam odlazak su problem. :)
A i menadzment i ekonomija su mi glavne ideje za studiranje.
Zbunio me je Mark, jer je rekao da mi trebaju dobri sportski rezultati, a njih nikako nemam. I malo sam nervozan sto se tice odlaska, jer sto si stariji, teze ces da odes. Znaci, treba sto ranije pokusati.

nisu ti potrebni neki sportski rezultati , znam ja dosta ljudi koji su bili ispod prosecni sportisti pa su isli na kartu sporta , tenis najvise iz nekog razloga , ako si trenirao fudbal udri malo kondicione i to je to ... gde god da odes dobro je .... samo potrebno ti je dosta tu novca i pored stipendije ... imaj to na umu , isto tako moras biti jako odlucan ... kazem ti tesko je to ... ali tamo ima tih poslica gde mozes da zaradis pristojnu kintu , ali ponov spremi se za tesko rmbacenje ...  :) u svakom slucaju svidja mi se ideja , znam dosta ljudi koji studiraju tamo , neki rade neki su pri kraju ... jbg lepo im je ...  nekima nedostaje kuca, prijatelji itd al jbg to je normalno, a nekima pravo da ti kazem i ne  :) imam ortakinju kojoj ne pada na pamet da se vrati :)

Van mreže Francuz

• Cruiserweight Member
« Odgovor #62 poslato: Avgust 01, 2011, 05:16:46 posle podne »
Nije bas tako, ako odes u USA da studiras i zavrsis tamo fax imaces posao , sad sve zavisi od struke KOLIKO dobar posao ... glavni problem je izdejstvovati stipendiju , jer studiranje je skupo u tri lepe ali zato posle kad zavrsis imas maltene zagarantovan posao i mnogo bolji zivot nego ovde sto se tice materijalnog pitanja i zaposlenja... A ta prica da ameri dodju po tebe , to se desava jako malom procentu ljudi koju su extra inteligentni , prvi u klasi , sve da bude top ten i jos vise preko toga i naravno u oderedjenim oblastima, najvise informatici ...tako da Francuz dobra ti je ideja ako nadjes stipendiju i ako si dovoljno sposoban za tako nesto ...to ti je jako zajeban poduhvat ... ali se isplati , taj recimo menadzment , ekonoimija na tu temu se kod njih uvek trazi ako nisi nadaren za matematiku , racunarstvo itd...

Upravo o tome pricam Pirat. Ja u Srbiji ne znam dal cu posle fakulteta imati posao, a i ako ga budem imao, koje su to pare? Isto cu morati da ucim i tamo i ovde, samo sto mi se tamo garantuje posao. Kao sto sam napisao, nije mi problem ni odvojenost, ni samoca, nije mi tesko ni da radim... Pare i sam odlazak su problem. :)
A i menadzment i ekonomija su mi glavne ideje za studiranje.
Zbunio me je Mark, jer je rekao da mi trebaju dobri sportski rezultati, a njih nikako nemam. I malo sam nervozan sto se tice odlaska, jer sto si stariji, teze ces da odes. Znaci, treba sto ranije pokusati.

nisu ti potrebni neki sportski rezultati , znam ja dosta ljudi koji su bili ispod prosecni sportisti pa su isli na kartu sporta , tenis najvise iz nekog razloga , ako si trenirao fudbal udri malo kondicione i to je to ... gde god da odes dobro je .... samo potrebno ti je dosta tu novca i pored stipendije ... imaj to na umu , isto tako moras biti jako odlucan ... kazem ti tesko je to ... ali tamo ima tih poslica gde mozes da zaradis pristojnu kintu , ali ponov spremi se za tesko rmbacenje ...  :) u svakom slucaju svidja mi se ideja , znam dosta ljudi koji studiraju tamo , neki rade neki su pri kraju ... jbg lepo im je ...  nekima nedostaje kuca, prijatelji itd al jbg to je normalno, a nekima pravo da ti kazem i ne  :) imam ortakinju kojoj ne pada na pamet da se vrati :)

Pirate, jel mozes da mi kazes tacno kako su otisli, ako nisu imali sportske rezultate?
Posto bih ja pravio fudblaski klip, moram mnogo da korigujem i smanjim trening sa tegovima. Uz to ce mi trebati jedno 4 meseca da dodjem na onaj kosturski izgled fudbalera. :D

Van mreže etaoin

• Flyweight Member
  • **
« Odgovor #63 poslato: Avgust 01, 2011, 05:30:51 posle podne »
Druze da li si razmisljao mozda o Italiji ? Ako ovde zavrsis menadzment sa dobrim prosekom i bar malo iskustva u struci, Italija nudi velike mogucnosti jer kod njih privreda pociva na malim i srednjim preduzecima. Sad je kriza tamo ali sever Italije ce uvek biti odlicna opcija za menadzere.

