ajde ok
opisacu malo svoj nacin treniranja koji drzim vec skoro godinu dana...napretkom sam koliko toliko zadovoljan, ali mislim da bi bilo vrijeme da malo ohladnim.
Treninzi su mi dosta kratki,ali su intenzivni. Dropp setovi, rest-pauze, pa ponekad negativna i izometrijska ponavljanja. Cilj mi je da u sto kracem vremenskom periodu misic sto bolje ubijem.
Evo da napisem split po kojem trenutno radim
prsa- srednje i prednje rame
ledja - zadnje rame - trapez
pauza
biceps - triceps
butine - listovi
pauza
evo jedan tipican trening za prsa i ramena
zagrijavanje na bajku 4-5 minuta kako bi podigao tjelesnu temperaturu..i nakon toga 2-3 serije zagrijavanja, sa postepenim povecanjem tezine..
radne serije: kosi bench press
prva serija ide do otkaza normalno nekih 10-12 ponavljanja,
druga dodavanje kilaze i uradim nekih 6-7 ponavljanja max..i onda nastavim sa mozda 2-3 rest pauze (svega 5-10sec odmora)..
spustam kilazu..pauza nekih 40sec..i nastavljam recimo nekih 8-10 ponavljanja,..odmorim minuta,..i nastavim onda sa dropp-setom (2 ili 3 skidanja kilaze)
pauze su sto krace,..tek tolikod a budem spreman za sljedecu seriju...i slicno izgleda i 2 i eventualno 3. vjezba ukoliko je u pitanju potisak.
nakon toga 1-2 izolacijske za prsa...ponavljanja znaju da idu i do 15...pauze opet jako kratke...
nekad cak zna nakon sto dodjem do otkaza da nastavim samo sa parcijalnim ponavljanjima...
onda prelaz na ramena obicno budu dropp-ovi (3-4 serije) za srednje rame, i izmedju svakog dropp-a ubacim nekad vucenje sipkom - nesto kao produzene superserije... ili isto tako kombinujem vucenje i potisak bucicama ili sipkom (prednje rame uradim svega 3-4 serije jer mislim da je ipak dovoljno stimulisano vjezbama za prsa).. isto tako i kod letenja, nakon sto dodjem do otkaza,..ili je dropp,..ili je parcijalno ''mahanje'' rukama, cisto da idem dok mi ruke ne padnu... to na kraju bude vise psihicki izazov, nego psihicki. i jos jedna stvar, tempo isto varira od serije do serije...
eto, tako odprilike izgledaju i ostali treninzi, s tim da je za ruke ne radim rest-pauze (jako riejtko)..a noge su posebna prica,..jedino na tom treningu ne gledam na pauze,ni serije,..jednostavno raidm dok ne osjetim da vise ne mogu kvalitetno da odradjivam serije...
eto, to je odprilike to..intezitet pure. Pa se pitam, dal je mozda vrijeme da malo popustim sa intezitetom, bar sto se tice tih kracih pauza...a da se fokusiram malo na dizanje vecih kilaza - naravno ne bi padao (kao sto ni do sad nisam) ispod 6 ponavljanja, ali jenostavno malo vece pauze izmedju serija (60-90sec) i samim tim bi i radio sa vecim kilazama,..
I jedna stvar me malo ''muci'' a to su ramena... pa razmisljam i da radim ramena sama jedan dan (ili eventualno sa nekom manjom misicnom skupinom , nor. triceps). Ja imam krupan trup, pa mi se ruke i ramena cine malim (posebno ramena). Ili sam ja stvarno tezi bigoreksicar...
pa ako moze par savjeta..dal da se drzim ovakvog inteziteta s obzirom da vec godinu dana radim na ovaj nacin,..dal da pokusam da drukcije podijelim misicne skupine kako bi eventualno ramena profitirala ...? ...? ..?
Moguce da ce i neko reci ''pa u cemu je problem, ako ide'' , mozda i ja s obzirom na svoj veliki ulog previse ocekujem, a svjestans amd a to ne ide tako..ali opet...volio bi malo o svom treningu da diskutujem, da vidim sta ljudi misle ...malo sam razvukao...