Prvo, ovaj tip treninga je bas iz razloga koji si pomenuo - katabolizam, ogranicen na 20-30min...
Ako nisi na niskom bf (ispod 10%), uopste ne bi trebalo da brines oko katabolizma, jer ipak u tom slucaju za 20-30min ne moze da krene telo da jede misice...
Ako si na jako niskom bf, steper, bicikl, ili nordijsko skijanje su mozda "sigurnije" vezbe, pogotovo ako radis ujutru na prazan stomak, i nemas neke dziza bize, ili nije bas najbolje izbalansiran cal unos...
Sto se tice drugog dela, ima 2-3 nacina da odredis max puls, i on ni u sprintu niti bilo kako ne moze da bude prekoracen + tesko se dolazi do tih 100%.. Ako imas pulsmetar mnogo ce ti lakse biti da kontrolises puls, i da ga drzis u zoni koja ti najvise odgovara (s tim da izmedju 90-100% tesko da mozes dugo da se zadrzis)...
Ja kada radim ovaj tip treninga, gazim ga solidno, raspon izmedju 165 i 185OUM (izmedju 70 i 92-3%), trcanje lagano, sprintevi, setnja, trening uzbrdo, nizbrdo, uz/niz stepenice itd nekih 25min... To meni odgovara...
Nekim ljudima odgovara da ne idu preko 150 OUM u sprintu, tako da sve je individualno, mojih 80% od max i tvojih ne moraju da budu isto, itd...