Novembar 17, 2024, 12:29:01 pre podne
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte. Da niste izgubili svoj aktivacioni mejl?
419.361 poruka u 18.766 tema - 20.973 članova - Poslednji član: aeroTus
X3MShop banner

Autor Tema: Studiranje u Americi/Kanadi  (Pročitano 37472 puta)

Van mreže Francuz

• Cruiserweight Member
Odg: Studiranje u Americi/Kanadi
« Odgovor #30 poslato: Avgust 01, 2011, 02:30:59 posle podne »
@Filip
slazem se sa tobom u vecini stvari koje si napisao, ali mi ovo nije jasno - kazes da su tvoji drugari otisli tamo bez diplome, nisu imali prijatelje tamo itd? I opet su se snasli i radili "prosecne" poslove. U sustini tamo ces sa prosecnim poslom ziveti malo bolje nego ovde, to stoji. Ali ova drzava je u kur**, svakim danom sve vise propada, u svakom smislu. Ovde nece biti bolje za nekih 50 godina, to je sigurno :D A tamo imas razlicite kurseve (recimo zavrsis neki CISCO) upoznas razlicite ljude, snadjes se nekako i opet ces imati za neki pristojan zivot.

@milan0507
pa da, bolje imati prosecan posao u nekoj skandinavskoj zemlji ili boljim zemljama EU gde je jak zdravstveni i socijalni sistem. Cuo sam jednu foru: bolje rak u Svedskoj, nego rak u USA - ne daj boze nikom ali ovo se odnosi na prosecne ljude koji ne zaradjuju puno.

@Francuz
ako stvarno to zelis, informisi se, i probaj. Ako ne uradis nista, tu su ti rodjaci. Inace posle 3 godine singidunuma upisi specijalisticke studije na FON-u, imas razne smerove menadzmenta, izguglaj. Vece su ti sanse da nostrifikujes diplomu FON-a nego singidunuma :)

@Boky_LA
slazem se, vrlo lepo napisano

Hvala Mare, inace planiram da radim to na FON-u ako ostanem, samo sto sam ja mislio da je to posle 4-te godine. Hvala na savetu. :)

