Sto se tice masti i njihove konzumacije vezano za energiju...
Ja sam mislio u ovom konkretnom primeru, kao i na masi. Keto dijeta je nesto drugo...
Nije, kao sto ti kazes, mali unos UH (u ovom konkretnom primeru). Kolicine su ostale na njemu da odredi. Pa ako hoce moze da ima blagi deficit od 200kcal, ili da ide rotacije. A to ce sve da podesava, kao sto sam rekao, kolicinom UH za dorucak i posle treninga (eventualno i pre treninga ako bude video opadanje u snazi...). A kolicine su ostale na njemu da odredi.
Ako zanemarimo sve ostale stvari i ovu pricu (pomalo bezobrazno) uprostimo, onda da, kada bude potrosio glikogen trosice masti (mada opet napominjem da tu, veliku ulogu, igraju drugi faktori, npr intenzitet kardia/treninga...). Inace ako neko hoce da smrsa, a to povlaci cinjenicu da mora biti u nekom deficitu, on samim tim mora biti u katabolizmu (i kad kazem katabolizam, mislim bas u tom smislu reci). A katabolizam MISICA je nesto drugo, tj u uzem smislu reci i pretpostavljam, da kad si ti rekao da uzimas masti kako bi sprecio 'katabolizam' da si misio bas na 'katabolizam misica'.
da li zaista mislis da omega 3 moze da natera vecu produkciju gh ili testa ili bilo cega drugog (znacajno)?
Pogresno si ti razumeo. Ja to nikad nisam rekao. Ja sam rekao da je (gledano tokom 24 sata) najveca PROIZVODNJA hormona nocu (pogotovo u prvim satima sna) (ovo takodje i povlaci za sobom da je najveca KONCENTRACIJA hormona ujutru - neposredno posle budjenja. I da tokom dana KONCENTRCIJA i PROIZVODNJA opada). I kako bi vec iskoristili tu proizvodnju (znaci ne povecali, nego jednostavno maksimalno iskoristili), da treba telo da ima ono sto mu je NEOPHODNO da bi to sintetisalo (a to su u ovom slucaju esencijalne masti).
Ili uprosceno: ako nema ono od cega ce da sintetise hormone, jednostavno ce sitetisati dok ima materije, a kad nema, nece (gradice kucu dok ima cigala, pa ako bi za jedan dan mogao da napravi celu kucu, i ako ima dovoljno cigli - napravice je. Ali ako su ti radnici sposobni da naprave celu kucu za jedan dan, ali nemaju dovoljno materijala, napravice jedan-dva zida tj onoliko koliko materijala imaju, bez obzira sto ce ostatak dana da se izlezavaju)
Mozda bi bolja analogija ovde bila "esencijalne aminokiseline (esencijalne masti) - odmah posle treninga (nocu)". Ako telo moze da iskoristi-ugradi u misic (lupam!) 30g esencijalnih aminokiselina odmah posle treninga, i ti mu ih obezbedis, on ce to da iskoristi (Znaci nece vise od tih 30g da iskoristi, jer mu je to maksimum, ali ce SVIH 30g da iskoristi). Ali ako mu ne das tih 30g, ili mu das manje, onda on jednostavno nece da ih iskoristi i izgradi misic, jer nema od cega.
Tom logikom se vodim i kod masti - Zasto ne dati telu ono sto mu je potrebno i sto u tom trenutku moze da iskoristi (i to u vecoj kolicini od ostatka dana).
Ja sam uvek za to da se krene od veceg cal unosa na dijetu pa da se smanjuje po potrebi
Sa ovim se apsolutno slazem. Jos bih i naglasio ovo PO POTREBI. Jer ne treba nista menjati, ako to daje rezultate.
Inace probao sam (pred spavanje) bez masti, probao sa kapsulama i probao sa lanenim uljem (na masi i na definciji). Ali i sam znas da ni whey posle treninga ne mozes da bas kvantifikujes, a kamo li efekte od masti... Zakljucak koji sam ja izvukao, a da je vezan za poslednji obrok, je kao sto sam rekao: ako ima omega 3 kapsule (slobodno moze da uzme 2g), ako nema, onda moze 2-5g lanenog ulja. Znaci esencijalne masti DA, ostale izvore (koji su vise bogati zasicenim mastima, nego esencijalnim) NE.
Uostalom na svakom je da proba, pa da vidi sta mu odgovara. I ne vidim razlog za ovoliku raspravu oko "esencijalnih masti pred spavanje", kao da su cisti steroidi