Dragi forumasi,
U svom prvom postu da se zahvalim na velikom broju korisnih clanaka na razne teme. Osim korisnih informacija, forum dosta dobro ohrabruje i motivise.
Relativno nedavno (pre mesec dana) sam ubacio protein kao dodatak ishrani. Moja dilema se tice organizacije obroka posle treninga. Da li je posle treninga bolje konzumirati protein ili je bolje imati obrok?
Posto treniram najcesce posle posla, trening mi pocinje oko 17.00 pa dok zavrsim kuci sam oko 19.30-20.00. Posle treninga sam najcesce bas gladan i taj zadnji obrok u danu mi je u 99% slucajeva tunjevina (150gr) sa ella sirom (75-100gr) i bezmasnim jogurtom (150-200ml). Mislim da cu sad u kombinaciju ubaciti neko povrce, posto je leto umesto jogurta.
Ostatak ishrane, "normalnim" danom izgleda ovako (80% dana u mesecu bi se mogli nazvati "normalnim"):
- dorucak oko 07.30: musli 50-ak grama sa oko 100-150ml mleka sa 0.5% masti (oko 08.00 pijem zeleni caj ili espreso, oba vez secera ili icega)
- uzina 1 oko10.30: jabuka (1) ili pomorandza (1) ili banana (1) od nedavno ako sam u guzvi popijem jedan protein, ranije sam preskakao ovaj obrok ako mi vreme nije dozvoljavalo da jedem
- rucak oko 12.00- 12.30: 250-300gr pileceg belog (tezina ispecenog mesa), 500ml bezmasnog jogurta i nekad 40gr nekog integralnog peciva ili 100ak grama kupus salate
- uzina 2 oko 15.30-16.00 isto kao uzina 1
- TRENING (oblik mentalne ishrane
- vecera: tunjevina, ella kao iz opisa (i tu je dilema, da li jesti ili konzumirati protein!)
Vode pijem oko 4-5 litara dnevno.
Cilj mi je da smanjim telesnu tezinu na racun masti. Pre 2 godine sam imao 125 kilograma na 187cm visine i kad sam krenuo da jedem 5 puta dnevno. U teretanu (kombinovano sa kardio programom) sam krenuo u Januaru ove godine i sa 115 kilograma sam dosao na sadasnjih 107, cilj mi je da do kraja godine spadnem na 100 okruglo. Treniram svaki radni dan, teretana plus kardio. Radim posao koji nije fizicki zahtevan ili iscrpljujuc. Razlog zasto imam dilemu je zelja da sto pre stignem do svog "cilja", a posto sam u dilemi je to sto sam nabacio 4kg za mesec dana odkako sam poceo da konzumiram protein.
Unapred hvala na savetima/odgovorima i izvinjavam se ako je bila tema a nisam je nasao kroz "search".
Pozdrav!