E ovako ovaj problem je stvarno krenuo da me muci i da mi smeta pa reko da se obratim vama za pomoc. Ja cu pokusati da bolje sve objasnim da bi mi mogli dati bolje savete.
Naime, triceps mi debelooo zaostaje. Ali bas se dosta primeti. Npr kada podignem ruku u visini remena, triceps se bukvalno ni ne vidi, tj linija od lakta do ramena je PRAVA. Problem je jos vise izrazen jer imam poprilicno siroka ramena, i onda kad nosim majicu kratkih rukava (sto je vecinom vremena, jelte
) onako iz sirokih ramena izlaze rucice po kojim landara rukav. Problem vise nije ni samo estetski, jer u zadnje vreme recimo ne mogu da izvucem max na dobrom delu vezbi za grudi jer mi triceps brzo otkaze. Ovo se nekad cak desi i na vezbama za ramena (!?). Ako bih morao da izdvojim, rekao bi dah su mi long i medial glave mnogo slabije od lateral (ne znam srpska imena
) Recimo kad stanem u pozu za triceps, prilicno lepo se vidi to "sa strane" tj lateral glava a tamo gde je head i ispod medial jedva da odskoci od prave linije. Ja se u ovo ne razumem ali bi rekao odokativno da bas te 2 glave vise uticu na tu dubinu, sirinu ili kako vec ocete da nazovete.
Inace meni je mama jos kad sam krenuo u teretanu rekla da ce mi verovatno slabije ici ruke posto je ona uvek patila s tim. Naravno to se ispostavilo kao istina, ni biceps ni podlaktica mi nistu nesto posebno dobri, ali kad bi mi triceps stvarno zauzimao 2/3 ruke tj ako bi bio duplo veci od bicepsa, ja bi bio vise nego zadovoljan.
Osim genetike naravno, los pristup treningu tokom vremena je isto pridodao tome. Kada sam krenuo u teretanu ja sam 8 MESECI radio sve grupe misica svaki trening. Ovo sad izgleda neverovatno glupavo ali tada sam imao 15 god i nije me sve to bas interesovalo. Zbog toliko loseg pristupa treningu toliko dugo, ono sto se desilo je da su mi genetski bolje predispozirane grupe napredovale dok su mi ruke stojale u mestu. Kada sam se malo opametio i krenuo da radim normalno, dobio sam biceps ali triceps i dalje nije hteo da raste. Zatim sam (opet glupavo) radio super serije za ruke svaki trening ruku u nadi da cu tako dobiti triceps. Naravno ni to nije uspelo i od tad treniram ovako: ruke radim zajedno na jednom treningu. Obicno prvo uradim triceps pa biceps. Za obe grupe radim 3 vezbe po 3-4 serije, tezine tako da tesko izvlacim 8 puta. Vezbe pokusavam da menjam svaki put a radim: onaj triceps potisak sa ravnom sipkom, kosom sipkom, kablom, jednom rukom, potisak sa glave lezeci sa ravnom sipkom, bucicama, EZ sipkom, propadanja, uski bench, potisak iza glave sa jednorucnim i dvorucnim tegom, i jos jedna sprava bas za triceps koja ne znam kako se zove. Takodje pokusavam da sto vise razdvojim grudi i ruke tako da se triceps stigne odmoriti. I posle ovako po meni dobrog pristupa treningu, i dalje mi triceps ne napreduje.
Ja uopste vise ne znam sta da radim, nemam cak ni ideju sta moze biti. Da li treba mozda da radim jednu vise vezbu, jednu manje vezbu, vise ponavljanja, manje ponavljanja? Sledece sto sam planirao da uradim su 2 stvari. Prvo je da radim 2 vezbe koje mnogo vise pogadjaju long i medial glavu a drugo je da mozda prestanem toliko da se "trudim" Ovo mozda zvuci glupo ali posto me ovo strasno nervira, ja bas forsiram triceps na svakom treningu tj trudim se da bas izvucem max maxova iz sebe kad ga radim. Mada opet s druge strane ne vidim zasto je to problem, posto vec imam 2 godine iskustva + sredjena ishrana i suplementacija. Da napomenem da posle svakog treninga imam upalu. Ali verujte kad ne znam sta moze biti problem, sad bi pokusao da radim i 2 i 5 vezbi dok ne otkrijem problem...nemoguce da mi je TOLIKO losa genetika da ne mogu da imam normalan triceps...
Eto ja sam se malo raspisao nadam se da vas nece mrzeti da procitate i date savet, ako vas bilo sta zanima, samo pitajte.