Van mreže AlexB

• Lightweight Member
« Odgovor #31 poslato: Avgust 01, 2011, 02:32:37 posle podne »
Da se i ja malo ukljucim....
Prva stvar....odakle ti ideja da ti imas zagarantovan posao tamo :S?
Da li si ti svestan koliko je tesko na zapadu dobiti i najobicniji posao, a ne posao u struci :S? Ova ekonomska kriza ih je sve zakopala (a da ne pominjem ovo sada sto se desava Amerima), a i da nije, opet ti sa vizom i cinjenicom da nisi sa engleskog govornog podrucja ces mnogo teze dobiti posao sem ako nisi neki extra strucnjak, sto nisi, koliko mogu da vidim....
Ja sam poslao preko 50 prijava za najobicniji posao tipa konobara, prodavca, recepcionistu itd (a imao sam preporuke jer sam pre toga radio 2 godine  u jednom hostelu ovde u bg-u koga vodi jedan lik iz Majamija)....i nista....a onda sam uzeo stvar u svoje ruke i zakucao jednom menadzeru na vrata koji je bio u fazonu "WTF are you doing here"....na kraju mi je dao posao....ali sam imao MNOGO srece.
Druga stvar....ti ne znas sta bi da studiras.....da li znas sta je SOL? Da li znas da kad bi na primer upisao ekonomiju i bilo koji smer koji nude tipa "international trade and finance" ili "business and industry"....i zavrsis ti to lepo i na kraju, koje je tvoje zvanje....Bachelor of Economics...sta ti mozes da radis, SVE....za sta si usko specijalizovan....NI ZA STA....sta ce ti reci kad budes trazio posao "sorry but you are overqualified"....znaci moras biti usko specijalizovan za nesto...to je kljuc svega....
...imao sam priliku da upoznam jednu gospodju koja ima doktorat iz ekonomije i radi neki budjavi posao u nekoj racunovodstvenoj agenciji i to u doba sezone kada se radi TAX return....neverovatno, ali istinito....i nije jedina....upisati samo ekonomiju na zapadu je jedna velika greska!
...da se vratim na SOL....ili ti Skilled Occupation List....to je prvo sto treba da se proveri pre nego sto se odlucis da odes bilo gde sa namerom da ostanes....to je spisak zanimanja koji manjkaju u nekoj zemlji. Ako studiras nesto od tih zanimanja i prijavis se za PR (Permanent Residence) nakon zavrsenog faxa, imas velike sanse da ostanes (ako ne promene listu u medjuvremenu), a naravno moraces da nadjes i posao u struci (sto je ponavljam, trenutno prilicno tesko i bice jos teze ako nastave da trose vise nego sto imaju)...npr. u Australiji medicinski radnici i inzinjeri su dobrodosli (trenutno)...do februara prosle godine ta lista je sadrzala 400 razlicitih struka....zatim su je skresali na 180....razlog...ekonomska kriza (a Australija je bila jedina zemlja koja nije upala u recesiju)....
Takodje....da bi te primili bilo gde, morao bi da polazes TOEFL ili IELTS, zavisi sta traze i verujem da bi ti trebala ocena od 6 i preko....a to nije lako dobiti....veruj mi....a sto se tice dobijanja stipendija preko klipova i sl....ako su neki uspeli, svaka im cast...ali kakav je to fakultet koji daje stipendije na osnovu toga :/...tebi treba klub, konkretni rezultati, diplome, sertifikati, medalje...tek onda mozes da razmisljas o stipendiji....
Uglavnom, razumem te u potpunosti....i ja sam bio u istom fazonu, san mi je bio da odem odavde i da studiram negde preko, ostanem tamo i napravim nesto....kada sam dosao tamo i video kakva mi je konkurencija bio sam jos vise ubedjen da cu to i postici....ali onda kako je vreme prolazilo, kada sam taj zapadni sistem upoznao malo bolje, upoznao ljude, obicaje, pravila itd....shvatio sam da to nije ono sto ja zelim....jurio sam materijalne stvari koje nama manjkaju ovde, a oni ih imaju na pretek i ne moraju toliko da brinu da li ce sastaviti mesec sa mesecom i sl.....ali dzaba im sve to i to ozbiljno....nije ovo klasicna prica, nacionalizam itd...evo citiracu Novaka Djokovica kada je dosao ovde nakon sto je postao No. 1 i kada ga je sacekalo 100 000 ljudi ispred skupstine...."Ovo moze samo Srbija, jer mi imamo DUSU"...necu da pojasnjavam ovo...idite, vidite, kao sto sam i ja bio, kao sto je on bio svuda.....i shvaticete da ovo nije samo neka glupa fraza....vec istina.

Ovo ti je realna situacija....mnogi nasi ljudi koji su otisli tamo razmisljaju 11 meseci u godini kako ce 1 mesec odmora iskoristiti da bi se vratili u Srbiju....a kad kazu i kenjaju kako se nikada ne bi vratili.....znas li zasto je to tako....zato sto su u kreditima do guse i ne mogu da se vrate....nigde ne cvetaju ruze...i ne veruj u price, pogotovo ne veruj nasim ljudima koji zive tamo i onda dodju ovde i kurce se.....napunice ti glavu glupostima, pa ako ikada budes otisao bilo gde, smorices se kad spoznas istinu.

Toliko od mene...pozdrav.

