Silva je otkrio svoj plan borbe sa Mikom u septembru:
"Zelim da se borim sa 97kg. Udariti cu ga, zatim ce on pasti, a onda cu mu izgaziti lice na zemlji!", ustvrdio je vrlo samouvjereno Silva!
Takodje je ustvrdio da je pripremljen za Mirkov napredak u borbi na parteru. "Po mom misljenju ja sam pobjedio u prvom mecu, znam da je on bolji borac danas, sa malo vise znanja u borbi na podu, takodje sam svjestan da je on kompletniji danas nego tada..."
Silva je vec poceo da trenira zestoko, oporavio se od povrede rebara, tj. loma istih i trenira vec sa 100%!
Ovo sto je izjavio je njegov inace karakteristican stil borbe, zbog toga ga i zovu The Axe Murderer jer svoje protivnike vrlo cesto i vrlo krvolocno udara dok su na podu snaznim noznim udarcima, zbog svega toga je i tako omiljen i uspjesan.
Po ovim izjavama veliki su izgledi da u Finalu 10.septembra prva borba za Silvu bude protiv Mirka, a u slucaju pobjede isao bi za titulu Grand prix sampiona sa pobjednikom duela izmedju Antonia Rodrigo Nogueira i Josha Barnetta, dva takodje vrhunska borca! Da ne zaboravimo Silvu ceka i Chuck Lidell u novembru mjesecu u UFC oktagonu! A kao sto znamo pobjednik Grand prixa ce se boriti za titulu teske kategorije u Pride-u sa Fedorom najvjerovatnije za novu godinu!
Tako da ako Silva uspije da ostvari sve ovo, to ce sigurno biti najsjajniji niz pobjeda protiv vrhunskih boraca u istoriji mma, a Silva bi se na kraju godine teoretski mogao naci u posjedstvo titula, pored svojeg pojasa do 93kg u Pride i do pojasa Grand Prix sampiona, Pride sampiona u apsolutnoj kategoriji, i UFC pojasa u kategoriji do 93 kg!