Novembar 16, 2024, 11:31:52 posle podne
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte. Da niste izgubili svoj aktivacioni mejl?
419.361 poruka u 18.766 tema - 20.973 članova - Poslednji član: aeroTus
X3MShop banner

Autor Tema: Beli pirinac u velikim kolicinama podstice dijabetes  (Pročitano 11186 puta)

Van mreže marelli

• Cruiserweight Member
    • http://www.bsdserbia.org
Beli pirinac u velikim kolicinama podstice dijabetes
« poslato: Jun 16, 2010, 03:59:00 posle podne »
Beli pirinac u velikim kolicinama podstice dijabetes

Učestalo konzumiranje belog pirinča podstiče pojavu dijabetesa tipa 2 (starački dijabetes), dok je opasnost od razvoja tog oboljenja manja ako se konzumira žuti (integralni) pirinač, pokazali su rezultati američkog istraživanja.

Naučnici sa Harvarda su došli do tog rezultata obavivši analizu konzumiranja belog i žutog pirinča kod 157.463 žene i 39.756 muškaraca u periodu od 14 do 20 godina, prenele su svetske agencije.

Oni su ustanovili da su osobe koje konzumiraju beli pirinač pet puta sedmično izložene 17 odsto većoj opasnosti od razvoja dijabetesa tipa 2 od onih koji ga jedu samo jednom mesečno. Medju osobama koje su jele žuti pirinač dva ili više puta sedmično  opasnost od pojave dijabetesa bila je manja za 11 odsto u odnosu na one koje su jele beli pirinač samo jednom mesečno.

Istraživanje je, kako su naveli naučnici, pokazalo da zamena konzumiranja belog pirinča žutim ili nekim drugim žitaricama, kao što su cela zrna žita i ječma, smanjuje za 36 odsto opasnost od razvoja dijabetesa. Žuti pirinač sadrži više vlakana, minerala i vitamina i ne diže toliko brzo nivo šećera u krvi kao rafinirani (beli) pirinač, istakli su istraživači.

srbijanet
Samsung NX1000

Van mreže Pirat

• Super-heavyweight Member
Odg: Beli pirinac u velikim kolicinama podstice dijabetes
« Odgovor #1 poslato: Jun 16, 2010, 05:29:25 posle podne »
podstice kurac... boze kojim glupim istrazivanjima se oni bave...

Van mreže tenssa

« Odgovor #2 poslato: Jun 16, 2010, 05:36:12 posle podne »
Hahah i meni isto pade na pamet. :D :D

Pogotovo kako je ovo "ozbiljno" istrazivanje...nigdje nista drugo nije navedeno.

Sve u svemu glupost koja sluzi samo da se popuni rubrika u novinama i slicno.

Van mreže sleepy

• Light Heavyweight Member
I r made of sugar, spice and everything awesome. But mom and dad accidentaly added an extra ingredient...chemical WIN!!!

Van mreže marelli

• Cruiserweight Member
    • http://www.bsdserbia.org
« Odgovor #4 poslato: Jun 16, 2010, 07:00:39 posle podne »

yea, tako je ;)
Samsung NX1000

Van mreže BAKIĆ

• VIP
  • Lepomir Bakic-IFBB champion and competitor
    • Lepomir Bakic
« Odgovor #5 poslato: Jun 16, 2010, 07:37:51 posle podne »
ko zna kome je sad u interesu da plasira takve gluposti ali pirinac je pirinac ja mu ne nalazim razliku...a i od kako znam spremam se na belom

Van mreže nickey

• Bantamweight Member
« Odgovor #6 poslato: Jun 16, 2010, 07:49:37 posle podne »
Bzvze nisu iskljucivo jeli jedni beli a drugi integralni pa da se zna, bitno da je studija sprovedena na ~200K ljudi, da li je iko vodio racuna sta su pored pirinca jeli? NE!... i onda su nekako dosli do zakljucka da je jedan bolji od drugog... Naravno da jeste bolji int ali lose odradjena studija.

Van mreže Pirat

« Odgovor #7 poslato: Jun 16, 2010, 08:27:39 posle podne »
Hahah i meni isto pade na pamet. :D :D

Pogotovo kako je ovo "ozbiljno" istrazivanje...nigdje nista drugo nije navedeno.