Van mreže Francuz

• Cruiserweight Member
« Odgovor #64 poslato: Avgust 01, 2011, 05:33:48 posle podne »
Druze da li si razmisljao mozda o Italiji ? Ako ovde zavrsis menadzment sa dobrim prosekom i bar malo iskustva u struci, Italija nudi velike mogucnosti jer kod njih privreda pociva na malim i srednjim preduzecima. Sad je kriza tamo ali sever Italije ce uvek biti odlicna opcija za menadzere.

Nisam, mada bilo koje mesto gde moze da se zaradi i uspe je dobro mesto. Italijanski sam svakako planirao da naucim, jezik mi se jako svidja. Bio sam u Italiji, lepa zemlja. Opet, ne znam nikog ko je otisao tome i da li bi se meni priznao moj fakultet? I ako se ne priznaje, kakve su tamo skolarine i mogucnosti?

Van mreže Pirat

• Super-heavyweight Member
« Odgovor #65 poslato: Avgust 01, 2011, 05:37:35 posle podne »
Pa ova ortakinja o kojoj sam ti pricao se bavi tenisom , ali nikad nije bila osvajala sad nesto znacajno ... mislim da cak nije ni imala klub kad je odlazila u USA , mogu da je pitam za postupak kad se budemo culi sledeci put ...
a ova dva ortaka su trenirali basket al ponovo stvarno nista posebno ... nikakvi posebni uspesi ... pitacu ovih dana pa cu ti poslati na pp ... ako ti ne javim moguce da se zaboravim ,   posalji poruku da me podsetis..

Van mreže Francuz

• Cruiserweight Member
« Odgovor #66 poslato: Avgust 01, 2011, 05:38:25 posle podne »
Pa ova ortakinja o kojoj sam ti pricao se bavi tenisom , ali nikad nije bila osvajala sad nesto znacajno ... mislim da cak nije ni imala klub kad je odlazila u USA , mogu da je pitam za postupak kad se budemo culi sledeci put ...
a ova dva ortaka su trenirali basket al ponovo stvarno nista posebno ... nikakvi posebni uspesi ... pitacu ovih dana pa cu ti poslati na pp ... ako ti ne javim moguce da se zaboravim ,   posalji poruku da me podsetis..

To bi mi bas bilo do pomoci, posto sam u slicnoj situaciji. Poslacu. :)

Van mreže etaoin

• Flyweight Member
  • **
« Odgovor #67 poslato: Avgust 01, 2011, 06:43:03 posle podne »

Nisam, mada bilo koje mesto gde moze da se zaradi i uspe je dobro mesto. Italijanski sam svakako planirao da naucim, jezik mi se jako svidja. Bio sam u Italiji, lepa zemlja. Opet, ne znam nikog ko je otisao tome i da li bi se meni priznao moj fakultet? I ako se ne priznaje, kakve su tamo skolarine i mogucnosti?

Italijanski je prelep jezik, ako imas solidno znanje engleskog lakse ce ti ici ucenje zbog velike kolicine reci poreklom iz latinskog. Sto se tice skolarina, zavisi gde bi studirao. Sever Italije je skuplji od ostatka zemlje ali isto tako je sever mnogo razvijeniji. Najbolje bi bilo kad bi dobio stipendiju (mislim da je sportsku dosta tesko dobiti) na osnovu uspeha i postignutih rezultata ali moras malo vise da se raspitas. Ja cu verovatno raditi master u Italiji jer imam odlican prosek i do tad cu vec dobro znati jezik ali sve zavisi kakve mi uslove ponude.

