heljda, kao i kinoa, itekako jeste kompleksni ugljeni hidrat.
"ZRNO HELJDE je vrlo bogato hranljivim materijama. Najviše ima ugljenih hidrata (oko 73%), proteina (11,7%) i biljnih ulja (2,4%)."
http://www.aic.ba/poljoprivreda/ratarstvo/485-heljda-hrana-i-lijek.html
ja sam momku dao savet sta moze da kuva brzo i jednostavno umesto pirinca da mu se ne smuci svaki dan... a to sto ima od proteina, magnezijuma i gvožđa u heljdi sigurno neće da mu škodi
heljda je vrlo zdrava, ne znam u cemu je problem...
prijatelju
ja NIGDE NISAM REKAO o zdravlju ili ne zdravlju hedlje
vec sam na tvoju opasku kako NEKO KO SE BAVI SA SPORTOM moze ishranu da upotpuni sa HELJDOM ILI SOJOM rekao DA NIJE TAKO i to govrim sa stanovista nekoga ko nije podstare dane krenuo da se bavi sa sportom i nisam od onih koji prica gluposti ALI JESAM OD ONIH KOJI NESTO GOVRI SA EMPIRIJSKOG STANOVISTA
dakle
ovde niko nije japasnki car mio cung te ili kako god da se zove pa da jede heljdu da bi produzio sebi zivot a umro je u 45 i slicne glupost
ja ovde ne pricam o heljdi dali je ona "zdrava" ili nije bla bla bla
vec pricam o tome kako momak pita za savet sta mu je najbolje od UH
to sto neki to pretvore u sprdacinu to je drugi par opanaka
ali ja hocu da kazem da ako neko ko zeli da se bavi sa sportom makar i rekreativno i potrebno mu je 200 gr Uh sigurno nema potrebe da u toku dana uzima 5 vrazlictih vrsta Uh samo iz razloga DA SE NE ZAISTI JEDNE ili slcine price a pogtovo NIKADA I NIKOME SIGURNO NECU SAVETOVAI DA JEDE SMRDLJIVU HEDLJU cak da i u toku dana treba da unese i 500 gr Uh
dakle oni koji Uh jedu kao VRAPCI sigurno nma potrebe da se glupiraju sa HELJODM SOJOM I OSTALIM SLICNIM SRANJIMA koja su "zdrava" vec da paznju usmere na KOMPLEXNE UH KOJE GODINIMA SLUZE U ISHRANI SPORISTA I REKREATIVACA
to dali je lakse doci do rize iili teze do heljde u ovom slucaju je potpuno irelevanta stvar jer niko ovde ne prica o tome kako je neko ovde bolestan pa mu treba NARODNA medicina da bi se leicio i da mu treba savet od nasih baka kako je heljda puno govzdja i da je iz tog razloga treba uzimati
svako onaj ko uzima heljdu zarad toga sto je ona bogata sa gvozdjem,bla bla bla bla bla...je...aj necu da kazem jer nema smisla
a svako onaj kome se hrana bazira na heljdi i slicnim stvarima je BUDALA i to kategrociki tvrdim
da zkljucim
ubaciti heljdu (ko ima zivaca da kuva to i da jede taj smrad) u neki od obroka svakih 10 dana-OK
jesti komplexne UH koji su poznati kao i njihovi benefiti -TO SIGURNO
i JA sam taj koji nezna u cemu je problem
ps
trebalo bi da citas i neke druge stvari a ne samo "sarene,net stranice tipa lepota i zdravlje"