Novembar 17, 2024, 12:37:36 pre podne
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte. Da niste izgubili svoj aktivacioni mejl?
419.361 poruka u 18.766 tema - 20.973 članova - Poslednji član: aeroTus
X3MShop banner

Autor Tema: Studiranje u Americi/Kanadi  (Pročitano 37482 puta)

Van mreže Francuz

• Cruiserweight Member
Odg: Studiranje u Americi/Kanadi
« Odgovor #15 poslato: Avgust 01, 2011, 04:10:35 pre podne »
i sve bi ostavio ovde da bi radio tamo neki average job samo da bi ziveo tamo??To te ne kontam uopste,ali tvoja stvar

Nismo se razumeli, nije mi ideja da idem da radim posao za minimalac, nego ako se zaposlim, da tokom studija imam novac za zivot.
Sportska stipendija ti garantuje i skolovanje pored sporta, a kad steknes diplomu koledza, posle nje radis posao za koji si se skolovao.

Van mreže vlado0550

• Light Heavyweight Member
« Odgovor #16 poslato: Avgust 01, 2011, 06:36:06 pre podne »
Amerika nudi odredjene prednosti, ali kao sto filip kaze jedina prava stvar da nesto napravis jest da si strucnjak u nekoj oblasti i ameri ce doci sami po tebe...

Van mreže Pirat

• Super-heavyweight Member
« Odgovor #17 poslato: Avgust 01, 2011, 12:13:25 posle podne »
Nije bas tako, ako odes u USA da studiras i zavrsis tamo fax imaces posao , sad sve zavisi od struke KOLIKO dobar posao ... glavni problem je izdejstvovati stipendiju , jer studiranje je skupo u tri lepe ali zato posle kad zavrsis imas maltene zagarantovan posao i mnogo bolji zivot nego ovde sto se tice materijalnog pitanja i zaposlenja... A ta prica da ameri dodju po tebe , to se desava jako malom procentu ljudi koju su extra inteligentni , prvi u klasi , sve da bude top ten i jos vise preko toga i naravno u oderedjenim oblastima, najvise informatici ...tako da Francuz dobra ti je ideja ako nadjes stipendiju i ako si dovoljno sposoban za tako nesto ...to ti je jako zajeban poduhvat ... ali se isplati , taj recimo menadzment , ekonoimija na tu temu se kod njih uvek trazi ako nisi nadaren za matematiku , racunarstvo itd...

Van mreže Francuz

• Cruiserweight Member
« Odgovor #18 poslato: Avgust 01, 2011, 12:22:38 posle podne »
Nije bas tako, ako odes u USA da studiras i zavrsis tamo fax imaces posao , sad sve zavisi od struke KOLIKO dobar posao ... glavni problem je izdejstvovati stipendiju , jer studiranje je skupo u tri lepe ali zato posle kad zavrsis imas maltene zagarantovan posao i mnogo bolji zivot nego ovde sto se tice materijalnog pitanja i zaposlenja... A ta prica da ameri dodju po tebe , to se desava jako malom procentu ljudi koju su extra inteligentni , prvi u klasi , sve da bude top ten i jos vise preko toga i naravno u oderedjenim oblastima, najvise informatici ...tako da Francuz dobra ti je ideja ako nadjes stipendiju i ako si dovoljno sposoban za tako nesto ...to ti je jako zajeban poduhvat ... ali se isplati , taj recimo menadzment , ekonoimija na tu temu se kod njih uvek trazi ako nisi nadaren za matematiku , racunarstvo itd...

Upravo o tome pricam Pirat. Ja u Srbiji ne znam dal cu posle fakulteta imati posao, a i ako ga budem imao, koje su to pare? Isto cu morati da ucim i tamo i ovde, samo sto mi se tamo garantuje posao. Kao sto sam napisao, nije mi problem ni odvojenost, ni samoca, nije mi tesko ni da radim... Pare i sam odlazak su problem. :)
A i menadzment i ekonomija su mi glavne ideje za studiranje.
Zbunio me je Mark, jer je rekao da mi trebaju dobri sportski rezultati, a njih nikako nemam. I malo sam nervozan sto se tice odlaska, jer sto si stariji, teze ces da odes. Znaci, treba sto ranije pokusati.

Van mreže Pocetnik993

• Middleweight Member
  • Teretana Druga MAMA :)
« Odgovor #19 poslato: Avgust 01, 2011, 12:59:33 posle podne »
koji si to film gledao?
pa brze bolje u raspalu Ameriku?

Van mreže Francuz

• Cruiserweight Member
« Odgovor #20 poslato: Avgust 01, 2011, 01:10:55 posle podne »
koji si to film gledao?
pa brze bolje u raspalu Ameriku?

