Evo malo da se i dotakenemo opterećenja u cardio treningu .
opterećenje u treningu snage su podignuti kilogrami a u cardio programu se to izražava putem pulsa koje ću nazvati OUM -otkucaji u minuti
Postoji 2 osnovna izvora energije Ako se radi laganije tad radimo u AEROBNIM UVIJETIM tj sa prisustvom kisika(O2)i ANAEROBNI UVIJETI bez prisustva kisika(O2)
da malo laićki opišem to:kad se naglo zatrćimo maksimalnim sprintom zapuhat ce mo se jer nam je organizam ostao bez O2 i to je bio rad u ANAEROBNIM UVIJETIMA a kad lagano trcimo u krv nam dolazi dovoljna kolićina O2 i tj vršimo rad u AEROBNIM UVIJETIMA.
Teorecki ta granica se nalaz na nekih cca 150 OUM ali to nije pravilo
npr.normalna osoba ima puls u mirovanju 70 a vrhunski sportaš npr.Braća SKELIN (OL.pobijednici u veslanju) imaju u top formi i ispod 50 oUM
Kako
?jednostavno srce se prilagođava i adaptira na ućestala opterećenja.
Sad cu vam prikazat Srćana opterećenja i njihove izvore energije
ZONA NISKOG INTEZITETA trenira se s manje od 60% max ener=masnoća i glukoza
ZONA UMIJERENOG INTEZITETA trenira se od 60-70% max ener=masnoće glukoza i mišićni glikogen
ZONA UMIJERENOG DO VISOKOG INTEZITETA 70-85% max potrošit ćete više ukupnih kalorija i kalorija iz masnoće u usporedbi s niskim int
ZONA VISOKOG INTEZITETA 85-100% MAX brže se lući mljećna kis i brže se umaramo energija mišićni glikogen i mišićni protein
Kako ja radim ???zacrtam što želim:povećat aerobne spos, povećat anaerobne spos, reducirat mast, ojaćat srce ili...
Uzmen pulsmetar programira u kojim uvijetima srce mora radit (npr programiram da osoba mora radit program za redukciju masti i tada puls mora bit cca 12o-135 OUM i ako nije u takvom opterećenju zvoni mi i onda znam da nešto nije uredu.
Jasno uzima se u obzir i ona formula koju sam prije naveo!