Van mreže Francuz

• Cruiserweight Member
« Odgovor #32 poslato: Avgust 01, 2011, 02:42:11 posle podne »
Da se i ja malo ukljucim....
Prva stvar....odakle ti ideja da ti imas zagarantovan posao tamo :S?
Da li si ti svestan koliko je tesko na zapadu dobiti i najobicniji posao, a ne posao u struci :S? Ova ekonomska kriza ih je sve zakopala (a da ne pominjem ovo sada sto se desava Amerima), a i da nije, opet ti sa vizom i cinjenicom da nisi sa engleskog govornog podrucja ces mnogo teze dobiti posao sem ako nisi neki extra strucnjak, sto nisi, koliko mogu da vidim....
Ja sam poslao preko 50 prijava za najobicniji posao tipa konobara, prodavca, recepcionistu itd (a imao sam preporuke jer sam pre toga radio 2 godine  u jednom hostelu ovde u bg-u koga vodi jedan lik iz Majamija)....i nista....a onda sam uzeo stvar u svoje ruke i zakucao jednom menadzeru na vrata koji je bio u fazonu "WTF are you doing here"....na kraju mi je dao posao....ali sam imao MNOGO srece.
Druga stvar....ti ne znas sta bi da studiras.....da li znas sta je SOL? Da li znas da kad bi na primer upisao ekonomiju i bilo koji smer koji nude tipa "international trade and finance" ili "business and industry"....i zavrsis ti to lepo i na kraju, koje je tvoje zvanje....Bachelor of Economics...sta ti mozes da radis, SVE....za sta si usko specijalizovan....NI ZA STA....sta ce ti reci kad budes trazio posao "sorry but you are overqualified"....znaci moras biti usko specijalizovan za nesto...to je kljuc svega....
...imao sam priliku da upoznam jednu gospodju koja ima doktorat iz ekonomije i radi neki budjavi posao u nekoj racunovodstvenoj agenciji i to u doba sezone kada se radi TAX return....neverovatno, ali istinito....i nije jedina....upisati samo ekonomiju na zapadu je jedna velika greska!
...da se vratim na SOL....ili ti Skilled Occupation List....to je prvo sto treba da se proveri pre nego sto se odlucis da odes bilo gde sa namerom da ostanes....to je spisak zanimanja koji manjkaju u nekoj zemlji. Ako studiras nesto od tih zanimanja i prijavis se za PR (Permanent Residence) nakon zavrsenog faxa, imas velike sanse da ostanes (ako ne promene listu u medjuvremenu), a naravno moraces da nadjes i posao u struci (sto je ponavljam, trenutno prilicno tesko i bice jos teze ako nastave da trose vise nego sto imaju)...npr. u Australiji medicinski radnici i inzinjeri su dobrodosli (trenutno)...do februara prosle godine ta lista je sadrzala 400 razlicitih struka....zatim su je skresali na 180....razlog...ekonomska kriza (a Australija je bila jedina zemlja koja nije upala u recesiju)....
Takodje....da bi te primili bilo gde, morao bi da polazes TOEFL ili IELTS, zavisi sta traze i verujem da bi ti trebala ocena od 6 i preko....a to nije lako dobiti....veruj mi....a sto se tice dobijanja stipendija preko klipova i sl....ako su neki uspeli, svaka im cast...ali kakav je to fakultet koji daje stipendije na osnovu toga :/...tebi treba klub, konkretni rezultati, diplome, sertifikati, medalje...tek onda mozes da razmisljas o stipendiji....
Uglavnom, razumem te u potpunosti....i ja sam bio u istom fazonu, san mi je bio da odem odavde i da studiram negde preko, ostanem tamo i napravim nesto....kada sam dosao tamo i video kakva mi je konkurencija bio sam jos vise ubedjen da cu to i postici....ali onda kako je vreme prolazilo, kada sam taj zapadni sistem upoznao malo bolje, upoznao ljude, obicaje, pravila itd....shvatio sam da to nije ono sto ja zelim....jurio sam materijalne stvari koje nama manjkaju ovde, a oni ih imaju na pretek i ne moraju toliko da brinu da li ce sastaviti mesec sa mesecom i sl.....ali dzaba im sve to i to ozbiljno....nije ovo klasicna prica, nacionalizam itd...evo citiracu Novaka Djokovica kada je dosao ovde nakon sto je postao No. 1 i kada ga je sacekalo 100 000 ljudi ispred skupstine...."Ovo moze samo Srbija, jer mi imamo DUSU"...necu da pojasnjavam ovo...idite, vidite, kao sto sam i ja bio, kao sto je on bio svuda.....i shvaticete da ovo nije samo neka glupa fraza....vec istina.

Ovo ti je realna situacija....mnogi nasi ljudi koji su otisli tamo razmisljaju 11 meseci u godini kako ce 1 mesec odmora iskoristiti da bi se vratili u Srbiju....a kad kazu i kenjaju kako se nikada ne bi vratili.....znas li zasto je to tako....zato sto su u kreditima do guse i ne mogu da se vrate....nigde ne cvetaju ruze...i ne veruj u price, pogotovo ne veruj nasim ljudima koji zive tamo i onda dodju ovde i kurce se.....napunice ti glavu glupostima, pa ako ikada budes otisao bilo gde, smorices se kad spoznas istinu.

Toliko od mene...pozdrav.

