Koji pirinac je najbolji? Obican ili integralni? Koji mi preporucujete da kupujem, a da ima zadovoljavajuc kvalitet i da nije previse skup? Takodje me zanima preko cega sve mogu da se unose kvalitetni ugljeni hidrati sem pirinca i krompira, a da nije previse skupio i tesko da se napravi? Znam za ovsene i plazmu, al to je vise kao uzina, sta jos, osim pirinca i krompira mogu da dodam u obrok, na primer kad jedem jaja ili ribu? Takodje, kolko cesto bi trebalo da se jede riba? Kolko bi trebalo UH da se unese po kilogramu? Cilj je masa naravno. Znam da ce vecina vas reci da je sve to vec mnogo puta receno i da treba da potrazim, al jednostavno nemam vremena da kopam po forumu. Zato i pravim ovu temu. Onaj ko hoce neka odgovori, onaj ko nece, nek se plz suzdrzi od negativnog komentarisanja.
Hvala unapred
imas Ugljene hidrate vlaknaste i skrobaste, najkvalitetniji izvori skrobastih su ti ovsene, pirinac i krompir i crni hleb moze da prodje ujutro, a najkvalitetniji izvori vlaknastih su zeleno povrce (karfiol, brokule, kupus, tikvice...) Imas proteine Belo mesto i neke ribe (tuna, losos...) i jaja... Imas masti zasicene i ne zasicene, ne zasicene masti treba da jedes (laneno ulje, maslinovo ulje, orasi, bademi, lesnici...)
Znaci treba da jedes i proteine i UH i ne zasicene masti, sad sve zavisi dal si ti zagrizao ozbiljno za bodibilding ili ne tj. dali zelis strogo da se pridrzavas svega ili ne...
Proteine mozes da kombinujes sa vlaknastim UH ili skrobastim UH i ne zasicenim mastima.. nemozes da jedes i skrobaste i vlaknaste u jednom obroku... dajem samo primer:
-protein + skrobasti UH+ masti
-Protein + vlaknasti UH
-Protein+skrobasti UH
-Protein+skrobasti UH+masti
-Protein+skrobasti UH+masti
moras imati najmanje 5 obroka na dan
e sad pitao si koliko?
neka gruba merica ti je 2/3g proteina po 1kg tezine.. 3/4g UH po 1kg telesne tezine...
Ali ne treba slepo da se drzis toga, vremenom ces shvatiti koliko ti je cega potrebno s tim sto:
100g belog mesa ima 30g proteina, 1 jaje ima 10 proteina itd..... ovde imas tablicu:
http://www.yu-fitness.com/forum/index.php?topic=18338.0ali pazi, nemoj da gledas sto kristal secer ima 99 UH/1g kad ti takvi UH nikako ne trebaju...
OVO JE NESTO NAJ NAJ OSNOVNIJE..samo sam te uputio malo u pricu ovo ti nije dovoljno znanje..
Neka me ispravi neko gde sam pogresio...