A ti si video sveta i zivota pa znas kako je u Americi?
Zaobidji temu ako nemas sta pametno da kazes.

Van mreže Pocetnik993

• Middleweight Member
  • Teretana Druga MAMA :)
« Odgovor #21 poslato: Avgust 01, 2011, 01:15:53 posle podne »
ok
ako ti mislis da ces otici tamo zbog nekog klipa
onda stvarno.......

Van mreže Francuz

• Cruiserweight Member
« Odgovor #22 poslato: Avgust 01, 2011, 01:27:48 posle podne »
ok
onda stvarno.......

Ja tebe razumem jer ne mozes da shvatis prioritete u 17, 18 godina i udara te patriotizam i za tebe je Amerika raspala i niko nema sto Srbija ima. Kako da ne.
A da si procitao, napisao sam da znam ljude koji su otisli na osnovu klipa. A i ljudi gore su napisali da je moguce.
Al Boze moj, ti znas bolje...

Van mreže vlado0550

« Odgovor #23 poslato: Avgust 01, 2011, 01:31:50 posle podne »
ok
onda stvarno.......

istinito i tacno, nazalost, ali opet zelim ti srecu...

btw - neki su i u srbiji zaradili milione vece nego mnogi ameri, ali koliki je to procenat... isto ti je i sa klipom, neko ode, ali vecina otpadne...

Van mreže Francuz

• Cruiserweight Member
« Odgovor #24 poslato: Avgust 01, 2011, 01:55:52 posle podne »
ok
onda stvarno.......

istinito i tacno, nazalost, ali opet zelim ti srecu...

btw - neki su i u srbiji zaradili milione vece nego mnogi ameri, ali koliki je to procenat... isto ti je i sa klipom, neko ode, ali vecina otpadne...

Nekima stvarno ne mozes objasniti. Najbolji i mozda i jedini nacin da dobijes sportsku stipendiju je da posaljes video klip! To sto vi ne znate nikog ko je u tome uspeo je druga stvar. Ja u Srbiji ne mogu da napravim milione. Verovatno necu to ni preko uspeti, ali vrlo verovatno cu bolje ziveti.
A i glupo je pricati o necemu o cemu nemas iskustva niti si dosao u kontakt sa vise ljudi kojima je to uspelo.

Nadam se samo da ce jos neko da se ukljuci u temu, al sa pravim savetima, a ne nepotkrepljenim misljenjima. Bez uvrede. :)
« Poslednja izmena: Avgust 01, 2011, 01:58:30 posle podne Francuz »

Van mreže milan0507

• Cruiserweight Member
« Odgovor #25 poslato: Avgust 01, 2011, 01:59:24 posle podne »
Ja bih radio tamo prosecan posao pre nego ovde.Ne mora USA,moze neka evropska zemlja.Nije isto kad zivis prosecno u Svedskoj i kad zivis prosecno u Srbiji.
Malo intenzivnije razmisljam o odlasku kad zavrsim fakultet,ali malo blize,tipa Austrija ili Nemacka.Bice valjda posla za inzenjere elektrotehnike uvek :D
Ovde vise nema buducnosti za one koji bi da krenu od nule.
A to da Ameri sami dodju po tebe-nije bas tako.Od top 50 koledza u svetu vecina je u Americi.Tajlandjani,Indijci i sl sami dolaze sa nebeskim ocenama tako da im nije bas hitno da dolaze u Srbiju i traze umove.Jedino ko je vrhunski student i sam aplicira.

@Francuz
Moras da probas da bi video kako je,a lakse je sad kad nemas zenu i decu nego kasnije.Znam ljude koji su isli na par meseci tamo i svi su imali pozitivan feedback.Doduse,to je onako,studentski,iz zezanja da se vidi malo sveta i mozda zarade neke pare.Trenutno mi je drugar tamo,ovo mu je drugi put da je otisao,prvi put se nije snasao,videcemo sad.Ne bih se nadao sportskoj stipendiji zbog par godina treniranja fudbala u ekipi koja je u slabijoj ligi.Faks ti nije priznat,ali srecom imas rodjake u Torontu.Ja bih isao na tu verziju,pa grebi koliko god mozes,skupljaj pare,raspituj se pa probaj..Ako nista,znas da si probao i uvek imas necemu da se vratis

Van mreže Francuz

• Cruiserweight Member
« Odgovor #26 poslato: Avgust 01, 2011, 02:10:15 posle podne »
Ja bih radio tamo prosecan posao pre nego ovde.Ne mora USA,moze neka evropska zemlja.Nije isto kad zivis prosecno u Svedskoj i kad zivis prosecno u Srbiji.
Malo intenzivnije razmisljam o odlasku kad zavrsim fakultet,ali malo blize,tipa Austrija ili Nemacka.Bice valjda posla za inzenjere elektrotehnike uvek :D
Ovde vise nema buducnosti za one koji bi da krenu od nule.
A to da Ameri sami dodju po tebe-nije bas tako.Od top 50 koledza u svetu vecina je u Americi.Tajlandjani,Indijci i sl sami dolaze sa nebeskim ocenama tako da im nije bas hitno da dolaze u Srbiju i traze umove.Jedino ko je vrhunski student i sam aplicira.