Van mreže BokY_LA

• Cruiserweight Member
« Odgovor #68 poslato: Avgust 01, 2011, 07:22:55 posle podne »
Pa h2b je "probna radna" viza.. ti za stalno iz cuga da dobijes nema sanse.. jedino preko neke velike firme posao ako imas sredjen.. a nemas.. odes preko h2b i kupis brak

btw kako si placao hleb 300 din o.0..  i ja sam bio u austriji ali cene nisu bile nista mnogo vece nego kod nas..

Van mreže AlexB

• Lightweight Member
« Odgovor #69 poslato: Avgust 01, 2011, 08:59:03 posle podne »
Australija...ne Austrija.....

Van mreže vlado0550

« Odgovor #70 poslato: Avgust 02, 2011, 04:43:47 pre podne »
... gde god da odes dobro je ....

Pirat, odku odjedanput ovo kada si nedavno pricao drugacije...

...pogotovo kad uzmes u obzir njihovu naciju koja je sva retardirana..

ni USA nije vise kao sto je nekad bila, zivot samo naizgled izgleda bolje nego u ostatku sveta ...
« Poslednja izmena: Avgust 02, 2011, 04:46:14 pre podne vlado0550 »

Van mreže vlado0550

« Odgovor #71 poslato: Avgust 02, 2011, 04:50:26 pre podne »
Francuz, sve je to, po meni, naglasavam, po meni, dosta tesko izvodljivo i ljudi se nadaju previse, ali ako si se  bas odlucio ja bi ti mozda savjetovao da vidis, ako si spreman na tu soluciju da probas da se regrutujem u USA Army...

Tu znam 100% kako stvari stoje - dobijes drzavljanstvo, plate ti koledz i zdravstveno, plus u vojski zaradjujes oko 2500$ mjesecno.

btw- da nemislis da ces u vojski biti izlozen necemu nehumanom... vecina ih radi obicne poslove...
« Poslednja izmena: Avgust 02, 2011, 04:54:38 pre podne vlado0550 »

Van mreže PEJABG

« Odgovor #72 poslato: Avgust 02, 2011, 08:18:11 pre podne »
moracu i ja da potrazim posao u americkoj vojski :)

Van mreže MarK3

« Odgovor #73 poslato: Avgust 02, 2011, 11:07:07 pre podne »
Francuz, sve je to, po meni, naglasavam, po meni, dosta tesko izvodljivo i ljudi se nadaju previse, ali ako si se  bas odlucio ja bi ti mozda savjetovao da vidis, ako si spreman na tu soluciju da probas da se regrutujem u USA Army...

Tu znam 100% kako stvari stoje - dobijes drzavljanstvo, plate ti koledz i zdravstveno, plus u vojski zaradjujes oko 2500$ mjesecno.

btw- da nemislis da ces u vojski biti izlozen necemu nehumanom... vecina ih radi obicne poslove...
hmm ne verujem da bi mogao da aplicira za vojsku a ni za national guards... tek kada uzme drzavljanstvo. pa ljudi bi masovno isli na tu foru kada bi to bilo tako lako... ispravite me ako gresim... mogao bi kasnije da proba za national guards recimo... to je ok... a sto se vojske tice no comment :D plata i nije nesto, celi zivot bi bio u kreditima za kucu, kola i razne stvari, sto je i njima cilj, da ne mozes da napustis taj zacarani krug. Vise se isplati da budes profesionalni vojnik u ovoj jadnoj zemlji :D

Van mreže vlado0550

« Odgovor #74 poslato: Avgust 02, 2011, 11:48:17 pre podne »
kako mislis plata u vojsci i nije nesto - pa te 2500$ nece nigdje lakse zaraditi, ako ih i zaradi, plus u vojski imas i hranu i spavanje, a naravno da nece cijeli zivot biti u vojski, naglasio sam i to opet ponavljam znam 100% da ti oni finansiraju koledz, pa kad zavrsisi trazis posao u struci, znam mnoge koji su dosli samo da im finansiraju koledz, tako da ta prica o zacaranom krugom, bez ljutnje, nema veze sa zivotom...

e sad to za apliciranje u vojsku nisam siguran kako ide, znam da su nekima, izmedju ostalih i meni nudili tu opciju, a nemam drzavljastvo...