Nisam do sad pisao na forumu, više sam čitao i "učio", ali moram da se obratim pre svega početničkoj ekipi u koju i ja spadam.
Žeilim da ukažem na važnu podelu na početnike, srednje i napredne vežbače. Početnici ne treba da rade vežbe za napredene vežbača, a čini mi se da svi koji daju savete za početak treninga daju savete za napredne.
Suština početničkog treninga je u tome da je početnik stvarno početnik, znači u LOŠOJ formi, a loša forma je posledica sedenja u kancelariji 8 sati svaki dan u zadnjih pet godina (moj slučaj). Možda i možete zamisliti kakvo je to stanje. Pivski stomak, 10 kila višak, mlitavi mišići.
Krenuo sam u teretanu sa teorijom da se jedan dan rade grudi triceps, drugi ledja biceps a treći noge što je neka klasika. Gledao sam ljude po teratani i tako učio kako se radi vežba, naravno tu je internet , ovaj forum i slični. I nigde nisam mogao da nadjem da neko spominje da početnik ne treba da radi kao napredni vežbač.
]
A razlika je u tome da početnik treba da radi celo telo na svakom treningu Zašto celo telo? Pa zato što je u lošoj formi, ne zna kako se vežba izvodi, ne oseća rad mišića. I dok god je početnik treba tako da radi i to sa manjom kilažom. Nema rada sa tegovima do otkaza i preterivanja generalno. Dve serije od svake vežbe i to pre svega osnovne vežbe. Takvo vežbanje može da traje i godinu dana dok se ne oseti dovoljno snažno za ozbiljni trening
I na kraju da kažem da nisam ja ovo smislio nego sam pročitao iz knjige" Instruction book for bodybuilding" od Chris Acetoa. Link za skidanje sa neta se nalazi na ovom forumu u rubrici knjige. Možde je i neko negde ovaj način treninga spomenuo ali ga ja nisam video. I sad kad gledam one likove po teretani koji skaču sa jedne sprava ne drugu nisu više toliko smešni. Probaću i ja tako pa šta bude.
Inače vežbam redovno od jesenas negde, a posledice vežbanja je da moram komplet nove košulje da kupujem
.
Živeli