@Francuz
Moras da probas da bi video kako je,a lakse je sad kad nemas zenu i decu nego kasnije.Znam ljude koji su isli na par meseci tamo i svi su imali pozitivan feedback.Doduse,to je onako,studentski,iz zezanja da se vidi malo sveta i mozda zarade neke pare.Trenutno mi je drugar tamo,ovo mu je drugi put da je otisao,prvi put se nije snasao,videcemo sad.Ne bih se nadao sportskoj stipendiji zbog par godina treniranja fudbala u ekipi koja je u slabijoj ligi.Faks ti nije priznat,ali srecom imas rodjake u Torontu.Ja bih isao na tu verziju,pa grebi koliko god mozes,skupljaj pare,raspituj se pa probaj..Ako nista,znas da si probao i uvek imas necemu da se vratis

Planirao sam ja da idem i da radim preko leta, oni poslovi od par meseci, al sam odustao jer ce mi trebati svaki dolar da ustedim ako budem odlazio.
Za Kanadu je veliki plus to sto imam rodjake, al koliko sam upoznat, stipendije nisu kao u Americi. Sto bi znacilo da ja u Kanadi imam samo nekog da mi pomogne u snalazenju u pocetku ( ne kazem da to nije bitno ), ali bi opet morao da placam veliku skolarinu.
A sto se tice igranja u slabijoj ligi, jedan je igrao za FK Lazarevac a drugi za FK Banat u vreme slanja video klipa. :)

Van mreže BokY_LA

• Cruiserweight Member
« Odgovor #27 poslato: Avgust 01, 2011, 02:14:41 posle podne »
Zavisi gde bi isao i kako
velika je razlika od grada do grada
Chicago ti je pun Srba, koji pokusavaju da te zajebu na svaki nacin.. Svi ih hejtuju tamo kazu da su najveci prevaranti haha.. bez zajebancije.. Chicago ima najbolje sredjen prevoz (sto mnogo znaci).. vreme je malo problematicno.. dosta vlaznosti sparno vecim delom godine.. posao.. nije bas lako naci cak ni pool cleaner ili waiter
NY.. vise kao Evropa.. Posla ima, vreme kao u Srbiji, prevoz u kurcu.. lep grad da ostanes koji dan ali za zivot hmm
Los Angeles.. prljav, nije nesto lep.. ostalo ok
Ovako.. Zavisi kakva ti je situacija u Srb.. Ja sam bio pa video pre 2 ili 3 god.. Puno stvari me vezuje da ostanem ovde inace bih i ja verovatno a mozda i hocu otici
inace.. USA je previse ogradjena zemlja.. tesko je uci tj dobiti vizu..
Zavisi kako hoces da ides ja sam bio turisticki 20 dana.. Avion te kosta oko 500e u jednom pravcu.. tako da veliki je to trosak.. treba ti 3 do 4 soma sigurno ako ides turisticki
Mislim da je najbolje da odes preko faksa fora travel and work.. 3 meseca imas posao solidna plata itd
kao sto sam rekao zavisi kakva ti je situacija u SRB.. ti kao Pool cleaner.. mozes da zaradis pare da prezivljavas(opet PO MENI, bolje ziveti tako u USA nego muciti se u ovoj jadnoj zemlji).. Sa tim poslom nije lako finansirati porodicu.. tj manje vise nemoguce.. ali mozes da zivis i jedes 2kg mesa dnevno :D
Poslovi se placaju od 7do 12$ po satu ti "pocetnicki"..
Zemlja je manje vise savrseno sredjena .. i ja i svaki normalan covek.. pa i veliki % amerikanaca mrzi americku vladu.. ali zemlja je vrh
inace mislim da je mnogo bolja situacija trenutno u Canadi tj gotovo sam siguran nego u USA
Da dodam.. ako ides travel i work.. sto kosta mislim oko 3soma dolara.. te pare mozes opusteno da povratis tamo kad budes radio.. Mnogi su okretali "velike" pare za kratko vreme u USA preko toga.
Znaci razmisli brzo i odluci.. jer najbolja prilika je preko faksa otici.. najlakse se viza dobije.. ovako ti ostaje green card lutrija pa te mozda izvuku za koju god
« Poslednja izmena: Avgust 01, 2011, 02:18:07 posle podne BokY_LA »

