Nisam ni ja! Aj nam objasni!
Evo nadjoh knjigu u kojoj sam to procitao, posto je tekst malo obimniji, samo cu izvuci citate, i ono sto je otprilike bitno.
"Ako se vazduh udahne, i spisti poklopac grkljana, svaka kontrakcija exspiratornih misica (misici izdisaci) znacajno povecava intratorakalni pritisak (pritisak unutar grudne duplje). Pri tom dolazi do porasta pritiska u trbusnoj duplji (cak vise nego u grudnoj duplji)" - Inace,da dodam, pojava ova dva pritiska (intratorakalni i intraabdominalni) je veoma bitna pri radu sa tegovima, jer rasterecuju kicmu od prevelikog pritiska, i "preuzimaju deo tezine na sebe". Zatim ide: "Ovaj fenomen se naziva Valsava manevar i poznavanje njegovog mehanizma ima velikog znacaja u sportu, specijalno pri dizanju tegova..." "Valsava manevrom se vrsi fiksacija trbusne i grudne duplje, da bi se ojacalo dejstvo misica koja imaju hvatista na kostima grudnog kosa. Posto je krvni pritisak u venama veoma mali, a one imaju tanak zid, povisen intratorakalni pritisak deluje PRIMARNO na njih. Time se smanjuje priliv venske krvi u srce, a ujedno i kolicina krvi koju leva komora izbacuje u aortu" E sad ide onaj bitniji deo "Ako grkljan ostane zatvoren duze od nekoliko sekundi, nakon pocetnog porasta krvnog pritiska dolazi do njegovog pada, smanjene prokrvljenosti mozga, sa pojavom simptoma kao sto su: vrtoglavica, zamagljenje vida, pa cak i gubitak svesti"
E sad tu ima dosta objasnjenja i primera, a ja bas trenutno nemam volje da ih kuckam, ali evo jednog propratnog fenomena, koji se bazira i poredi sa vec pomenutom pricom: "Kod izometrijski kontrakcija misica (za neupucene, kontrakcija pri kojoj ne menjamo duzinu misica vec odrzavamo odredjeni polozaj), usled dugotrajnog grcenja misica, srce mora dodatno da se napregne, da povisi krvni pritisak da bi "ubrizgalo" krv u zgrcene misice, i usled takvog tipa vezbanja moze doci do vec pomenutih nuspojava"
Da ne duzim dalje, do pucanja venae cavae (vena koje dovode "zaprljanu" krv u srce) bas i ne moze doci, jer bi vec pominjana razlika u pritiscima morala biti dosta velika, medjutim postoje sumnje da bi se kod starijih osoba rekreativaca to moglo dogoditi, pa im se izometrijske i kvaziizometrijske kontrakcije (staticne kontrakcije, i kontrakcije sa velikim naporom a sporom promenom duzine misica) ne preporucuju, a u to spada i guma za stiskanje.
Nadam se da sam makar malo pomogao.
Pozzzzzzzzzzz