Bravo NIkola, ovo je kompletan odgovor, obicno maksimalno poludim kada neko pocne da pametuje sto se tice medicine na forumu, a uz to nema blage veze :twisted:, a uz to ja jos studiram medicinu
Evo ja cu jos da dodam par korisnih informacija:
Funkciju stitaste zlezde uglavnom regulise TSH(tireostimulirajuci hormon), hormon adenohipofize. TSH iz adenohipofize je pod kontrolonom TRH , hormona hipotalamusa. Tireoidni hormoni negativnom povratnom spregom kontrolisu sekreciju TSH i TRH.
TSH stimulise sve stadijume u sintezi tireoidnih hormona.
Lucenje TSH stimulise hladnoca, dok ga inhibisu stres, toplota, glikokortikoidi.(to je za sada dokazano)
Stitasta zlezda luci trijodtironon T3, tiroksin T4 i kalcitonin koji je kod odraslih skoro neznatnog uticaja na metabolizam kalcijuma.
Tiroksin cini oko 93%, a trijodtironin oko7% od ukupne kolicine matabolicki aktivnih hormona koju luci stitasta zlezda( glandula thyroidea).
Medjutim, gotovo sva kolicina T4 se pretvara u T3 koji je matabolicki aktivan.
Fizioloska dejstva T3i T4:
-najvazniji hormoni za regulaciju velicine bazalnog metabolizma
-povecavaju potrosnju kiseonika i produkciju toplote u svim tkivima, izuzev mozga, pluca , slezine i polnih organa
-termoregulacijski efekat je dugotrajan(nedelje)
-osnovni su hormoni za normalan rast i razvoj, narocito intrauterino i u prvim godinama zivota
-neophodni za normalnu mentalnu funkciju
-utice na sintezu proteina, pored anabolizma vrsi se i katabolizam-razgradnja proteina, ali preovladava anabolizam(
u stanjima HIPOTIREODIZMA preovladava katabolizam!)-utice na apsorpciju ugljenih hidrata u gastrointestinalnom traktu
-utice na mobilizaciju masti iz masnog tkiva i njihovu oksidaciju
-spec.dejstvo na rast kostiju i razvoj mozga-u prvim godinama zivota
Poremecaji lucenja T3 i T4: --> navescu Vas slucaj
HIPOTIREOZU:
-bradikardija(smanjena frekvencija srca), snizen arterijski pritisak
-opstipacija, porast telesne mase
-tromost, pospanost
-kosa postaje suva i krta
-koza postaje hrapava i ljuspa se
-bazalni metabolizam se smanjuje
-u ranom detinjstvu mentalna retardacija(kretenizam), mali rats, gojaznost....
Ovo su naravno skolski primeri poremecaja lucenja tiroidnih hormona, a simptomatologija je naravno indivudalna do odredjene mere.
Ako vas zanima jos ponesto, tu sam, ako budem znao da vam pomognem, ili cu i ja od nekog strucnog lica da se raspitam za pomoc.
Pozdrav