U svijetu se danas to zove mma ili Mixed Martial Arts kod na je popularan naziv Ultimate fighting, a to je uglavnom zbog UFC - Ultimate Fighting Championship-u organizaciji koja je prva u SAD pocela praviti redovne turnire, i tu su s pocetka dolazili kamiondzije i izbacivaci, ali vremenom su evoluirali i danas ces rijetko naici na borce takvog tipa u organizacijama poput Pride, UFC, K1 (da i oni organizuju mma meceve), ali poenta je da vise niko ne ulazi u oktagon ili Pride ring a da nije svestran borac, znaci ne prolaze vise rvaci, vec se traze svestrane atlete dobre i na parteru i na nogama...
Postoje skole, timovi za mma, Mirko Filipovic je jedan od rijetkih kick boxera koji je napravio karijeru na najvisem nivou jer je kao vrlo mlad poceo da radi i na parteru, a ima nevjerovatne fizikalije koje mu omogucavaju odbranu od obaranja na parter... Tako da neko ko trenira kao kod nas malo boks, malo ide na judo nece proci u svijetu, treba specijalni trening prilagodjen uslovima borbe u mma-a, a to se ne moze bez dobrog kampa, kvalitetnih trenera i masovnosti iz koje bi i iznikao neki sampion...
Mislim da ljudi sa ovog podneblja imaju dobru fizicku i psiholosku podlogu ali treba tu jos mnooogo...
Sto se tice Gidrinog turnira to je vjerovatno bila dobra ideja, ali bez novca ti ne mozes da dovedes vrhunske borce, to je naravno mnogo manje love nego sto bi trebalo za neki drugi sport ali dzaba...
U PG na utakmice kosarkasa dodje pola hale, a na bilo koji boks, kick boks ili ultimat fighting sportski je dupke pun a karte su duplo skuplje ali ljudi to zele da gledaju, takodje ni mediji nemaju sluha za to, znam jer sam radio u njima, i imao neke textove na tu temu iako je moj poziv potpuno drugaciji, ali dzaba onom sportskom novinaru je fudbal sve, on o tome zna i toga se drzi, najcuveniji sportski komentator ladno zamjeni Roy Jonsa jr. u mecu sa nekim bezveznjakom, i onda sta ce vide da im ne ide pa samo fudbal, fudbal, fudbal...
Vjerovatno je potrebno da neko iznikne iz neke podrumcine i napravi neki svjetski rezultat pa da se to na pravi nacin prezentuje javnosti, sponzorima a time mozda dodjemo do nekog koliko toliko kvalitetnog turnira gdje ce se okupiti borci koje ce mo moci platiti po nekoliko hiljada eura i tako prirediti pristojan spektakl. Eto koliko treba ali dzaba... Organizatori ce dovoditi i dalje momke kojima je sjajno da udju u ring pred 5000-6000 hiljada ljudi bez pare i dinara, e od takvog nekog ne mozes ocekivati spektakl i ne znam kakvu borbu...