Sve u svemu glupost koja sluzi samo da se popuni rubrika u novinama i slicno.
Sve u zivotu moze da se dokaze jbg ako se hoce... moze da se napravi i studija da jedenje govana produzava zivot... jebiga istrazivanje je sprovedeno na 200 ispitanika znate... svi su jeli govna i ziveli su srecno i dugo do kraja zivota ... ko u bajci ...

@marelli
nemoj jesti pirinac , dobices dijabetes  ... evo ja da ti kazem nesto sto i ptice na grani znaju : ako neko ima tendenciju ka tim bolestima ... razvice ih kako god da se okrene nazalost ... i pusenje cigara izaziva rak ali eto imas osoba koje purgijaju ceo zivot i to ko zna koliko tone duvana su popusili pa nista ... Lako je sprovesti studiju ali naci metodu koja moze da pokrije sve slucajeve i daa validan rezultat neki koji statisticki moze da se primeni na veliki broj ljudi - tesko... malo je tih studija ...niko nece u studiji da izlozi na koji nacin kojim reagensima sta vec,su dosli do tih zalkjucaka , tim studijama se ili zajebavaju studenti shatro igraju se naucnika na poznatim koledzima kao sto su Oksford i Harvard ili profesori koji nemaju sta da rade drugo ali moraju da vrbuju neki novac od koledza itd... ili firme koje imaju interesa tako da tu verodostojnosti i objektivnosti nema ...

Van mreže left hook

• Cruiserweight Member
  • Markedj4ny BIG Team
« Odgovor #8 poslato: Jun 17, 2010, 09:11:38 pre podne »
3 x

Van mreže aragorn

• Middleweight Member
« Odgovor #9 poslato: Jun 17, 2010, 09:50:37 pre podne »
Cela Azija zivi od pirinca,a tamo nije zabelezena nikakva veca ucestalost dijabetesa tip 2.

Zakljucak,studija je zivo sranje.

Tipicno americko proseravanje...
"Ja sam Put,Istina i Zivot"Hristos Gospod

Van mreže sleepy

« Odgovor #10 poslato: Jun 17, 2010, 10:04:42 pre podne »
Posto niko nije procitao studiju brzo je nesto osudiste da je sranje :) Pitanje je koji je to pirinac, mozda neki hibrid...kako i sta utice tacno na pojavu dijabetesa itd itd itd...ja bih voleo da nadjem studiju negde pa da je iscitam i onda bih rekao dal je sranje.
I r made of sugar, spice and everything awesome. But mom and dad accidentaly added an extra ingredient...chemical WIN!!!

Van mreže aragorn

• Middleweight Member
« Odgovor #11 poslato: Jun 17, 2010, 01:14:31 posle podne »
Cemu sluzi studija,kad imamo in vivo studiju sa uzorkom od cca 3.5 milijarde?

Mislim,ne razumem poentu...sem da se neko proserava kako u svemu predvodi svet....

Van mreže sleepy

« Odgovor #12 poslato: Jun 17, 2010, 01:46:34 posle podne »
To sto 3.5 milijarde jede pirinac nije studija :)

Kao sto rekoh, kad bi videli studiju mozda bi vise i skapirali...posto uglavnom novinari dohvate 10 zanimljivih reci iz studije i od njih odrade tekst. A moguce vrlo da ljudi koji imaju predispoziciju ka dijabetesu povecavaju sansu za dobijanje istog ako jedu beli pirinac.

Van mreže aragorn

• Middleweight Member
« Odgovor #13 poslato: Jun 17, 2010, 03:45:13 posle podne »
To sto 3.5 milijarde jede pirinac nije studija :)

Kao sto rekoh, kad bi videli studiju mozda bi vise i skapirali...posto uglavnom novinari dohvate 10 zanimljivih reci iz studije i od njih odrade tekst. A moguce vrlo da ljudi koji imaju predispoziciju ka dijabetesu povecavaju sansu za dobijanje istog ako jedu beli pirinac.

Svejedno,to nije nista novo jer se ista stvar desava sa slatkisima i belim hlebom,a to je ooooodavno poznato.

Van mreže sleepy

« Odgovor #14 poslato: Jun 17, 2010, 04:08:51 posle podne »
Pa dobro ja ne shvatam zasto tako reagujes na istazivanje koje sugerise da je nesto potencijalno stetno? Kao sto rekoh...ako dodjemo do celog istrazivanja...pa pogledamo i vidimo sta i kako...onda mozemo da komentarisemo