Nisam nikad isao kod doktora ali imam jedno pitanje ako neko zna ovo samo ja predpostavljam. Dakle veoma rano sam poceo da gubim kosu i to samo na temenu, vec sa 18 godina sam imao na temenu proredjenu kosu i jos vucem veoma mali gyno iz puberteta, da li to znaci da sam imao povecano lucenje testosterona u tom periodu? pre dve god mi se stabilizovalo stanje i skoro da mi ne opada kosa, ali su ostale posledice
edit: izvinjavam se za off, ovo nema nikakve veze sa kreatinom
Genetika (sa)druže. Veza opadanja kose i povećanog testesterona je samo mit.
kako druze moze da mit bude povezanost testosterona i opadanje kose??
celavost nema veze sa losom prehranom, nedostastkomn vitamina ili sa slicnim stvarima nego sa konverzijom testosterona u DHT, ali to je vec jedna druga, malo duza priza........
preosetljiva na dejstvo hormona testesterona DHT-a, što je genetski uslovljeno i još nije otkriven uzrok ove pojave. Preosetljivost na DHT se manifestuje na način što folikula dlake kose postaje sve zapušenija i zapušenija, a samim tim i naša dlaka sve tanja i tanja, a kada de "rupica" potpuno zapuši dlaka više ne može da raste, a folikula odumire.
Znači nivo testesterona i DHTa nema veze sa opadanjem kose, jer neka osoba može imati visok nivo testesterona i DHt-a, ali pošto nije genetski predisponirana - osetljiva na negativno dejstvo DHTa na folikilu, neće imati problema sa opadanjem kose. Sa druge strane, osoba može imati niži ili normalan nivo testesterona i DHT-a, ali pošto je njena folikula genetski preosetljiva na iste čak i u tim malim ili umerenim količinama, ta osoba će gubiti kosu.
Inače genetske osobine vezane za kosu nasleđujemo od muških srodnika sa majčine strane, tako da to što gubimo kosu nije krivica našeg ćelavog tate, već majčinog tate, dede, pradede i sl.