Nisam znao za ove poslove koji manjkaju, to je jako bitna stvar. Sto se tice ove situacije sa Novakom, donekle ga razumem. Ali razumi i ti, da on ima obezbedjenu egzistenciju, slavu i kucu u Monaku. :)
Sto se tice Toefl-a, mislim da to nece biti problem.
A ako ja steknem materijalno, lako cu se ja vratiti ovde.

Van mreže milan0507

• Cruiserweight Member
« Odgovor #33 poslato: Avgust 01, 2011, 02:50:28 posle podne »
Novak ne zivi u Beogradu sa porodicom i prihodima od 300e mesecno i ne guzva se po busu po sat vremena u 1 smeru da bi npr cekao 2.5h kod dr  zbog uputa za vakcinu i na kraju dosao u 5 do 7 na red da bi mu rekli da ne rade.To sto on kaze  "ovo moze samo Srbija" i nije bas validno.Ovde je najlepse onima koji imaju pare..provod,ribe,drustvo,klima,para vrti svuda i sl ali je dosta vise onih koji lose zive.A i politicko stanje ne doprinosi poboljsanju situacije.Brain drain se desava decenijama kod nas i ne nazire mu se kraj

Van mreže AlexB

• Lightweight Member
« Odgovor #34 poslato: Avgust 01, 2011, 02:52:12 posle podne »
Nije samo stvar u poslovima, vec i cinjenica da ti nemas PR, a o drzavljanstvu da ne pricamo.....ko bi te primio da radis nesto ozbiljnije....
Shvatam i ja tebe da ne mozes da ostavis materijalne stvari po strani....ali ja ti kazem istu stvar, a zivim isto kao i svaki prosecan Srbin...

"A ako ja steknem materijalno, lako cu se ja vratiti ovde"

To ti mislis....ja ti kazem da to nije ni malo lako....kad udjes jednom u taj njihov sistem....oprosti se........koliko se njih vratilo ovamo?
...malo, veoma, veoma malo....moja baba je otisla sa 20godina....sad tek ima mogucnost da se vrati....jel znas koliko joj je godina....70....

Van mreže Francuz

• Cruiserweight Member
« Odgovor #35 poslato: Avgust 01, 2011, 02:54:10 posle podne »
Novak ne zivi u Beogradu sa porodicom i prihodima od 300e mesecno i ne guzva se po busu po sat vremena u 1 smeru da bi npr cekao 2.5h kod dr  zbog uputa za vakcinu i na kraju dosao u 5 do 7 na red da bi mu rekli da ne rade.To sto on kaze  "ovo moze samo Srbija" i nije bas validno.Ovde je najlepse onima koji imaju pare..provod,ribe,drustvo,klima,para vrti svuda i sl ali je dosta vise onih koji lose zive.A i politicko stanje ne doprinosi poboljsanju situacije.Brain drain se desava decenijama kod nas i ne nazire mu se kraj

x2

Van mreže oktagon

• Light Heavyweight Member
« Odgovor #36 poslato: Avgust 01, 2011, 02:55:15 posle podne »
Treba da pokusas da odes, ako uspijes odlicno, ako ne, probas sve dok ne uspijes ;)

Van mreže AlexB

• Lightweight Member
« Odgovor #37 poslato: Avgust 01, 2011, 02:56:17 posle podne »
Novak ne zivi u Beogradu sa porodicom i prihodima od 300e mesecno i ne guzva se po busu po sat vremena u 1 smeru da bi npr cekao 2.5h kod dr  zbog uputa za vakcinu i na kraju dosao u 5 do 7 na red da bi mu rekli da ne rade.To sto on kaze  "ovo moze samo Srbija" i nije bas validno.Ovde je najlepse onima koji imaju pare..provod,ribe,drustvo,klima,para vrti svuda i sl ali je dosta vise onih koji lose zive.A i politicko stanje ne doprinosi poboljsanju situacije.Brain drain se desava decenijama kod nas i ne nazire mu se kraj

TI mislis da je na zapadu bolje...covece mi bar imamo EXTRA gradski prevoz....ja sam tamo cekao po sat vremena za drugi jer nisam imao pare za auto....tamo bez auta mozes da ostanes da sedis kuci.....2h mi je trebalo do faxa...ovde mi treba 30min....
Sto se zdravstva tice...jesu oni organizovaniji, ali to ima papreno da platis....ljudi mole boga da im se nista ne desi.....ortak je polomio ruku....paf....iako je imao zdravstveno osiguranje morao je da da 400$ iz dzepa....

