Dobro je da kod nas počinje polako da se priča o GMO, doduše još uvek ne u onoj količini kojoj bi trebalo, ali ova emisja je bar neki pozitivni pomak. Genralno gledano da se nadovežem na temu, dosta stvari oko same GMO nisi jasne ni našim ljudima koji se tom problematikom bave (ništa novo za Srbiju), a da ne pričamo o nekoj široj populaciji. Suština priče bi mogla da se svede na jednu rečenicu koju je još 70-ih izgovorio Henri Kisindžer a to je da onaj ko kontroliše hranu kontroliše ljude. Genetski modifikovana hrana je samo nastavak priče o globalnoj dominaciji Amerike kao svetskog proizvođača hrane broj jedan u svetu koje su počele još 70-ih godina. Hvala Bogu napisano je dosta knjiga i članaka na tu temu pa ko hoće nešto da sazna o tome najmanji je problem da sve to nađe na internetu. Samo nekoliko interesantih podataka: u USA najveći profit dolaze iz farmacutske industrije, a odmah zatim tu je prehrambena industrija. Takođe više nego ilustrativan podatak je da samo 4 svetske kompanije danas kontolišu oko 60% ukupnog tržišta pesticidma, 23% prometa semena i 100% premeta GM semenom. Pametnom dosta.
Mislim da se kod nas od papagajske priče o ulaske Srbije u EU u medijima gotovo i ne pominje pristupanje Srbije u Svtsku trgovinsku organizaciju, koje bi prema nekim izjavam trebalo da se desi uskoro. Ja se nadam da će ovi naši idoti već nešto zeznuti po običaju, pa će se to učlanjenje prolongitati. Inače sama STO ima jednu odredbu koja kaže, pazite sad ovo, da neki zakoni države koji štite domaće tržite od genetski modifikovane hrane mogu da predstavljaju "nepoštenu trgovinsku praksu" a obeležavanje GMO mogu da smatraju kao tehničkim preprekama trgovini. Inače u USA GMO nisu dužni da se obeležavaju, znači ako stoji mleko u rafu u prodavnici uzimajući to mleko mi nemamo pojma da li ga je dala krava koja je normalno pasla travu ili je hranjena genetski modifikovanim hormonom rasta... Itd. da ja ne smaram više, pošto mi je GMO bila tema za diplomski, postavići ovde taj rad, pa ako se neko interesuje o toj temi može nešto da pročita jer ima dosta informacija koje sam ja našao na netu, a ima i dosta izvora odakle sam "krao" podatke.
Npr. ima dosta interesantan tekst o tome kako je Argentina nekada zemlje govedine, mleka i pšenice pretvorena u zemlju soje i ima link ka članku koji pokazuju koliko je prehrana bazirana na soji imala katastrofalan učinak po zdravlje nacije (što jeli ovde na forumu svi znamo
)