Cela Azija zivi od pirinca,a tamo nije zabelezena nikakva veca ucestalost dijabetesa tip 2.
Zakljucak,studija je zivo sranje.
Tipicno americko proseravanje...
a odakle ti znas koliko kineza pati od dijabetesa..
U glavu niko ne moze da zna,ali nije o tome ovde rec...
Da postoji neki faktor rizika kod veceg unosa belog pirinca odavno bi se publikovalo neko istrazivanje, prvo od Japanaca jer su oni strahovito pedantni po ovom pitanju.Bukvalno imaju bolesno pedantne proracune rizika za sve vece hronicne bolesti u koje definitivno spada i dijabetes.Znaci,nema apsolutno nikakve povecane ucestalosti obolevanja u odnosu na recimo zapadnu Evropu,naprotiv,ucestalost je daleko manja,kao i za mnoge druge bolesti.
Sto se tice Kineza,kod njih se nista zasigurno ne moze znati ili tvrditi,obzirom da je u pitanju drzavno planiranje pa i u slucaju naucnih zakljucaka ili rezultata studija.Ipak,dosta su Izraelci radili po ovom pitanju sirom sveta i nista vecu ucestalost nisu zabelezili u Aziji,generalno,a ni lokalno.A oni su zakon za ovu materiju.
Ja za drugo ne znam.Ako ima nesto drugo,ti reci.
Medjutim,sve ovo na stranu,jer se ovde govori o sasvim drugom pitanju.
Znaci,da li postoji povecani rizik od dobijanja dijabetesa tip B,ako je covek izlozen odredjenim rizicima ,kao sto su povecani unos UH.Dakle,ako postoji genetska predisponiranost ili ostecenost pankreasa nekim virusom/Mups recimo/,svakako da postoji predisponiranost,kako za tip A tako i za tip B.
Takodje:velika telesna tezina,stres,razna srcana oboljenja,neke autoimune bolesti,neki hormonalni poremecaji i sl cine individuu podloznom za dobijanje dijabetesa,sad koji tip ce biti zavisi od mnogo faktora.
Na osnovu predhodno recenog,ali i mnogo drugog/da ne smaram sad/ja zato i kazem da je studija cista glupost i demamgogija...