Van mreže MarK3

« Odgovor #28 poslato: Avgust 01, 2011, 02:18:32 posle podne »
@Filip
slazem se sa tobom u vecini stvari koje si napisao, ali mi ovo nije jasno - kazes da su tvoji drugari otisli tamo bez diplome, nisu imali prijatelje tamo itd? I opet su se snasli i radili "prosecne" poslove. U sustini tamo ces sa prosecnim poslom ziveti malo bolje nego ovde, to stoji. Ali ova drzava je u kur**, svakim danom sve vise propada, u svakom smislu. Ovde nece biti bolje za nekih 50 godina, to je sigurno :D A tamo imas razlicite kurseve (recimo zavrsis neki CISCO) upoznas razlicite ljude, snadjes se nekako i opet ces imati za neki pristojan zivot.

@milan0507
pa da, bolje imati prosecan posao u nekoj skandinavskoj zemlji ili boljim zemljama EU gde je jak zdravstveni i socijalni sistem. Cuo sam jednu foru: bolje rak u Svedskoj, nego rak u USA - ne daj boze nikom ali ovo se odnosi na prosecne ljude koji ne zaradjuju puno.

@Francuz
ako stvarno to zelis, informisi se, i probaj. Ako ne uradis nista, tu su ti rodjaci. Inace posle 3 godine singidunuma upisi specijalisticke studije na FON-u, imas razne smerove menadzmenta, izguglaj. Vece su ti sanse da nostrifikujes diplomu FON-a nego singidunuma :)

@Boky_LA
slazem se, vrlo lepo napisano

Van mreže Francuz

• Cruiserweight Member
« Odgovor #29 poslato: Avgust 01, 2011, 02:29:48 posle podne »
Zavisi gde bi isao i kako
velika je razlika od grada do grada
Chicago ti je pun Srba, koji pokusavaju da te zajebu na svaki nacin.. Svi ih hejtuju tamo kazu da su najveci prevaranti haha.. bez zajebancije.. Chicago ima najbolje sredjen prevoz (sto mnogo znaci).. vreme je malo problematicno.. dosta vlaznosti sparno vecim delom godine.. posao.. nije bas lako naci cak ni pool cleaner ili waiter
NY.. vise kao Evropa.. Posla ima, vreme kao u Srbiji, prevoz u kurcu.. lep grad da ostanes koji dan ali za zivot hmm
Los Angeles.. prljav, nije nesto lep.. ostalo ok
Ovako.. Zavisi kakva ti je situacija u Srb.. Ja sam bio pa video pre 2 ili 3 god.. Puno stvari me vezuje da ostanem ovde inace bih i ja verovatno a mozda i hocu otici
inace.. USA je previse ogradjena zemlja.. tesko je uci tj dobiti vizu..
Zavisi kako hoces da ides ja sam bio turisticki 20 dana.. Avion te kosta oko 500e u jednom pravcu.. tako da veliki je to trosak.. treba ti 3 do 4 soma sigurno ako ides turisticki
Mislim da je najbolje da odes preko faksa fora travel and work.. 3 meseca imas posao solidna plata itd
kao sto sam rekao zavisi kakva ti je situacija u SRB.. ti kao Pool cleaner.. mozes da zaradis pare da prezivljavas(opet PO MENI, bolje ziveti tako u USA nego muciti se u ovoj jadnoj zemlji).. Sa tim poslom nije lako finansirati porodicu.. tj manje vise nemoguce.. ali mozes da zivis i jedes 2kg mesa dnevno :D
Poslovi se placaju od 7do 12$ po satu ti "pocetnicki"..
Zemlja je manje vise savrseno sredjena .. i ja i svaki normalan covek.. pa i veliki % amerikanaca mrzi americku vladu.. ali zemlja je vrh
inace mislim da je mnogo bolja situacija trenutno u Canadi tj gotovo sam siguran nego u USA
Da dodam.. ako ides travel i work.. sto kosta mislim oko 3soma dolara.. te pare mozes opusteno da povratis tamo kad budes radio.. Mnogi su okretali "velike" pare za kratko vreme u USA preko toga.
Znaci razmisli brzo i odluci.. jer najbolja prilika je preko faksa otici.. najlakse se viza dobije.. ovako ti ostaje green card lutrija pa te mozda izvuku za koju god

Stvarno lepo napisano Boki. Moja je zelja zivot u velikom gradu, ali ne odmah, jer je zivot u velikom gradu i dosta skuplji. Znaci, moja zelja je Istocna obala ili Kalifornija/Florida. Bas sam skroman. :D
Ja cu u Srbiji imati da zivim, ali ne zelim sutra da mislim dal cu sebi ili detetu imati da platim more ili tako nesto. Zbog toga bi isao.
Hvala na savetu, ako imas jos nesto da dodas, slobodno. :)