Neznaci da cete odmah da dobijete giht ako se nepravilno hranite buduci da se ova bolest javlja uglavnom posle 40 godine a ja koliko znam vecina ljudi koja ima preko 40 ima neki od problem sa zglobovima ili bolovima u vratu. Potrebne su godina a nekad i decenije da se ova bolest razvije.
A drugo ne uticu sve vrste mesa na pojavu ove bolesti tako da sam uspeo da nadjem koje vrste mesa utice negativno na zglobove u pitanju su govedina i riba pa pretpostavljam da ljudi koji nemaju ove probleme uglavnom unose piletinu.
moraš da naučiš da čitaš istraživanja.
pravilo prvo: izolacija.
da bi se ustanovilo šta na šta i kako utiče, moraju da se izoluju svi ostali faktori. ako te recimo zanima neka lampa, želiš da je kupiš, ništa ti ne vredi da je uključuju u prodavnici lampi. nećeš ama baš ništa primetiti.
tako je i sa istraživanjima. pronalaze se grupe ljudi za koje se zna da imaju neki oboljenje ili se traže po geografskom principu kako bi bili pod uticajem kulture (čitaj: domaće kuhinje) i tako videli da li neka namirnica utiče na nešto.
više je nego poznato da se kinezi nisu proslavili sa pirinčem, mornari u prethodnim vekovima posebno, ali kakve to pa veze ima sa samim pirinčem?
skroz dobra stvar.
ni govedina ni riba nisu deo domaće kuhinje. tim pre sve ovo možeš da posmatraš kao zanimljivost. da si rekao prasetina pa i nekako.
pravilo drugo: često loš prevod originala.
buduci da se ova bolest javlja uglavnom posle 40 godine a ja koliko znam vecina ljudi koja ima preko 40 ima neki od problem sa zglobovima ili bolovima u vratu
uglavnom posle 40, znači: da i ako se javi, onda je (samo) veća verovatnoća da će da se javi posle 40. a ne da će zasigurno da se javi posle 40.
a opet, to što će posle 40. da se javi isto oboljenje/simptomi.. pa to nije dokaz ničega. zato istraživanje i jeste rađeno. mi bi sada morali da nađemo potpuno drugu grupu ljudi i vidimo kako kod njih stoje stvari.
reći ću ti zašto ljudi imaju bolove u vratu: jer su hteli da uštede i budu mudriji i pametniji nego što ih je prodavac savetovao kada su kupovali krevet. i zato što su se vodili logikom "a šta fali ovom krevetu što se rasklapa?". i zato što su lenji. malo se kreću. ja sam pre nekih desetak godina slušao savet USA ministarstva zdravlja, nešto u vezi toga da bi se uštedelo oko 10 milijardi dolara, kada bi svi koji putuju metroom izašli dve stanice ranije. to mi se toliko svidelo, da to radim i dan danas. svaki dan. izađem stanicu, dve ranije i prošetam. skroz dobra stvar.