Srbija je postala prva zemlja u svijetu koja je u svoju legislaturu unijela MMA odnosno slobodnu borbu kao sport, ali unijela ju je da bi je ZABRANILA.
U novom srbijanskom Zakonu o sportu, na ovaj je način spomenuta MMA tj. "slobodno borenje“ u članku 158. stoji: "Zabranjeno je organizovanje bilo koje sportske priredbe koja se temelji na takozvanom slobodnom borenju dva ili više lica (borbe u kavezu i sl), kao i učešće u takvoj priredbi."
Za komentar smo upitali g. Miodraga Šebeka, predsjednika Komisije za vrhunski sport, Sportski savez Srbije, koji kaže:
- Zakon je usvojen i objavljen u službenom glasniku Republike Srbije čime (od ponedjeljka 11.04. o.a.) počinje njegova primjena. U nadležnosti je Ministarstva omladine i sporta. Zakon će se primijenjivati sigurno, međutim problem je u nadzoru primjene zakona. Ukoliko nitko ne pokrene pitanje određene priredbe, priredba će se održati.
Zanimljivo je da zakon počinje vrijediti samo 6 dana prije velike međunarodne priredbe "World Freefight Challenge 13: Heavy Hitters" koja je na programu 17.4. u legendarnoj beogradskoj Hali Pionir. U svezi s time kontaktirali smo organizatora Zlatka Mahiča:
- Kao prvo, mi ne radimo slobodnu borbu već mješovite borilačke sportove kao što su BJJ, kickboxing, karate i slično i imamo pravila koja su vrlo jasna. U navedenom zakonu su izglasane stvari koje nisu do kraja definirane, a pogotovo sam termin "slobodna borba". Mi ispunjavamo sve zakonske preduvjete za održavanje ove priredbe. Papiri su uredno podneseni policiji, WFC je prijavljen u Republici Srbiji kao pravni subjekt, imamo suce, osiguranje, lječničku službu s ambulantnim kolima i ništa ne prepuštamo slučaju.
Zlatko Mahič na pressici WFC 13 u Beogradu
Mahič je otvoren za sve opcije:
- Poštovati ćemo svaki zakon, ali onda se stvari moraju definirati, šta se smije a šta ne smije. OK, u tom slučaju ćemo promjeniti pravila kod onog što se ne smije. Želja mi je suradnja sa svim pojedincima i sportskim savezima, da promoviram sport a njihovim sportašima otvorim vrata u svijet.
Pitanje je što je to što se u Zakonu definirana kao slobodno borenje, je li to MMA odnosno slobodna borba – što je hrvatski naziv za MMA sport, Šebek:
- Malo je problematičan taj termin "slobodna borba“ jer se tako može nazvati i meč između dva boksača. Ali u članku 158 u zagradi je spomenut kavez, što znači da se odnosi na takozvani ultimate fight i slične borilačke vještine. Zato za svaku priredbu koju organizator prijavljuje Ministarstvo daje objašnjenje da li se odobrava ili ne. Priredba ne dobiva dozvolu održavanja ukoliko se kosi s važećim zakonom.
Srbijanski predsjednik Komisije za vrhunski sport dodatno pojašnjava:
- Svjedoci smo da pravog sporta više nema, sve se temelji na komercijali a farmaceutika je osnova svega. Ima puno stvari koje mi pokušavamo zakonom regulirati. U interesu Republike Srbije, a vjerujem i Republike Hrvatske, je da se ne moraju pratiti svi trendovi koji su trenutno u Europi. Vjerujem da više trebamo pratiti prirodne i humane vrijednosti nego trendove.
Zakoni bi trebali biti pisani tako da budu precizni, nedvosmisleni i jasni, nad člankom 158. srbijanskog Zakona u sportu veliki je upitnik što se tiče i preciznosti i nedvosmislenosti i jasnoće. Niti znamo što je slobodno borenje, niti je li ipak u redu da se oni bore u ringu ili na hrvačkom borilištu umjesto u kavezu.
Umjesto čiste definicije izbit će zbrka, a svaka će odluka u svezi nekih budućih MMA priredbi u Srbiji biti donesena na milost ili nemilost birokrata u srbijanskom Ministarstvu omladine i sporta.
PFS: M.P.B., T.K.
www.profightstore.com