Idi, vidi...pa onda pricaj.....nije fora da se mi raspravljamo ovde....ja sam ispricao moje iskustvo...na vama je da li cete mi verovati ili ne...u svakom slucaju razumem....

Van mreže Francuz

• Cruiserweight Member
« Odgovor #38 poslato: Avgust 01, 2011, 02:58:43 posle podne »
Nije samo stvar u poslovima, vec i cinjenica da ti nemas PR, a o drzavljanstvu da ne pricamo.....ko bi te primio da radis nesto ozbiljnije....
Shvatam i ja tebe da ne mozes da ostavis materijalne stvari po strani....ali ja ti kazem istu stvar, a zivim isto kao i svaki prosecan Srbin...

"A ako ja steknem materijalno, lako cu se ja vratiti ovde"

To ti mislis....ja ti kazem da to nije ni malo lako....kad udjes jednom u taj njihov sistem....oprosti se........koliko se njih vratilo ovamo?
...malo, veoma, veoma malo....moja baba je otisla sa 20godina....sad tek ima mogucnost da se vrati....jel znas koliko joj je godina....70....

Meni je materijalno mnogo bitno, jer samo ja znam koliko sam bio siromasan kao dete. Imacu ja i u Srbiji da zivim, ali ima tu i drugih stvari. Zar treba sve da se radi preko veze, da se zna koliko kosta ispit na faksu, da cekam u redovima od 4 ujutru danima da bi uzeo licnu kartu?

Van mreže BokY_LA

• Cruiserweight Member
« Odgovor #39 poslato: Avgust 01, 2011, 03:03:09 posle podne »
AlexB je rekao nazalost losu stranu svega .. Ako ti ides da bi zaradio pare i provodio se.. i ziveo americki san.. jbg
Ego takodje moras da stavis u dzep jer ces biti niko i nista makar u pocetku i to moras da razumes.. mnogo mana ima..
kao sto sam rekao. Ako lose zivis ovde.. Po meni bolje lose ziveti u USA.. Ako hoces pare da zaradis.. Nikako u USA.
Ja nisam imao iskustva kao on isao sam samo turisticki i obezbedio sam se keshom, ali ima da se guzis jedno 15 godina da bi stekao nesto tamo..
Inace kao zemlja.. Amerika nije kao u filmu.. jos je bolja :) jbg nakrali su se dovoljno da mogu izgraditi savrsenu zemlju. tuzno ali istinito
« Poslednja izmena: Avgust 01, 2011, 03:04:41 posle podne BokY_LA »

Van mreže Francuz

• Cruiserweight Member
« Odgovor #40 poslato: Avgust 01, 2011, 03:04:33 posle podne »
Treba da pokusas da odes, ako uspijes odlicno, ako ne, probas sve dok ne uspijes ;)

Ne jeb.. lep nego uporan. ;)

Novak ne zivi u Beogradu sa porodicom i prihodima od 300e mesecno i ne guzva se po busu po sat vremena u 1 smeru da bi npr cekao 2.5h kod dr  zbog uputa za vakcinu i na kraju dosao u 5 do 7 na red da bi mu rekli da ne rade.To sto on kaze  "ovo moze samo Srbija" i nije bas validno.Ovde je najlepse onima koji imaju pare..provod,ribe,drustvo,klima,para vrti svuda i sl ali je dosta vise onih koji lose zive.A i politicko stanje ne doprinosi poboljsanju situacije.Brain drain se desava decenijama kod nas i ne nazire mu se kraj

TI mislis da je na zapadu bolje...covece mi bar imamo EXTRA gradski prevoz....ja sam tamo cekao po sat vremena za drugi jer nisam imao pare za auto....tamo bez auta mozes da ostanes da sedis kuci.....2h mi je trebalo do faxa...ovde mi treba 30min....
Sto se zdravstva tice...jesu oni organizovaniji, ali to ima papreno da platis....ljudi mole boga da im se nista ne desi.....ortak je polomio ruku....paf....iako je imao zdravstveno osiguranje morao je da da 400$ iz dzepa....

