eo ima vec neko vrijeme da radim triceps sa w z stangom i cini mi se da vjeza dosta dobro pogadja triceps
ali ima jedan problem , od te vjezbe poceo me uzasno bolit lakat
tako da sad bilo koju vecu tezinu dignem presjece me u laktu i nemogu vise da vjezbam
moje pitanje vama je sta bi mi bilo najbolje da uzmem i kolko dugo da ne trniram da me to prodje
hvala
Kako u svim pokretima misici dejstvuju u sistemu poluga tako ni ovde nije izuzetak. Kod takvog dejstva uvek se javljaju dve sile i to radijalna i tangencijalna. Za problem koji si naveo mnogo je vaznija radijalna pa cemo na nju da obratimo paznju jer ti ona pravi te bolove u laktu.
Njeno dejstvo zavisi od ugla izmedju podlaktice i nadlaktice (primer je za tvoj slucaj podizanja tereta sa Z sipkom). Kada ti je sipka sa tegovima na celu taj ugao je najmanji i tada radijalna komponenta ima pravac kao da hoce da iscupa zglob lakta. Tom pritisku se najvise opiru tetiva tricepsa i ligamenti lakta. Sto je tezina sa kojima radis veca to je i pritisak na tetivu i ligamenta veci i tada dolazi do mikro ostecenja na mestu gde je tetiva pripojena na kost.
Postupak bi trebao biti sledeci. Najpre izleci upalu time sto neko vreme neces vezbati uz istovremeno pijenje lekova protiv upale (za ovo bi se trebao obratiti lekaru).
Po prestanku bolova, a da se ne bi ponovila ista situacija, moras prvenstveno ojacati tetivu tricepsa i usput ligamente zgloba. Najbolja vezba za to je izometrijska kontrakcija pri razlicitim zglobnim uglovima. Samo da ti napomenem da ugao od 90 stepeni izmedju nadlakta i podlakta je granicni ugao. Sto vise savijas ruku (ugao manji od 90 stepeni) veci je pritisak na tetivu i obrnuto.
Znaci kreni od manjeg pritiska (to je ugao kad ti je ruka skoro opruzena ali nemoj da "zakljucavas" lakat jer tada nema stresa na tetivu) i postepeno povecavaj ugao.
- tezine sa kojima ces raditi povecavaj svakog drugog dana za 10%.
- radi 3 razlicita zglobna ugla svakog dana (skoro opruzene ruke, ruke pod 90 stepeni i treci polozaj sto manji ugao)
- radi samo 1 set u trajanju od 15 sec. za svaki od 3 razlicita polozaja.
Bices iznenadjen kojom ces brzinom napredovati i to ne samo tetiva vec i ceo triceps.