Idi, vidi...pa onda pricaj.....nije fora da se mi raspravljamo ovde....ja sam ispricao moje iskustvo...na vama je da li cete mi verovati ili ne...u svakom slucaju razumem....

Ja ti verujem, samo kazem da je malo kod nas Srba malo prenaglaseno kako je kod nas sve najbolje. Mada, i to zavisi od ljudi. Drugarica je plakala mesecima kad se vratila posle godinu dana iz Amerike u Srbiju, dok je drug jedva cekao da se vrati posle godinu dana skole. Poenta je da su svi razliciti, ja se ne slazem da samo mi imamo "dusu", da je nas nocni zivot najbolji, da imamo najlepse ribe, da smo najpametniji...

Van mreže Donovan

• Cruiserweight Member
« Odgovor #41 poslato: Avgust 01, 2011, 03:08:10 posle podne »
Najbolje rjesenje ti je da se upises na naftni faks i kada ga zavrsis odes u Kanadu na rafineriju.
Za taj faks treba znati puno o matematici i fizici, ali jbg ako imas volju onda ti nista nije tesko.A ovako tesko da ces nesto napraviti,jedino ako neka Elita ne primjeti tvoje talente. ;D

Van mreže MarK3

« Odgovor #42 poslato: Avgust 01, 2011, 03:08:39 posle podne »
@AlexB
pa niko u startu nema pernament residense... Ali postoje razliciti nacini da se do njega dodje pa cak i do drzavljanstva. Inace nasa zemlja vise ne podrzava dvojno drzavljnstvo, i sve nesto razmisljam, bice mi mnogo tesko da se od njega i odreknem :D od povratka je dele 2 klika mishom... Ne znam cemu sva ta nostalgija, nismo svi isti i nemamo isti pogled na svet, svako je posebna prica. Slazem se sa tvojom pricom o uskoj specijalizaciji i da posla nema na pretek... Najteze je doci do prvog posla, kasnije je sve dosta jednostavnije... Postoje razliciti oblici zdravstvenog osiguranja tako da sve zavisi u sta zelis da ulozis pare, kola, stvari ili da izdvojis malo vise za zdravlje u nekom slucaju, ne daj boze... A i postoje dosta bolnica koje pruzaju neku osnovnu negu besplatno...
Sve u svemu mnogo diskutabilna i opsirna tema, mnogo razlicitih iskustva i srece... Mozemo da se raspravljamo koliko hocete :D

Van mreže oktagon

« Odgovor #43 poslato: Avgust 01, 2011, 03:10:53 posle podne »
@Francuz
A sto ne odes u Francusku, recimo Kan, ima i ulica Srba :ddd

Van mreže Francuz

• Cruiserweight Member
« Odgovor #44 poslato: Avgust 01, 2011, 03:11:12 posle podne »
AlexB je rekao nazalost losu stranu svega .. Ako ti ides da bi zaradio pare i provodio se.. i ziveo americki san.. jbg
Ego takodje moras da stavis u dzep jer ces biti niko i nista makar u pocetku i to moras da razumes.. mnogo mana ima..
kao sto sam rekao. Ako lose zivis ovde.. Po meni bolje lose ziveti u USA.. Ako hoces pare da zaradis.. Nikako u USA.
Ja nisam imao iskustva kao on isao sam samo turisticki i obezbedio sam se keshom, ali ima da se guzis jedno 15 godina da bi stekao nesto tamo..
Inace kao zemlja.. Amerika nije kao u filmu.. jos je bolja :) jbg nakrali su se dovoljno da mogu izgraditi savrsenu zemlju. tuzno ali istinito

Oko tog guzenja od 15 godina... Svestan sam potpuno toga. Bas imam u familiji slicnu situaciju...
Gastarbajterski par je otisao 60-tih u Minhen i radio svakakve poslove. U Nemackoj su napravili 2 kcerke. One se vode kao Nemice, iako pricaju srpski i dolaze cesto u Srbiju. Upravo su morali 15-tak godina da se ubijaju od posla da njih 2 iskoluju. Al sad obe imaju fakultetske diplome i zive u Minhenu.
Moja je zelja da isto tako i obezbedim sutra svojoj deci, da ne moraju da zive u ovoj zemlji.
A sto se tice da je lepsa nego na filmu, verujem. :)